l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal Harderwijk

0341 - 463911

St Jansdal Lelystad

0341 - 463590

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Goede longkankerzorg dichtbij

27 februari. Jaarlijks krijgen ongeveer twaalfduizend mensen longkanker in Nederland. Ook in Flevoland zijn er helaas veel mensen die deze ziekte krijgen. Welke behandeling nodig is hangt af van de soort longkanker en het stadium waarin het zich bevindt. St Jansdal maakt gebruik van de modernste onderzoeks- en behandelmethoden.

Bij kleine afwijkingen in de longen deden artsen vroeger vaak een biopt via een operatie. Dit was ingrijpend en belastend voor patiënten. In het St Jansdal doen de longartsen dit onderzoek via de luchtwegen met hulp van een mini-probe. Hiermee kijken zij in dieper gelegen gebieden van de longen en nemen direct een biopt. Naast het St Jansdal is dit patiëntvriendelijke onderzoek alleen in een aantal academische centra mogelijk.


Het St Jansdal is een ‘specialistisch centrum voor immunotherapie bij longkanker’. Immunotherapie is een van de grote doorbraken in kankerbehandeling. Het maakt kankercellen namelijk zichtbaar voor het eigen afweersysteem en versterkt de activiteit van het eigen afweersysteem. Immunotherapie in combinatie met chemotherapie verlengt in een groot aantal gevallen de levensverwachting van patiënten.

 

De therapiemogelijkheden nemen toe en steeds meer mensen kunnen langdurig behandeld worden met goede kwaliteit van leven. In overleg met de longartsen zijn de specialistische longoncologie verpleegkundigen het aanspreekpunt en zij begeleiden de patiënten intensief. St Jansdal doet mee aan onderzoek om nieuwe vormen van therapie bij longkanker te ontwikkelen en om bestaande vormen te verbeteren.

 

Patiënten kunnen dus experimentele medicatie al tijdens de onderzoeksfase krijgen. Als het mogelijk is om een gezwel in de long met een operatie te verwijderen, gebruiken de longchirurgen van het St Jansdal Harderwijk, als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland, de zogenaamde U-VATS-techniek.

Tijdens een kijkoperatie maakt de chirurg één kleine snede en haalt met behulp van een camera en andere instrumenten een deel van de long weg. Deze ingreep heeft grote voordelen voor de patiënt. De patiënt heeft minder pijn na afloop en minder kans op een infectie. De techniek geeft ook minder schade aan de borstkast.

De vakgroep longgeneeskunde van St Jansdal
bestaat uit de volgende longartsen:

L.N. (Lisenka) Boom
C.D. (Cas) Colder
S.J.M. (Steven) Gans
A.M.G. (Dolf) Hendriks
R.J.M. (Robert) Kok
M. (Miguel) Pérez y Pérez
A. (Alexandra) Schilstra

 

Ga voor meer informatie naar:
www.longkankercentrumharderwijk.nl