l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Punctie onder echogeleiding

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   U bent door de specialist naar de afdeling radiologie verwezen voor een punctie onder echogeleiding. Het onderzoek wordt door de radiodiagnost en de radiodiagnostisch laborant(e) uitgevoerd. Een ieder wordt zo snel mogelijk geholpen. Daar de tijdsduur per onderzoek verschillend is en in vele onderzoekskamers tegelijk wordt gewerkt, wordt een andere patiënt soms eerder geholpen dan u. Mocht er iets zijn dat u wilt weten of mocht u iets niet begrijpen, neem dan contact met ons op. Wij zijn er voor om u te helpen.

    

   Verhinderd

   Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur vantevoren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen. Het telefoonnummer van de afdeling radiologie is:  (0341) 463650

   Punctie onder echogeleiding


   Doel van het onderzoek
   Het doel van dit onderzoek is door middel van een punctie weefsel te verkrijgen wat op het laboratorium verder onderzocht kan worden. Dit onderzoek gebeurt onder echogeleiding, omdat de radioloog met het echoapparaat precies kan lokaliseren, waar hij moet prikken (= puncteren).
    

   Voorbereiding
   Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. Meestal bent u op een andere dag al eerder voor een oriënterend echo-onderzoek geweest.

   Indien u bloedverdunners gebruikt, dient u dit bij het maken van de afspraak aan te
   geven.


   Bloedverdunnende middelen
   Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dient u in overleg te treden met uw behandelend specialist, om te bekijken of deze (tijdelijk) moeten worden gestaakt. Voordat u een punctie of biopsie moet ondergaan, kunt u één dag voor dit onderzoek op een met u afgesproken tijd (’s morgens) of de ochtend van het onderzoek bloed laten afnemen bij het bloedlaboratorium. Hier worden uw bloedstollingswaarden bepaald. Aan de hand van deze uitslagen wordt beslist of het veilig is het onderzoek uit te voeren. Het kan dus zijn, dat u vlak voor het onderzoek te horen krijgt, dat het niet door kan gaan. Er wordt dan een andere afspraak met u gemaakt.

    

   Uitvoering onderzoek

   Meestal zal het een punctie betreffen van de schildklier of borst. Ook andere oppervlakkig liggende afwijkingen zijn met de echo goed toegankelijk. De radioloog of laborant zal eerst oriënterend gaan zoeken waar de plek is, waar geprikt moet worden. Vaak wordt dit met een viltstift op de huid aangetekend. Daarna wordt de huid met alcohol ontsmet. De radioloog zal steriele handschoenen aantrekken ter voorkoming van infectie. De huid wordt afgedekt met een steriele doek. Soms wordt de huid verdoofd. De verdovingsvloeistof voelt wat branderig aan.

   Het kan zo zijn dat door de verdoving de afwijking niet meer voelbaar is, dan wordt er niet verdoofd. Er zal opnieuw echogel op de huid gebracht worden. Met de echotransducer (de zender) wordt de plaats bepaald. Nu zal de radioloog met een naald verschillende keren wat weefsel weghalen. Hierbij hoort u een harde klik, maar voelt haast geen pijn. Het weggehaalde weefsel zal in potjes naar het laboratorium gebracht worden. De huid wordt schoongemaakt en er komt een pleister of klein drukverband op.
    

   Duur van het onderzoek
   Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.
    

   Na het onderzoek
   Soms zal de radioloog u verzoeken na de punctie nog even plaats te nemen in de wachtkamer. Hij zal dan na ongeveer een kwartier komen kijken of er geen bloeduitstorting ontstaat.

   In principe zou u gewoon zelf naar huis toe kunnen rijden, maar het is aan te raden een chauffeur mee te nemen.
    

   Uitslag
   Nadat het weefsel naar het laboratorium is gebracht duurt het enkele dagen voor de behandelend specialist de uitslag heeft. Met hem dient u een afspraak te maken wanneer u de uitslag hoort.
    

   Melden
   U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling radiologie. Deze afdeling bereikt u door vanaf de hoofdingang de bewegwijzeringsnummer 0.78 te volgen.

    Afspraak

   Wilt u zich melden op

   Dag:  

   Datum: 

   Tijd:  

   bij de balie van de afdeling radiologie

    

   Patiëntenpas meebrengen alstublieft!

    
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 21-9-2020