l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Prothese, afsprakenlijst

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Het maken van een prothese

   een serie van afspraken

    

   Er wordt voor u een prothese gemaakt in ziekenhuis St Jansdal te Harderwijk bij de afdeling Mondziekte, kaak- en aangezicht-chirurgie/ tandheelkunde. Hiervoor is een stappenplan opgesteld. Dit plan kent acht stappen en bij iedere stap heeft u een afspraak.

   De afspraken worden op dit formulier genoteerd. In totaal neemt het hele stappenplan ongeveer twee maanden in beslag. U wordt bij iedere afspraak verwacht op de polikliniek kaakchirurgie in ziekenhuis St Jansdal. We vragen vóór iedere afspraak altijd goed de informatie door te lezen en de bijbehorende instructies op te volgen.

    

    

   Stap 1


   De maten van boven en/of onderkaak worden genomen zodat een afdruk kan worden gemaakt in een zo goed mogelijk passende ‘lepel’. In de lepel wordt een deegachtige roze vulling met pepermuntsmaak gedaan, die in de mond wordt geplaatst en daar kan opstijven. De afdruk van de kaak is nu te zien. Er wordt ook een afdruk van de oude bovenprothese gemaakt.
   Vervolgens zoekt u in overleg met de assistente en de tandarts de kleur van de nieuwe tanden uit.
   Duur van de afspraak: 30 minuten.
    

   Stap 2


   Om een optimale pasvorm van uw nieuwe prothese te bereiken, is het belangrijk dat u de onder en bovenprothesen minimaal 24 uur voor uw afspraak niet draagt. Dus ook niet op weg naar het ziekenhuis of in de wachtkamer. Door het niet dragen van de prothese zijn de weefsels ontspannen.

    

   Er is nu een speciale paslepel voor u gemaakt in het laboratorium. Hierin doen wij een zalfachtige blauwe pasta en maken opnieuw een afdruk van uw kaak. Deze wor dt zo nog preciezer weergegeven. De pasta verandert in de mond tot een rubberachtig geheel en heeft geen smaak.
   Duur van de afspraak: 30 minuten.

    

   Indien er implantaten in de kaak zijn geplaatst, wordt ook de precieze positie van de implantaten afgedrukt met uitschroefbare stiften. Als over de bestaande implantaten de oude prothese vastzit, wordt de staafstructuur meegenomen in de afdruk. De oude prothese zit daarna niet meer vast in de mond. Houdt u hiermee rekening in verband met privé-afspraken.

    

   Stap 3

    

   De hoogte van de prothese wordt nu bepaald. Zo krijgt u het gevoel dat u al tanden in de mond hebt en hierdoor dus ook anders dichtbijt. Er worden door ons verschillende gekleurde waslaagjes aangebracht op de door het laboratorium gemaakte lepel.
   De tandarts meet de vorm en de stand van de kaak en de mond ten opzichte van de ogen op, zodat de prothese niet scheef komt te staan.
   Duur van de afspraak: 30 minuten.
    

   Stap 4 

    

   U krijgt vandaag het pasmodel in de mond. De tandarts gaat de bewegingen van uw kaak naar links en rechts en naar voor en achter opmeten. Aan de hand van deze metingen kunnen bij het opstellen van de tanden en kiezen de bewegingen worden nagebootst. Er wordt snelhardend afdrukmateriaal tussen het boven- en ondermodel gespoten. Eventueel wordt nu de opstelling van de voortanden al gecontroleerd en zonodig aangepast.
   Duur van de afspraak: 15 minuten.
    

   Stap 5 

    

   Bij deze afspraak wordt dringend aanbevolen iemand mee te nemen die u al langer goed kent. Het voorlopige pasmodel, gemaakt van was, is klaar. Het model wordt in de mond geplaatst en u kijkt in de spiegel om te zien wat u vindt van de kleur, de vorm en de stand van de tanden. Dit kan allemaal nog worden aangepast. Het is erg belangrijk dat er vandaag iemand bij is die u goed kent en die samen met u kan beslissen of de nieuwe prothesen zo natuurgetrouw mogelijk overkomen. U moet nog niet op de pasvorm letten, omdat het model namelijk volledig los in de mond ligt.
   Duur van de afspraak: 15 minuten

   Indien nodig, worden bestaande hulpstukken van een bestaande prothese meegestuurd naar het laboratorium. De oude prothese zal nu weer een week los in de mond zitten.
    

   Stap 6 

    

   De prothese is klaar. U hebt weer een volledig gebit. Dat is wennen: het voelt anders aan, u ziet er anders uit en u praat misschien wat anders dan u gewend bent. Wat betreft het spreken: u raakt wat sneller gewend als u hardop voor uzelf bijvoorbeeld de krant leest. ’s Nachts laat u de prothese uit.

   Onderhoud van uw prothese: U maakt de prothese schoon met gewone zeep en een protheseborsteltje. Gebruik geen Steradent of tandpasta. Steradent en tandpasta zijn zeer slecht voor het behoud van de prothese. Eén keer per week legt u de prothese ’s nachts in de schoonmaakazijn. Daarna afborstelen onder stromend water. Om vallen en daardoor breken van de prothese te voorkomen kunt u het beste zorgen voor een zachte ondergrond of een met water gevulde wasbak.
   Duur van de afspraak: 15 minuten.
    

   Stap 7

    

   Afspraak bij de mondhygiëniste voor poetsinstructie van implantaten en/of staaf- en drukknopstructuur. Dit is noodzakelijk, omdat de implantaten alleen een lange levensduur hebben bij een optimale wijze van schoonmaken.
   Duur van de afspraak: 15 minuten
   De kosten hiervoor worden apart in rekening gebracht.

    

   Stap 8

    

   U komt terug voor controle. Het is normaal dat er zich wat drukplekjes onder de prothese hebben gevormd. Er wordt, indien nodig, wat van de prothese afgeslepen. Het is mogelijk, dat u nog vaker last krijgt van drukplekjes. Als u er veel last heeft, mag u de prothese gerust uitdoen en telefonisch een afspraak maken met de polikliniek om het probleem te laten verhelpen. Wilt u er wel voor zorgen, dat u gedurende 24 uur voor u de afspraak toch de prothese heeft ingehouden. De tandarts kan dan precies zien waar de drukplaatsen zitten.

    

   Vervolg

   Als u een prothese heeft, adviseren we u minimaal eenmaal per jaar terug te komen voor controle. Doe dit in overleg met uw eigen tandarts. Het maakt niet uit of de prothese wel of niet op implantaten geplaatst is. Indien u implantaten heeft mag u niet roken. Dit om ontstekingen te voorkomen. Wij wensen u veel succes met uw nieuwe prothese.

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 1-4-2023