Het specialisme Orthopedie behandelt aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat. Het gaat daarbij om de botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. De behandeling is gericht op herstel van functies en verbeteren van kwaliteit van leven. Het kan 'conservatief' zijn (brace, fysiotherapie, medicijnen) of operatief, zoals bij slijtage van heup of knie waarbij een kunstgewricht geplaatst wordt. Daarnaast behandelen de orthopeden samen met de chirurgen letsels aan het steun- en bewegingsapparaat als gevolg van een ongeval.
.jpg?height=500&width=1340&mode=crop)
We zetten graag een extra stap om de patiënt zo goed mogelijk te helpen.











.jpg?height=400&width=360&mode=crop)
Contactgegevens orthopedie
Hoe maakt u een afspraak?
Voor het maken van een afspraak op de poli Orthopedie heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig.
U kunt een afspraak maken via het afsprakenbureau, tel. 0341 - 46 3890.
De orthopeden houden ook spreekuur in onze polikliniek Dronten, polikliniek Nijkerk en in gezondheidscentrum Da Costa in Putten. Via het bovenstaande telefoonnummer kunt u ook daar een afspraak maken.
Overige vragen?
Polikliniek Orthopedie via tel. 0341- 46 3770.
Afspraak maken via MijnStJansdal
Bent u al eerder op deze polikliniek geweest? Dan kunt u een vervolgafspraak ook maken via MijnStJansdal. U dient dan eerst een eigen account aan te maken. Combinatieafspraken kunnen alleen telefonisch worden gemaakt. Lees meer over MijnStJansdal
Identificatieplicht
In alle ziekenhuizen geldt een identificatieplicht, voor zowel volwassen als kinderen. Vergeet dus niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar uw poli-afspraak.
.jpg?height=300&width=470&mode=crop)
De zorg gaat anders dan voorheen nu het coronavirus heerst.
- Kom alleen, tenzij *.
- Draag een masker.
- Heeft u corona klachten? Bel van te voren de polikliniek.
- Gebruik de digitale check-in, zo kunt u sneller doorlopen.
- Bloedprikken, een röntgenfoto én op bezoek gaan, gaat op afspraak.
Folders en Info
Bekijk hier de folders die horen bij het specialisme orthopedie.
- Arthroscopie
- Arthroscopie - nazorg
- Arthroscopische Neerplastiek
- Autorijden met gips, mag dat? Gipskamer
- Hallux valgus
- Heupdysplasie
- Instabiele schouder
- Kapselontsteking schouder (Frozen shoulder)
- Lopen met elleboogkrukken, belast
- Lopen met elleboogkrukken, half belast
- Lopen met elleboogkrukken, onbelast
- Orthopedie algemeen
- Rotator cuff scheur
- Schouderslijtage (Artrose)
- Standscorrectie knie (Tibiakoposteotomie)
- Voorste benadering
- Voorste kruisband reconstructie
- Zorg rondom een heup- of knieoperatie
Op de polikliniek orthopedie (routenummer 0.22) bespreekt de orthopeed uw klachten en verricht lichamelijk onderzoek. Het kan nodig zijn dat er voorafgaand aan uw consult bloedonderzoek, en/of röntgenonderzoek nodig is.
U kunt bij onze orthopeden terecht met de volgende klachten of aandoeningen:
- Slijtage (artrose) van gewrichten (bijvoorbeeld knieën, heupen en schouders)
- Aangeboren afwijkingen van het steun- en bewegingsapparaat, bijvoorbeeld scoliose en lordose (verkrommingen van de rug), heupdysplasie en klompvoeten
- Standafwijkingen van gewrichten
- Sportletsel (bijvoorbeeldmeniscusletsel, kruisbandletsel, tennisarm en enkelbandletsel)
Bijvoorbeeld vervanging van gewrichten door kunstgewrichten, bijvoorbeeld een totale heup-, schouder of knieprothese.
Veel mensen hebben voetproblemen. Niet zo verwonderlijk; we lopen gedurende ons leven gemiddeld twee maal de wereld rond in vaak modieus, maar voetonvriendelijk schoeisel.
Verkeerd schoeisel, of een verkeerde manier van lopen, kunnen bijvoorbeeld leiden tot likdoorns, irritaties, hallux valgus (een knobbel aan de grote teen) Dit zijn vaak nog de overkomelijke aandoeningen. Langdurige blootstelling van de voet aan invloeden van schoenen en houding geeft echter grotere problemen, zoals: slijtage (artrose), hamer- en klauwtenen (verkeerde stand van de tenen) Ook de enkel krijgt gedurende ons leven heel wat te verduren. Mogelijke aandoeningen aan de enkel zijn bijvoorbeeld scheur van de buitenste enkelband en verstuikingen. Niet alleen verkeerd schoeisel veroorzaakt enkel- en voetproblemen. Ook neurologische problemen, platvoeten, erfelijkheid, overgewicht en reuma hebben onder andere hun invloed.
Voor enkel- en voetproblematiek zijn meerdere oplossingen. In veel gevallen kan er worden volstaan met conservatieve therapieën, zoals aanpassingen van de schoenen (bijvoorbeeld steunzolen) of orthopedische schoenen. Dit kan respectievelijk bij de orthopedisch instrumentmaker en bij de orthopedisch schoenmaker. Ook kan er gips of een brace worden aangebracht. Dit kan bij onze gipsverbandmeesters.
Mocht een conservatieve behandeling niet helpen, dan is soms een operatie door de orthopedisch chirurg mogelijk.
Schouderklachten kunnen meerdere kenmerken hebben, maar hebben veelal te maken met chronische pijn. De orthopedisch chirurgen beschikken over verschillende technieken om te helpen bij schouderklachten.
Schouderproblemen zijn zeer divers. Enkele mogelijke problemen zijn:
- instabiliteit (uit de kom schietende schouder)
- slijmbeursontsteking
- peesontsteking
- frozen shoulder (ontsteking in en rond het schoudergewricht)
- scheur in de pees van de schouder
Oorzaak
Vooral bij de groep patiënten met chronische schouderpijn is het noodzakelijk dat wij de oorzaak van de klachten achterhalen. Een oorzaak kan bijvoorbeeld een scheur in het kapsel van de schouder zijn of een slijmbeursontsteking. Ook bepaalde sporten kunnen schouderklachten veroorzaken.
Schouderchirurgie
De orthopeed zal de operatie niet altijd als eerste therapie kiezen. Medicatie en fysiotherapie zijn bijvoorbeeld prima therapieën. Werken deze therapieën niet, of te weinig, dan kan de orthopedisch chirurg een schouderoperatie uitvoeren. Werden vroeger alleen ‘open’ operaties aan de schouder verricht, tegenwoordig vinden bijna alle schouderoperaties via de kijkbuistechniek plaats. Het herstel is hierbij sneller, door minder schade aan de spieren en kapsels.
Onze orthopeden zijn actief als orthopedisch consulent voor ’s Heeren Loo in Ermelo.
“Ik kan weer spelen en stoeien met de kinderen”
Lees het hele verhaal van Matthijs Karssen op: www.stjansdal.nl/orthopedie