l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Schildklier scintigrafie

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Afspraken

    

    

   Locatie Lichtenberg

   Utrechtseweg 160, 3818 ES Amersfoort
   Telefoon (033) 850 5050

    


   Met de auto vanaf A28 vanuit Zwolle
   Afslag 5 (N221 richting Dierenpark/Soest).
   Op de grote rotonde rechtsaf de Utrechtseweg op.
   Na ongeveer 1 kilometer ligt het ziekenhuis aan uw rechterhand.

    

   Openbaar vervoer

   Vanaf Amersfoort CS rijden de lijnen 9, 19 en 56 richting het ziekenhuis. U kunt uitstappen bij halte Meander Lichtenberg, waarna u het ziekenhuis meteen ziet liggen. Vanaf de halte is het 1 minuut lopen naar het ziekenhuis.
   Voor meer informatie zie www.9292ov.nl

    

   Schilklier Scintigrafie

   Voorbereiding is noodzakelijk!

   Het is belangrijk dat u dit boekje zorgvuldig leest, met name wat betreft het stoppen van bepaalde medicijnen. Zonder deze voorbereiding kan het onderzoek niet plaatsvinden!
    

   Voorbereiding medicijnen schildklier-scintigrafie

   Sommige medicijnen kunnen de werking van de schildklier beïnvloeden en deze dienen daarom gestaakt te worden. In onderstaande tabel wordt ingevuld welke medicijnen u dient te staken en hoe lang.

      

    

   Binnenkort een schildklierscintigrafie

   Uw behandelend arts heeft voor u een schildklierscintigram (scan) aangevraagd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van Meander Medisch Centrum in Amersfoort.
   Uw specialist heeft u ongetwijfeld al de nodige informatie gegeven over het onderzoek. In deze brochure kunt u de belangrijkste zaken nog eens rustig nalezen. We vertellen u aan welke zaken u moet denken, hoe u zich voorbereidt op het onderzoek, wat het onderzoek inhoudt en welke stappen na het onderzoek van belang zijn.

    

   Wat is een schildklierscintigrafie?

   Een schildklierscintigrafie is een onderzoek van uw schildklier waarbij gekeken wordt naar het functioneren van de schildklier. Ook wordt gekeken naar de vorm, de grootte en de ligging van de schildklier.
   Voor het onderzoek krijgt u een licht radioactieve vloeistof ingespoten. Deze wordt opgenomen in de schildklier. Er worden tijdens het onderzoek foto’s gemaakt van uw schildklier met een gammacamera.

    

   Wat is radioactiviteit?

   Radioactiviteit is aanwezig in de bodem, in de lucht, in kleine hoeveelheden in ons voedsel en zelfs in ons eigen lichaam. De kleine hoeveelheid radioactieve stof die bij dit onderzoek wordt gebruikt, is te vergelijken met de hoeveelheid straling van een gemiddeld röntgenonderzoek.
   De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen zoals misselijkheid of huidreacties. Ook als u overgevoelig zou zijn voor jodium, ondervindt u geen hinder van dit onderzoek.
    

   Naar het ziekenhuis en dan?

   Wat neem ik mee naar het ziekenhuis?

   • Uw afsprakenkaart
   • Uw verzekeringsbewijs
   • Uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
   • Uw ponsplaatje, waarop uw patiëntgegevens staan
   • Een lijst van medicijnen die u regelmatig slikt
   • Iets om te lezen of te puzzelen of een MP3-speler, omdat u tussentijds moet wachten

    

   Waar meld ik mij?

    

   • De afdeling Nucleaire Geneeskunde is gevestigd op locatie Amersfoort Lichtenberg op de vijfde verdieping van de C-vleugel (C-5). U neemt hiervoor de ingang aan de Hugo de Grootlaan.
   • Als u nog geen ponsplaatje van Meander Medisch Centrum heeft, gaat u eerst naar de inschrijfbalie; deze bevindt zich bij de ingang.
    Indien u al een ponsplaatje heeft, kunt u direct door naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
   • Met uw ponsplaatje meldt u zich bij de receptie op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
    Daar wordt u verteld waar u kunt plaatsnemen.
    U wordt vervolgens gehaald door de medisch nucleair werker, die het onderzoek bij u gaat uitvoeren.

    

   Voorbereiden op het onderzoek

   Sommige medicijnen kunnen de werking van de schildklier beïnvloeden en deze dienen daarom gestaakt te worden. Op bladzijde 3 staat in de tabel ingevuld of u medicatie dient te staken.
   Als u de afgelopen drie maanden een röntgenonderzoek hebt gehad waarbij contrastmiddel is toegediend, vragen wij u contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
   Verder kunt u vóór dit onderzoek normaal eten en drinken. Voor het onderzoek wordt u gevraagd om eventuele halssieraden af te doen.

    

   Wat als ik zwanger ben?

   Bent u (misschien) zwanger of geeft u borstvoeding, dan is het van belang dat u vóór het onderzoek telefonisch contact opneemt met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

    

   Hoe verloopt het onderzoek?

   U krijgt een klein prikje in een ader in de arm. Via het naaldje krijgt u een licht radioactieve vloeistof ingespoten. U merkt verder niets van de toediening van deze vloeistof.
   De geïnjecteerde vloeistof wordt vanuit het bloed door uw schildklier opgenomen. Van de licht radioactieve stof krijgt u geen bijwerkingen.
   Het duurt ongeveer 15 tot 20 minuten voordat de radioactieve stof voldoende in uw schildklier is opgenomen. Na deze tijd wordt het onderzoek hervat. In de tussentijd kunt u in de wachtkamer plaatsnemen.

    

   Voordat de foto’s gemaakt worden, krijgt u een bekertje water te drinken.
   Tijdens het maken van de foto’s zit u in een stoel met uw hoofd een beetje achterover. U wordt met de stoel voor de gammacamera gepositioneerd. Na het maken van de foto’s zal de nucleair geneeskundige aan uw hals voelen om de grootte en de vorm van uw schildklier te bepalen.
   Het maken van de foto’s duurt gemiddeld 15 minuten.

   De gammacamera is een groot apparaat dat de gammastraling van de radioactieve stof opvangt, waardoor het beeld van uw schildklier ontstaat. De gammacamera lijkt absoluut niet op een MRI-scanner en is derhalve géén tunnel. Het is van belang dat u stil blijft zitten gedurende het onderzoek. Na het onderzoek worden de opnamen beoordeeld door de nucleair geneeskundige.

    

   Verhinderd, wat nu?

   De radioactieve vloeistof wordt voor uw komst klaargemaakt. Het is daarom belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Wanneer u op het afgesproken tijdstip niet kunt komen, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde om een nieuwe afspraak te maken.

    

   Van wie krijg ik de uitslag?

   U krijgt de uitslag van uw onderzoek van de behandelend arts die het onderzoek heeft aangevraagd. De arts bespreekt met u het vervolg van de behandeling.

    

   Wie kan ik bellen bij vragen?

   Heeft u nog vragen over het onderzoek of de voorbereiding, neem dan gerust - tijdens kantooruren - contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde,

   Telefooncentrale Meander ziekenhuis, telefoonnummer (033) 850 60 70.

    

    

    

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 3-8-2021