l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Wat is tatoeëren?

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Wat is tatoeëren / dermatografie?

   Letterlijk betekent dermatografie: tekenen (grafie) op de huid (derma/dermato).
   Bij deze behandeling wordt een tatoeage-apparaat gebruikt dat met trillende dunne naaldjes pigment vlak onder de opperhuid inbrengt. De toepassing van tatoeage in de geneeskunde kent een geschiedenis van circa honderd jaar. De afgelopen tien jaar is de techniek zeer verfijnd. 
    

   Behandeling

   De behandeling wordt uitgevoerd op de poliklinische operatiekamers, gang C. Volg bewegwijzeringsnummer 0.56. U kunt zich melden bij de balie. Een gespecialiseerde doktersassistente komt u ophalen uit de wachtkamer. Wanneer u voor de eerste keer komt, bepaalt zij samen met u de grootte en soms ook de plaats van de tepel en tepelhof. Uit het grote assortiment pigmenten wordt in overleg met u een kleur gekozen die het meest lijkt op de kleur van uw eigen tepelhof. Vervolgens begint de doktersassistent met de behandeling. Het tatoeëren wordt meestal niet als pijnlijk ervaren, mede omdat de huid minder gevoelig is na de operatie. Slechts zelden is een lokale verdovingsprik nodig. De behandeling duurt 30 tot 45 minuten. Over het algemeen zijn er twee tot vijf behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen. Deze behandelingen vinden plaats met tussenpozen van ongeveer zes weken.
    

   Na de behandeling

   Door het tatoeëren ontstaat er een soort schaafwond. Na de behandeling verbindt de assistente de wond met een vaselinegaas en een absorberend verband. De dag van het tatoeëren kunt u kortdurend douchen (zonder vaseline) om de eventuele bloedrestjes af te spoelen. De volgende zes dagen wordt u geadviseerd om de tepelhof vóór het douchen in te smeren met vaseline, zodat de wond niet nat wordt. De eerste week smeert u de tepelhof twee maal per dag in met een klein beetje vaseline om korstvorming te voorkomen. Verder verzorgt u de wond als een gewone schaafwond. De eerste dagen na het tatoeëren kunt u een wat schrijnend gevoel in het behandelde gebied ervaren. U mag pas zwemmen in water met chloor als de korstjes verdwenen zijn en de huid weer helemaal dicht en stevig is. Zonlicht bevat UV-straling die de pigmenten sneller laten verbleken. Voor langer behoud zou u (dus ook als u een topje draagt) de tepelhof kunnen insmeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
    

   Resultaat

   De huid krijgt meestal de neiging om te vervellen. Na vier tot zes weken is het vervellen gestopt en kunt u het resultaat van de tatoeage beoordelen. Na verloop van tijd kan een tatoeage geleidelijk verbleken. De behandeling kan dan worden herhaald.
    

   Vergoeding

   De behandeling wordt meestal vergoed door uw zorgverzekeraar.
    

   Tot slot

   Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, telefoon (0341) 463777.
    

   Verantwoording tekst

   Deze folder is samengesteld door de polikliniek Plastische Chirurgie in samenwerking met de stafdienst Concerncommunicatie van de Isala klinieken. 

    
   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024