Begeleiding met video bij pasgeborenen
Er kunnen verschillende redenen zijn, waarom u, als ouder(s) bij de geboorte van uw baby in het ziekenhuis komt. Wij vinden het belangrijk dat u de eerste periode met uw kind in het ziekenhuis als prettig en ondersteunend ervaart.
Het krijgen van uw kind is een van de indrukwekkendste gebeurtenissen in uw leven. De kraamperiode is bedoeld om te wennen aan een nieuw leven met een nieuw kind, dat u moet leren kennen. In dit ziekenhuis besteden we veel aandacht aan die eerste kennismaking en het eerste contact. Wij doen dat door middel van video.
Voor wie is video-interactiebegeleiding bedoeld?
U kunt gebruik maken van deze methode als:
- uw baby geboren moest worden in het ziekenhuis
- u vragen hebt over uw baby
- uw kind op de couveuseafdeling terecht komt
- uw kind wegens ziekte moest worden opgenomen
Wat is interactiebegeleiding met video?
Door onderzoek met video is het mogelijk geworden beeld voor beeld te bekijken en te zien wat er gebeurt in het contact.
Direct na de geboorte geven baby’s al met verschillende houdingen en bewegingen aan wat ze wel of niet prettig vinden. Dat noemen we de lichaamstaal van de baby. Ouders reageren intuïtief en sterk op deze signalen.
De initiatieven van pasgeboren baby’s zijn nog vluchtig, maar met video-opnamen vergroot je als het ware deze momenten en wordt het mogelijk al in een vroeg stadium de baby te begrijpen.
Geboorte
Vooral bij een eerste kind kunnen er bij u, als ouders, vragen leven over de omgang. Niet alleen over de praktische zaken, maar vooral ook over het contact. Op de video kunt u meteen zien hoe en waar uw baby op reageert. U krijgt informatie over de ‘taal’ van uw baby. Het is ook mogelijk om een eigen opname te bekijken.
De verpleegkundige die hier speciaal voor opgeleid is, maakt een korte video-opname (± 5 minuten) van u en uw baby tijdens bijvoorbeeld de verzorging.
Zij kijkt deze later met u terug en laat aan de hand van deze video-opname zien, welke contactsignalen uw baby maakt om met u in contact te komen of te blijven. U ziet dan terug op de beelden hoe uw kind reageert op uw stem, uw aanraking, hoe u uw kind kunt geruststellen en hoe uw kind ervan geniet om bij u te zijn.
Couveuse
Het kan zijn dat uw baby voor korte of voor langere tijd op het MKC op de couveuse afdeling moet liggen. Nauw contact tussen u, als ouder en uw baby is heel belangrijk, vooral in de eerste periode na de geboorte. In het geval van een te vroege geboorte is nauw contact mogelijk nog belangrijker.
Nauw contact heeft pas werkelijk betekenis, wanneer het lichamelijk contact betreft. Vooral de kangoeroemethode heeft hierbij een bijzondere waarde.
Daarnaast laat video-analyse de allerkleinste contactsignalen zien, die uw baby geeft. Dit geeft u, als ouders de gelegenheid ondanks de couveuseperiode een hechte band met uw baby op te bouwen, wat de overgang naar huis gemakkelijker maakt. Ook als uw kind overgeplaatst wordt naar een ander ziekenhuis is het belangrijk om beelden van uw kind dichtbij te hebben.
Borstvoeding
Wanneer uw baby een tijdje in de couveuse moet liggen en u geeft borstvoeding, kunnen videobeelden van uw kind helpen de borstvoeding op gang te helpen en te houden.
Informatie
Ziekenhuis St Jansdal
Contactpersonen op de kinderafdeling van ziekenhuis St Jansdal voor de Video Interactie Begeleiding zijn de medisch pedagogische zorgverleners.
Landelijk steunpunt VIB Gezondheidszorg
Contactpersoon: Marij Eliëns
AIT/ SDJ-Eindhoven
Rivierensingel 750
5704 NZ Helmond
telefoon (0492) 517772
fax (0492) 592437 - (0493) 697205