l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Patiënteninformatie Misoprostol (Cytotec)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Bij een miskraam

   U krijgt mee: Cytotec 200 microgram, 8 tabletten
    

   Bij u is door uw verloskundige of arts een miskraam vastgesteld. Op grond van de echoscopie is het zeker dat uw zwangerschap geen doorgang zal kunnen vinden. Misschien voelt u zich nog wel zwanger en heeft u nog nergens last van. Toch is het zeker dat u een miskraam te wachten staat. Voor veel vrouwen die dit overkomt is dit een moeilijk en verdrietig moment. Uw arts of verloskundige zal met u de mogelijkheden van behandeling besproken hebben. Doorgaans is het afwachten van het natuurlijke beloop een goede optie; de miskraam komt meestal vanzelf op gang hoewel moeilijk te voorspellen valt wanneer. Soms is het afwachten niet acceptabel of duurt het te lang. Tot een aantal jaren geleden was curettage (‘schoonmaken’) van de baarmoeder, vaak onder korte algehele narcose, de voorgestelde behandeling.
    

   Cytotec behandeling

   Sinds enkele jaren is er internationaal ervaring opgedaan met het op gang brengen van de miskraam met behulp van enkele vaginaal ingebrachte tabletten Cytotec. Het blijkt hiermee mogelijk bij veel vrouwen deze miskraam op gang te brengen zodat langdurig afwachten en wellicht curettage voorkomen kunnen worden.

   Cytotec is niet geregistreerd voor de behandeling van een miskraam. U dient formeel toestemming te geven voor deze behandeling.
    

   Hoe gaat het in zijn werk?

   Uw arts of verloskundige schrijft acht tabletten Cytotec voor. U dient hiervan vier tabletten ’s ochtends zo hoog mogelijk in de vagina in te brengen. U wacht het effect vervolgens gewoon af. Dat kan enkele uren op zich laten wachten. Bij veel vrouwen begint na enkele uren de baarmoeder samen te trekken zoals tijdens een menstruatie en ontstaat bloedverlies. Als de miskraam doorzet neemt de krampende pijn toe en ook de hoeveelheid bloedverlies. Dit is vaak heviger dan bij een gewone menstruatie. U kunt bloedstolsels verliezen en soms een herkenbaar vruchtzakje. De tweede dag wordt de behandeling herhaald. Ook nu worden ’s ochtends vier tabletten zo hoog mogelijk in de vagina ingebracht, ook als er al enig bloedverlies is gekomen. Als u alle medicatie gebruikt, is de kans het grootst dat u een volledige miskraam zal hebben.  De werkzame stof van de tabletten wordt snel door het lichaam opgenomen. De tabletten zelf lossen niet zo goed op; u kunt ze tijdens het bloedverlies weer verliezen. Dit is niet erg. U komt na een week voor controle op de polikliniek waar een echoscopisch onderzoek zal plaatsvinden.
    

   Bijwerkingen

   Misselijkheid en diaree komen het vaakst voor. Sommige vrouwen hebben last van trillerigheid en lichte temperatuursverhoging. De krampende pijn van de baarmoeder en het bloedverlies zullen meestal heviger zijn dan bij de menstruatie, net als bij een “gewone” miskraam.

   U kunt voor de pijn Paracetamol 500 mg tot vier keer per dag twee tabletten gebruiken.

    

   Wanneer moet u eerder contact opnemen?

   • Bij bloedverlies dat te hevig is om goed op te kunnen vangen met maandverbanden ofdie langer dan enkele uren in hevigheid aanhoudt. Tampons worden afgeraden.
   • Bij pijn die niet te dragen is ondanks het gebruik van Paracetamol en een warme kruik.

    

   Indien u aanhoudend veel bloedverlies heeft, meer dan een normale menstruatie of u bent ongerust over de hoeveelheid bloedverlies of pijn, dan kunt u voor overleg contact opnemen.

   • Met uw verloskundige van de thuispraktijk
   • De klinisch verloskundige
   • De SEH

    

   Telefoonnummers:

   Klinisch verloskundige: (0341) 463838

   Polikliniek gynaecologie: (0341) 463553

   Spoedeisende hulp:  (0341) 463911

    

   Met uw gynaecoloog of verloskundige heeft u, als het goed is, verdere afspraken gemaakt ten aanzien van de controle na de miskraam.
    

   Tot slot

   Het is van belang dat u altijd op de afgesproken controle terugkomt ook al denkt u dat de miskraam klaar en voorbij is. Dit moet voor uw veiligheid wel gecontroleerd worden. Soms blijft er toch wat achter wat later weer klachten geeft.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 28-5-2024