l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Artrose heup


Kraakbeen in de heup

 

Het heupgewricht is een kogelgewricht. De kop van het dijbeen draait als een ronde kogel soepel in de kom van het bekken. Dat is mogelijk doordat op de kop én in de kom een laag kraakbeen zit. Kraakbeen is een glad, verend weefsel. 

 

Artrose
Als de kwaliteit van het kraakbeen verslechtert, noemen we dit artrose. Vaak (maar niet altijd) komt dit door slijtage. Naarmate we ouder worden, neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Het zachte laagje kraakbeen wordt minder glad of verdwijnt zelfs helemaal. Kraakbeen herstelt zich helaas niet.

Door artrose wordt het oppervlak van de kop en de kom ongelijkmatig. Hierdoor past de heupkop niet meer precies in de heupkom en kan het gewricht minder soepel ronddraaien. De kwaliteit van het kraakbeen kan ook verslechteren door een botbreuk, reuma of medicijngebruik.

 

Klachten

Bij het ouder worden, krijgt bijna iedereen in meer of mindere mate last van artrose. Meestal is dit niet ernstig. Als u gewrichten af en toe stijf of pijnlijk voelen, hoeft u zich hierover geen zorgen te maken. Naarmate de slijtage van de heup toeneemt, neemt ook de pijn toe. U voelt pijn in de lies en in de bil. Dit trekt vaak door naar het bovenbeen en de knie. U voelt ook dat uw heup stijver is. Als u opstaat, is de pijn heviger. Dit heet startpijn. Lopen, bukken en de trap oplopen gaan steeds moeilijker. 

 

Behandeling

Artrose kan op verschillende manier behandeld worden. De orthopedisch chirurg bespreekt samen met u welke behandeling het beste bij uw situatie past. Samen maakt u een keuze.

 

Niet-operatieve behandeling

Een operatie is in eerste instantie niet altijd nodig. Er zijn ook andere behandelingen mogelijk, zoals:

  • fysiotherapie, waardoor uw heup soepeler wordt en sterkere spieren krijgt;
  • afvallen onder begeleiding van een diëtiste;
  • medicijnen tegen ontstekingen en pijn;
  • glucosaminetabletten (verkrijgbaar bij drogist en apotheek);
  • een injectie met ontstekingsremmers om de ontstekingsreactie te verminderen, waardoor uw heup soepeler kan bewegen met minder pijn. Deze injectie wordt niet standaard uitgevoerd maar alleen op speciale indicaties. Mocht dit van toepassing zijn, dan bespreekt uw arts dit met u;
  • steunzolen om de belasting op uw heup te verminderen of te veranderen.

Operatieve behandeling (heupprothese)

Bepaalde klachten aan heupen behandelen we (uiteindelijk) vaak met een operatie. Hierbij krijgt u een prothese die uw heupkop en -kom vervangt. Natuurlijk overleggen we hierover zorgvuldig met u, uw (huis)arts en familie.


Uitgebreide informatie over heupprotheses vindt u hier.