l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12.00 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

Website Spoedpost Harderwijk

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

Website Huisartsenpost Lelystad

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Sternumpunctie / Cristapunctie

Versienr: 4
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Uw specialist heeft met u afgesproken een sternumpunctie of een cristapunctie te gaan uitvoeren. In deze folder geven we toelichting op dit onderzoek. Meld de dokter wanneer u bloedverdunners gebruikt. De arts moet bepalen of u deze tijdelijk dient te stoppen in verband met het onderzoek.
    

   Sedatie

   Wanneer het onderzoek onder sedatie plaatsvindt dan is de opnametijd om: .. .. .. uur en kunt u zich melden bij het dagcentrum (looproute 0.80).

   De avond vóór het onderzoek blijft u vanaf 22.00 uur helemaal nuchter. U mag niks meer eten, drinken, kauwen of roken.
    

   Doel van het onderzoek

   Doel van sternum- en/of cristapunctie is het afnemen van beenmerg ten behoeve van microscopisch onderzoek. Soms worden beide onderzoeken tegelijk gedaan, soms wordt alleen één van beiden uitgevoerd.
    

   Wie verricht het onderzoek?

   De sternumpunctie of cristapunctie wordt uitgevoerd door een internist. Tijdens het onderzoek wordt de internist bijgestaan door een laborant. Het onderzoek vindt plaats op de Poliklinische Operatie Kamers (POK), bewegwijzeringsnummer 0.66, of de verpleegafdeling.
    

   Sternumpunctie

   Bij de sternumpunctie wordt beenmerg weggenomen uit het borstbeen (sternum). Na desinfectie van de huid verdooft de arts de plek waar de punctie plaatsvindt. Vervolgens prikt hij met een speciale holle naald tot in het beenmerg om daaruit een kleine hoeveelheid merg op te zuigen.

    

   Het inbrengen van de naald veroorzaakt even een vervelend gevoel. Het opzuigen van het beenmerg zelf veroorzaakt vaak, gedurende enkele seconden, pijn. Na het onderzoek wordt het insteekwondje verzorgd. Na afloop van de punctie wordt er op het laboratorium nog wat bloed afgenomen.
    

   Cristapunctie (botboring)

   Bij de cristapunctie wordt uit de bekkenkam (crista) een dun pijpje bot weggenomen en eventueel beenmerg opgezogen, zoals beschreven bij de sternumpunctie. Eerst verdooft de arts de plek waar de botboring plaatsvindt. Daarna wordt een kleine incisie van enkele millimeters gemaakt, om een wat dikkere holle naald van ongeveer 3 á 4 mm diameter in te kunnen brengen.

    

   Dit inbrengen gebeurt met een draaiende beweging. Wanneer de naald weer wordt teruggetrokken, blijft in de naald het bot biopt achter. Het biopt wordt daarna uit de naald geduwd. Na het onderzoek wordt de incisie afgeplakt met een zwaluwstaartje (speciale pleister). Deze moet 4 à 5 dagen blijven zitten. U kunt zich gewoon douchen.
    

   Resultaten

   Het beenmerg wordt op glaasjes uitgestreken. Deze glaasjes worden verzonden naar laboratoria in Utrecht en /of Amsterdam. Het dunne pijpje bot wordt naar het pathologisch anatomisch laboratorium gestuurd. Wanneer de uitslag bekend is (dit varieert van enkele dagen tot enkele weken) verneemt u deze van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.
    

   Verhinderd

   Bij verhindering dient u ons tenminste 24 van te voren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.

    

   Vragen

   Heeft u nog vragen over het onderzoek die geen betrekking hebben op de uitslag, dan kunt u tijdens kantooruren altijd contact opnemen met de medewerkers van de poliklinische operatiekamers. Zij zullen u graag te woord staan: telefoonnummer (0341) 463889

    
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 7-10-2022