l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Uitzaaiingen bij borstkanker

Eén op de vijf vrouwen met borstkanker krijgt met uitzaaiingen te maken, maar bij slechts één op de twintig worden deze uitzaaiingen van borstkanker al bij de eerste diagnose vastgesteld. Uitzaaiingen komen meestal later in beeld, vaak pas jaren nadat de primaire (oorspronkelijke) tumor behandeld is. Een andere benaming voor 'uitzaaiing' van borstkanker is 'metastase'. Borstkanker kan uitzaaien naar veel organen, maar meestal zitten uitzaaiingen van borstkanker in de longen, lever of botten. Het kan soms jaren duren voordat uitgezaaide borstkanker zich uit. Dit wil niet zeggen dat uitzaaiingen bij die eerste behandeling geen rol spelen. Integendeel zelfs. Het belangrijkste doel van die behandeling is juist het voorkomen van uitzaaiingen.

 

Klachten bij uitzaaiingen

Het is nog niet te voorspellen wie uitzaaiingen krijgt en wie niet. Wel wordt steeds meer bekend over bepaald tumoreigenschappen die duiden op een hoger risico op borstkanker uitzaaiingen (zoals tumorgrootte, delingssnelheid en lymfeklierstatus). Meestal worden uitzaaiingen van borstkanker ontdekt door klachten zoals pijn (botpijn, hoofdpijn in de ochtend, pijn in de borst), benauwdheid, kortademigheid en/of misselijkheid. Het is belangrijk bij dit soort klachten contact op te nemen met de huisarts of het Mammacentrum.

 

Behandeling bij uitzaaiingen

Elke behandeling bij uitgezaaide borstkanker is erop gericht om zo lang mogelijk met de ziekte te kunnen leven. Met de behandelingen wordt geprobeerd de uitzaaiingen zoveel mogelijk in hun groei te remmen, maar de uitzaaiingen verdwijnen in dit stadium vaak niet meer. Belangrijk is dat bijkomende klachten, zoals pijn, zo goed mogelijk worden behandeld. 

 

Heeft u vragen?

Heeft u last van de genoemde klachten of wilt u meer weten over de behandeling bij uitzaaiingen? Neem dan gerust contact op met het Mammacentrum.