l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Totale knieprothese

Als uw kniegewricht ernstig versleten is, kan een totale knieprothese een oplossing zijn. Slijtage van het kniegewricht kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld: 

  • kraakbeen- of stofwisselingsziekten;
  • kraakbeenbeschadiging door overbelasting;
  • slijtage of fractuur (bijvoorbeeld door sport);
  • een ongeluk;
  • een verwijdering van de meniscus in het verleden;
  • gewrichtsontstekingen zoals reuma;
  • overgewicht.

 

Symptomen versleten knie

Tijdens fietsen ontstaan doorgaans geen klachten aan de knie, maar bij (trap-)lopen en lang staan juist wel. Daarnaast treedt er vaak startpijn op en in een gevorderd stadium verstijving van het gewricht. Er ontstaat een bewegingsbeperking, waardoor het buigen en strekken van de knie beperkt wordt. Ook kan zich een x- of o-been ontwikkelen, waarbij de knie in toenemende mate moe en instabiel aanvoelt.

 

Gescheurde voorste kruisband

Een veel voorkomende knieblessure is een gescheurde voorste kruisband. Kruisbandletsel ontstaat vaak tijdens sportactiviteiten. Aangezien sporten in toenemende mate een onderdeel van het leven uitmaakt, is het aantal voorste kruisbandletsels gestaag gestegen. Lees meer over een gescheurde voorste kruisband.

 

Een knieoperatie: het plaatsen van een totale knieprothese
Tijdens een knieoperatie wordt het beschadigde of versleten kniegewricht vervangen door een kunstgewricht. Voor de knieoperatie krijgt u antibiotica toegediend via het infuus. De ingreep zelf vindt plaats nadat er een ruggenprik is geplaatst. Tijdens de knieoperatie maakt de chirurg een verticale snee over de knie van ongeveer twintig centimeter en opent het gewrichtskapsel. Het versleten kniegewricht wordt weggehaald en vervangen door een knieprothese. Als slechts een deel van het kniegewricht versleten is, kan vaak worden volstaan met een halve prothese. Met speciale instrumenten worden de versleten botstructuren verwijderd en de botdelen op maat gemaakt voor de prothesedelen. Verankering vindt plaats met behulp van botcement. Het uiteinde van het bovenbeen krijgt een metalen glijvlak om het been soepel te laten bewegen. De bovenkant van het scheenbeen wordt eveneens voorzien van een metalen laag. Hiertussen wordt een kunststof glijvlak geplaatst.

 

Meer informatie op www.knieoperatie.com

 

 

Informatiefilm knieoperatie