l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Orthopedie algemeen

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Hieronder leest u over de mogelijkheden van de orthopedie, een veelzijdig medisch specialisme dat zich bezighoudt met afwijkingen aan het menselijk bewegingsapparaat: een ingenieus stelsel van botten, gewrichten, banden en kapsels, spieren en pezen. Dankzij dit “wonder van techniek” kunnen we lopen, zitten, liggen, strekken, buigen en tillen en zijn we in staat onze dagelijkse bezigheden uit te oefenen.

    

   Afwijkingen aan het bewegingsapparaat komen veel voor. Vier op de vijf Nederlanders hebben weleens last van rugklachten. Arbeidsongeschiktheid wordt zelfs in de helft van alle gevallen veroorzaakt door klachten aan het bewegingsapparaat. Er zijn veel mensen met langdurige gewrichtsklachten, reuma en klachten die worden veroorzaakt door overbelasting, een verkeerde houding of door aangeboren afwijkingen. Maar ook wordt de orthopaedisch chirurg vaak geconfronteerd met botbreuken, enkel- en knieletsels na ongevallen thuis, op het werk of door sport.

    

   In veel gevallen kan de orthopaedisch chirurg helpen. Om te beginnen door de precieze oorzaak van de klachten op te sporen. Als die duidelijk is kan een behandeling worden ingesteld. Vaak zal het daarbij gaan om: houdings- en bewegingsadviezen, verwijzing naar een fysiotherapeut, het (laten) aanbrengen van tape, gips, beugels of een corset, of als dat nodig is een operatie.

    

   In de volgende voorbeelden maakt u kennis met zes patiënten uit de orthopaedische praktijk. Bij deze patiënten kon met verschillende behandelmethoden genezing of verbetering van de klachten worden bereikt.
    

   Zes voorbeelden

   1. Heupbreuk
   Tijdens een bezoek van haar kleindochter gleed de 82-jarige mevrouw Visser uit en brak haar heup. Omdat bij bejaarden na een heupbreuk de kans op lichamelijke aftakeling en dementie groot is, was snel ingrijpen geboden. In het ziekenhuis verving de orthopaedisch chirurg de afgebroken heupkop door een kunstheup. De volgende dag werd al voorzichtig begonnen met loopoefeningen. Na veertien dagen loopt mevrouw Visser weer, voorzichtig, door de gang van het verzorgingshuis.
    

   2. Scoliose
   Saskia is een 12-jarige scholiere. De schoolarts ontdekte een scoliose (verkrom-ming) van de wervelkolom en verwees haar naar de orthopaedisch chirurg. Deze schreef fysiotherapie voor en liet door de instrumentmaker een corset (brace) op maat maken, dat de wervelkolom tijdens de verdere groei moet corrigeren. Een beetje lastig vindt Saskia zo’n brace wel, maar gelukkig hoeft ze er haar bezoekjes aan de disco niet voor te laten.

    
   3. Knieblessure
   Paul Albers is verkoper en trapt in zijn vrije tijd graag een balletje. Door een knieblessure moest hij niet alleen met voetballen, maar ook met zijn werk stoppen. Een kijkoperatie bracht de oorzaak aan het licht: een kapotte meniscus en een gescheurde kruisband. De orthopaedisch chirurg verwijderde het gescheurde deel van de meniscus en herstelde de kruisband. Paul kan weer normaal zijn werk doen en zelfs alweer wat sporten.
    

   4. Spasticiteit
   Rob (6) is geboren met een lichte vorm van spasticiteit. Hierdoor heeft zijn linkervoet een afwijkende stand. Langdurige behandeling met fysiotherapie en beugeltjes konden niet voorkomen dat hij problemen hield met lopen. De orthopaedisch chirurg verlegde een aantal pezen en verlengde andere pezen. Nu is zijn looppatroon zo verbeterd, dat hij niet langer aan de kant hoeft te staan, maar enhousiast meespeelt met zijn vriendjes.


   5. Gebroken wervels
   Na een val van het dak werd een 32-jarige rietdekker met gebroken wervels naar het ziekenhuis gebracht. Dankzij een nieuwe operatietechniek kon de orthopaedisch chirurg de wervels met stangen en schroeven weer in de goede stand brengen. Ondersteund door een corset leerde hij opnieuw zitten en lopen. Na negen maanden kan hij nu weer aan het werk.

    
   6. Aangeboren heupluxatie
   Janna was drie maanden toen ze via de arts van het consultatiebureau terechtkwam bij de orthopaedisch chirurg. Die constateerde een aangeboren heupluxatie: de heupkop stond niet in, maar buiten de kom. Tijdens een drie weken durende ‘tractie’-behandeling werd de heupkop door middel van gewichten aan de beentjes heel langzaam en zonder pijn in de heupkom getrokken. Met een gipsbroek en vervolgens beugeltjes werd het heupgewricht blijvend in de goede stand gebracht. Inmiddels is Janna twee jaar oud: een vrolijke en beweeglijke peuter zonder loopproblemen.

    

   Deze voorbeelden zijn slechts een greep uit de praktijk van de orthopaedisch chirurg. De orthopaedie biedt door nieuwe inzichten en technieken steeds meer behandelingsmoge-lijkheden, maar uiteraard kunnen geen wonderen verricht worden. Daardoor is genezing niet altijd mogelijk.

    

   Toch kunnen steeds meer klachten met succes worden behandeld en kunnen blijvende handicaps of een toename van klachten worden voorkomen. Hierdoor zijn patiënten zelfs na ernstige aandoeningen of letsels in veel gevallen in staat een weer zo normaal en zelfstandig mogelijk leven te leiden.

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 27-10-2021