l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Urineretentie na de bevalling

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Het is belangrijk dat een je na de bevalling binnen zes uur spontaan kunt plassen. Dit geldt ook zes uur na het uithalen van een katheter. Meestal gebeurt dat ook, maar soms lukt het niet. 

    

   Hoe zit het vanbinnen

   Zijaanzicht bekken met de organen en spieren

    

   De plasbuis ligt heel dicht tegen de vagina aan. Tijdens de uitdrijving van de baby komt er daardoor veel druk op de plasbuis. Die kan daardoor oprekken, of eromheen ontstaat vocht. Dit laatste noemen we oedeem. Daardoor is het plassen lastig en pijnlijk.

   Het lichaam verwerkt het vocht in de loop van de dagen, maar de angst voor de pijn en de belemmering door het vocht kan het plassen lastig maken. 

    

   Gevolgen van niet plassen  

   De baarmoeder bevindt zich vlak boven de blaas. Er zit een wond in de baarmoederwand, waar de placenta zat. Het samentrekken van de baarmoeder is belangrijk om de wond dicht te 'knijpen' en zo het bloedverlies te beperken. Als de blaas te vol is kan de baarmoeder niet goed samentrekken. Ook een overrekte blaas waarin te veel urine heeft gezeten heeft moeite om weer 'gewoon' zijn werk te doen. Dan kun je dus te veel gaan vloeien. 

   Urine die achterblijft in de blaas, zorgt soms ook voor een blaasontsteking. 

    

   Zelf katheteriseren

   (CIC: Clean Intermittent self Catheterisation) 

   Als de blaas zich niet goed leegt of er blijft te veel achter, dan mag je wel met ontslag. 

    

   De verpleegkundige leert je om jezelf na het plassen te katheteriseren met een dun en glad slangetje: de katheter. Daarmee loopt de blaas leeg en rekt deze niet onnodig op. 

    

   Na het plassen, of de poging daartoe, katheteriseer je jezelf. Dit doe je zes keer op een dag, ongeveer elke vier uur. De urine die daarbij uit de blaas loopt, vang je op om de hoeveelheid te meten. Na oefenen krijg je materialen en instructie mee naar huis. Meestal is het maar twee of drie dagen nodig om te katheteriseren. Als er bij het katheteriseren minder dan 150 mililiter uitkomt, mag je met de zelfkatheterisatie stoppen.

    

   Het kaartje wat je bij deze folder krijgt, bevat een QR-code. Scan deze met de smartphone om bij een duidelijk YouTubefilmpje te komen. Hierin staat uitleg over het gebruik van de Lofric katheter. 

    

   Vragen

   Bij vragen mag je altijd met de afdeling bellen (24 uur per dag).

   Telefoonnummer: 0341-46 39 38. 

    

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 24-7-2024