l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Behandeling diabetes type 2

Verhoogde glucosewaarden kunnen verlaagd worden door gezonde voeding, voldoende beweging en medicijnen. Ons diabetesteam geeft hierover adviezen. Deze vormen de basis van de behandeling voor iedereen met diabetes mellitus type 2. De behandeling met medicijnen van diabetes mellitus type 2 begint meestal met tabletten. Naarmate de aandoening voortschrijdt is de behandeling met tabletten vaak niet meer voldoende. Dan is het injecteren van insuline de volgende stap.

 

Van de diabetes patiënten heeft ongeveer 85 procent diabetes type 2. Hierbij draagt ongevoeligheid voor insuline, meestal gepaard met overgewicht, bij aan de stijging van de bloedsuikers. Type 2 diabetes leidt tot schade aan de grotere en kleine bloedvaten. Naast gestoorde bloedsuikers dragen ook verhoogde bloeddruk en te hoge bloedvetten bij aan de vaatschade en de daaruit voortvloeiende complicaties. Daarom worden veel patiënten ter voorkoming van deze complicaties met een scala aan geneesmiddelen behandeld. Verdere achteruitgang van de functies van de alvleesklier, maakt dat er in de loop van de tijd steeds intensievere behandeling met bloedsuiker verlagende middelen nodig zal zijn. Meestal gaat het dan om combinaties van middelen in tabletvorm en middelen die per injectie worden toegediend, zoals insuline.

 

De meeste mensen met diabetes type 2 worden behandeld door de huisarts en de praktijkondersteuner. De huisartsen van de Noord-West Veluwe hebben zich voor het ontwikkelen van ondermeer hun bekwaamheid in de diabeteszorg georganiseerd in de Zorggroep Medicamus (zie www.medicamus.nl)

 

Voor diabetespatiënten die een intensievere bloedsuiker verlagende behandeling nodig hebben of waarbij zich complicaties ontwikkelen, kan het nodig zijn dat zij (tijdelijke) behandeld worden door het diabetesteam in Diabetescentrum St Jansdal. De huisarts verwijst de patiënt hier dan naar door.