l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Stoma en chemo, nazorginstructies

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

    

    

    

   Aanvullende informatie voor stomadragers die chemotherapie moeten ondergaan.<?xml_namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /?>

    

    

    

   De arts heeft met u besproken dat u chemotherapie krijgt. Chemotherapie houdt in dat kanker behandeld wordt met medicijnen die een celdodend effect hebben of de celdeling remmen. Deze medicijnen worden cytostatica genoemd. Veel cytostatica kennen bijwerkingen. Deze bijwerkingen zijn niet voor alle cytostatica gelijk. Het kan zijn dat cytostatica van invloed zijn op de stoma of de verzorging van de stoma.

    

    

    

   Voeding en vocht

    

   Het kan voorkomen dat u, als gevolg van bijwerkingen, misselijk wordt, veel gaat braken of diarree krijgt. Houd er dan rekening mee dat u veel vocht verliest, vooral als u een dunne darmstoma heeft. Veel verlies van dunne ontlasting en/of het afnemen van de urineproduktie kan wijzen op een vocht tekort.

   Probeer dit, indien mogelijk, aan te vullen.

   Zowel diarree als verstoppingen kunnen voorkomen. Zorg ervoor dat u altijd voldoende drinkt. Probeer als richtlijn minimaal 2 liter per 24 uur aan te houden.

   Heeft u een dunne darmstoma,houd dan minimaal 2,5 liter vocht per 24 uur als richtlijn aan.

    

   Het gebruik van cytostatica kan uw eetlust verminderen waardoor u mogelijk af zult vallen.

   Gewichtsschommelingen kunnen van invloed zijn op het goed passen van uw stomamateriaal.

   Laat uw stomamaterialen aanpassen, in overleg met uw stomaverpleegkundige, als u denkt dat het materiaal niet meer goed functioneert.

    

    

   Stomaproduktie

    

   Door het gebruik van cytostatica kan het zijn dat uw ontlastingspatroon verandert. Houd rekening met het ontstaan van diarree of verstopping. Beiden kunnen voorkomen. Diarree is vaak een oorzaak van lekkage van het stomamateriaal. Het is daarom mogelijk dat uw stomamateriaal (tijdelijk) aangepast moet worden. Uw stomaverpleegkundige wil u hierin graag voorzien van advies.

    

   Huidproblemen

    

   De huid rondom de stoma kan verkleuren. De huid kan er bleek of grauw uit zien. Dit kan geen kwaad. Als u hierover onzeker over bent, neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige. De huid rondom de stoma kan gevoeliger worden door het gebruik van cytostatica. Gebruik niet zomaar creme’s of lotions ter bescherming van de huid maar overleg eerst met uw stomaverpleegkundige.

   Het is van belang dat u de juiste produkten op het juiste moment gebruikt.

    

    

    

    

   Stomaproblemen

    

   Uw stoma bestaat uit hetzelfde tere weefsel als de binnenkant van uw mond. Door het gebruik van cytostatica kan de stoma sneller gaan bloeden, of kunnen er zweertjes ( zoals aften in de mond) ontstaan. Indien er zweertjes ontstaan, mag u contact opnemen met de oncologieverpleegkundige van de poli interne.

   Het slijmvlies van de stoma kan droger worden, waardoor de stoma aan het zakje kan gaan kleven. Een beetje gel (op waterbasis) op de stoma aanbrengen, kan dan helpen.

   De kleur van de stoma kan veranderen. Het is mogelijk dat de stoma lichter of donkerder wordt. Heeft u vragen of herkent u een van deze problemen, neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige.

    

   Hygiëne

    

   In de ontlasting of urine kunnen resten cytostatica voorkomen. Houd hier rekening mee tijdens de verzorging van de stoma. Wanneer u hulp krijgt bij de stomazorg, meld dan altijd dat u een chemokuur heeft gehad en wanneer. De tijd dat u met ontlasting en/ of urine extra voorzichtig moet zijn,is tot en met 7 dagen na de laatste chemokuur/ chemotablet. Raadpleeg uw arts voor meer informatie.

   Wanneer u uw stomazakje leegt, probeer dan te voorkomen dat u spettert. Gebruik desnoods een kannetje of een stoma maatbeker ( verkrijgbaar op de stomapoli of op de chemo- unit) om daar uw stomazakje in te legen.

    

   Tot slot

    

   Bovengenoemde informatie is bedoeld voor mensen met een stoma. Voor meer algemene informatie over uw chemokuur of de cytostatica, kunt u het beste uw behandelend arts of oncologieverpleegkundige van de poli interne raadplegen.

    

   Voor de stomagerelateerde problemen kunt u contact opnemen met de stomaverpleegkundige van  het ziekenhuis waar u onder behandeling bent.

    

    

   Stomapoli ziekenhuis St.Jansdal Harderwijk

    

   Maandag t/m vrijdag:    8.30 uur- 17.00 uur

   Telefonisch spreekuur: 11.00 uur- 11.30 uur

   Telefoonnummer:          0341-463594

   E-mailadres:                  stoma.poli@stjansdal.nl

    

    

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 26-10-2020