l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Zenker divertikel behandeling

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Wat is een Zenker divertikel? 

      Een Zenker divertikel is een uitstulping op de overgang van de keelholte naar de slokdarm. Deze uitstulping vormt een soort zakje waarin zich gemakkelijk speeksel en voedsel kan ophopen. Dit kan klachten geven zoals moeizame voedselpassage, hoesten, opgeven van slijm of herhaaldelijke luchtweginfecties. 

       

      Voorbereiding 

      De dag voor het onderzoek mag u alleen vloeibaar eten, zoals yoghurt, pap en soep. 

       

      Op de dag van de behandeling moet u nuchter zijn. U mag op de avond voorafgaand aan de behandeling vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. Wel mag u eventuele medicatie met een klein slokje water op de ochtend, tot uiterlijk twee uur voor de behandeling innemen. 

       

      Soms dienen bloedverdunners een aantal dagen voor de behandeling gestopt worden. Dit moet altijd gebeuren in overleg met uw arts. Neemt u daarom contact op met de arts die deze behandeling aanvraagt. 

       

      Behandeling 

      De behandeling vindt plaats op de operatieafdeling en wordt uitgevoerd door een maag-, darm- en leverarts, met behulp van een endoscoop. Deze behandeling vindt altijd plaats onder narcose. Een endoscoop is een flexibele slang met aan het uiteinde een kleine camera. Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven. Tijdens de behandeling krijgt u een bijtring tussen uw tanden en kaken ter bescherming van de endoscoop. Vervolgens brengt de arts de endoscoop, met daarom heen een overtube, in uw mond en schuift deze voorzichtig naar het te behandelen gebied. Wanneer de endoscoop op de juiste plek is, schuift de arts de overtube verder naar binnen, tot deze op de ‘weefselbrug’ van het divertikel rust. Tijdens de behandeling blijft de overtube zitten. Vervolgens kan de arts het tussenschotje bij de uitstulping klieven (doorsnijden). 

       

      Duur van de behandeling 

      De behandeling duurt 30-60 minuten. 

       

      Na de behandeling

      Na afloop wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling en blijft u over het algemeen één nacht ter observatie in het ziekenhuis. Het is gebruikelijk om een aantal dagen keelpijn te hebben na deze behandeling, dit als gevolg van de wond die net achter de keel is gemaakt. Dit zakt geleidelijk af. 

      U mag na het onderzoek als u goed wakker bent beginnen met wat water drinken, als dit goed gaat mag u over op vloeibaar dieet tot de volgende dag mits er geen complicaties zijn. 

      U moet oppassen met harde voeding (bijvoorbeeld korsten) gedurende de eerste week na de behandeling. Vervolgens kunt u het uitbreiden indien er geen complicaties zijn. 

       

      Controle 

      De uitslag van de behandeling wordt opgestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Vaak is hiervoor al een controle afspraak gemaakt. 

       

      Complicaties

      Complicaties als gevolg van deze behandeling treden gelukkig zelden op. Soms treedt er tijdens de behandeling een bloeding op die we eigenlijk altijd ook tijdens de behandeling weer kunnen stelpen. Direct na de ingreep wordt gecontroleerd of u emfyseem (lucht) onder de huid in de hals heeft. Dit verdwijnt meestal vanzelf. Dit duidt wel op een perforatie en zal leiden tot een langere opname. Praktisch altijd kan deze perforatie zonder verdere ingreep afgewacht worden en herstelt in de loop van enkele dagen. Die dagen blijft u wel in het ziekenhuis opgenomen, krijgt u antibiotica per infuus toegediend en voeding per sonde via de neus-keel slokdarm tot voorbij de maaguitgang geplaatst. U mag dan tot de symptomen weg zijn niet eten of drinken. 

      Daarnaast kan als complicatie een longontsteking optreden. Dit kan gebeuren als u zich zou verslikken in de maaginhoud. Daarom is het belangrijk om nuchter te komen. Ook kan een nabloeding optreden of een scheurtje in de slokdarm. In dat geval blijft u mogelijk in het ziekenhuis voor aanvullende behandeling. 

      Als u na de behandeling klachten krijgt, geeft u dit dan door aan de verpleegkundige. 

       

      Contact

      U kunt ons bereiken op de volgende telefoonnummers: 

      Endoscopieafdeling (0341) 463538 maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur.

      Poli MDL (0341) 463899 maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur. 

       

      De eerste vijf dagen na ontslag, kunt u contact opnemen via het algemeen nummer van het ziekenhuis: (0341) 463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen. Is het langer dan vijf dagen geleden, neemt u dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.

       

      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 29-3-2024