l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Chemotherapie bij borstkanker

Chemotherapie is een behandeling met chemische medicijnen, de zogenaamde cytostatica. Dit zijn medicijnen die een celdodend effect hebben of de celdeling remmen. Het voornaamste doel van chemotherapie is verspreiding van borstkankercellen tegen te gaan of onder controle te krijgen. Vaak wordt voor chemotherapie een combinatie van verschillende medicijnen gebruikt om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Deze medicijnen hebben elk een eigen werking en ook specifieke bijwerkingen. Juist de combinatie versterkt vaak de werking van de afzonderlijke middelen.

 

Chemotherapie kan per infuus, per tablet of per injectie worden toegediend. De cytostatica komen vervolgens in het bloed terecht en worden door het hele lichaam verspreid. Kankercellen reageren verschillend op de chemotherapie. Ook kan het zijn dat chemotherapie gecombineerd wordt met een andere behandeling zoals bestraling.

 

Bijwerkingen chemotherapie

Helaas heeft chemotherapie ook effect op de snel delende normale cellen zoals hoofdhaar, darmslijmvlies en beenmerg. Hierdoor kunnen verschillende bijwerkingen optreden. Omdat gezond weefsel zich kan herstellen van de beschadiging door chemotherapie, zijn deze bijwerkingen meestal tijdelijk. Voor meer informatie over bijwerkingen bij chemotherapie verwijzen wij u naar de website van Borstkankervereniging Nederland.

 

Chemokamer

 

Ziekenhuis St Jansdal beschikt over een speciale ruimte waar chemokuren worden gegeven. Deze ruimte is opgedeeld in twee gedeelten. De ruimtes zijn in sfeervolle kleuren geschilderd en foto's hangen aan de wand voor afleiding. Geprobeerd is de klinische uitstraling te verminderen. Dit dankzij de Stichting Vrienden van St Jansdal. De speciale behandelstoelen zijn comfortabel. In de chemokamer worden patiënten behandeld met borstkanker, maar ook met andere vormen van kanker. De behandelingen worden toegediend door de oncologieverpleegkundige, in nauwe samenwerking met de behandeld arts en of andere betrokkenen. 

 

Hand- en voetmassage

Patiënten die chemotherapie krijgen voelen zich vaak gespannen en niet fit tijdens de toediening van chemotherapie. Hierdoor zien zij vaak op tegen de behandeling en hebben zij regelmatig ook meer last van de bijwerkingen. Door tijdens de toediening van de chemokuur de focus te leggen op hand- of voetmassage, zullen zij zich meer ontspannen en prettiger voelen. Gebleken is dat dit door vermindering van bijwerkingen een duidelijk verbetering van kwaliteit van zorg voor de oncologische patiënt oplevert.

 

Twee dagdelen per week is massagetherapeut Marleen Vas Visser aanwezig op de chemounit voor het geven van hand- en voetmassages aan oncologiepatiënten. Deze aanvullende zorg wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van St Jansdal.