l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Naar de seksuoloog

In deze blog schrijft één van de cliënten van Maartje Oudhof openhartig over de behandeling van haar seksuele problemen.

 

Mijn klachten begonnen toen ik drie jaar samen met mijn vriend was. We zijn nu inmiddels vijf jaar samen. Ik had vaak blaasontsteking en de geslachtsgemeenschap was vaak pijnlijk. Mijn bekkenbodemspieren waren te gespannen, waardoor ik alles op slot zette en niet meer kon ontspannen tijdens de gemeenschap met mijn partner. Terwijl ik gemeenschap had, dacht ik al dat het pijn zal doen. Hierdoor deed het pijn, omdat ik niet kon ontspannen.

 

Het gevolg was dat ik geen zin in gemeenschap had. Dit werd steeds minder en minder. Dit kwam ook mede omdat mijn vriend erg groot geschapen is. Het is wel altijd goed gegaan, ondanks de grootte dus dat was niet het hoofdprobleem. Mijn vriend werd er erg onzeker van dat ik geen zin meer had en het vrijen pijn deed. Het gevolg daarvan was dat hij ook geen zin meer had.

Tevens had ik steeds het gevoel dat ik gemeenschap moest hebben, omdat ik anders mijn vriend tekort deed. Ik ben een jaar onder behandeling geweest van een bekkenbodemfysiotherapeut. Van mijn therapeut kreeg ik te tip om naar een seksuoloog te gaan. Lichamelijk was ik uitbehandeld. De bekkenbodemspieren had ik onder controle en ik wist nu hoe deze te ontspannen. Maar geestelijk lukte het nog niet. Ik maakte steeds de verkeerde denkfout, waardoor ik automatisch alles weer aanspande. Mijn vriend en ik wisten echt niet meer wat we moesten doen.

We namen de stap om samen naar de seksuoloog te gaan. De methode die wij aangeboden gekregen hebben, beviel ons erg goed, voornamelijk het g-schema. Als er een gebeurtenis voorviel, schreef ik dit samen met mijn vriend op en bespraken we het. Zo leerde ik anders te gaan denken. Tevens werd ik geconfronteerd met denkfouten. Ook mochten wij geen gemeenschap meer hebben. We maakten zelf een stappenplan om elke keer een stapje verder te gaan. Zo waardeerden we elkaar meer en had ik niet het gevoel dat ik iets moest. Als het even niet goed ging, namen we een stap terug. En zo overlegden we samen alles.

 

Ik veranderde ook mijzelf en was minder afhankelijk van mijn partner. Als ik geen zin had, zei ik dit gewoon. Ik merkte dat ik meer zin kreeg en het steeds iets beter ging. Van alle twee de kanten. Mijn vriend gebruikte ook het g-schema en hij is ook minder onzeker. Nu gaat het heel goed, we breiden het steeds meer uit. Het gaat steeds natuurlijker. Aangezien we toch opnieuw weer alles moesten ontdekken van elkaar, praatten we veel tijdens de gemeenschap. Dit wordt steeds minder! En we praten nu goed, als ik pijn heb zeg ik dit. Vervolgens stoppen we. Dit begrijpt mijn vriend nu ook goed. En als ik of hij geen zin heeft, zeggen we dit. We zijn heel blij met de geboden hulp. We hebben ons ook voor 100 procent ingezet, omdat we erg veel om elkaar geven en graag verder wilden. We voelden ons erg op ons gemak bij mevr. Oudhof. We konden goed ons verhaal doen en kregen veel handvatten aangeboden. We blijven in de toekomst ons best doen. We zien geen problemen meer, maar zien het als een uitdaging!