l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Orchidopexie

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   De testikels (zaadballen) ontwikkelen zich bij jongetjes ín de buik. Ongeveer ter hoogte van de nieren. Tijdens de zwangerschap zakken de zaadballen door het lieskanaal omlaag. Ongeveer een maand voor de geboorte zijn ze helemaal ingedaald. Bij de geboorte horen allebei de zaadballen in de balzak te zitten. 

    

   Soms gaat er iets mis met het indalen. Eén of beide zaadballen blijven dan in de buik of lies zitten. Een zaadbal die niet goed is ingedaald kan later zorgen voor verminderde vruchtbaarheid. Dit maakt dus de kans op een spontane zwangerschap kleiner.

   Soms heeft een zaadbal zich niet goed ontwikkeld. Dit kan de reden zijn waarom deze niet goed is ingedaald. Er is dan een (licht) verhoogde kans op zaadbalkanker op jong volwassen leeftijd. Zelfcontrole is de belangrijkste manier om zaadbalkanker vroeg op te sporen. Bij een zaadbal die niet goed is ingedaald is zelfcontrole niet mogelijk. 

    

   Een niet ingedaalde zaadbal heeft geen invloed op de erectie of zin in seks.
    

   Pendelbal

   Soms kan een niet ingedaalde zaadbal wel makkelijk in de balzak worden geduwd. Dit noemen we een retractiele testis of een pendelbal. Dit betekent dat hij makkelijk heen en weer geschoven kan worden. Vaak blijft een pendelbal ook periodes wel in de balzak. Zo rond de puberteit blijft zo’n pendelbal meestal wel definitief op zijn plaats.
    

   Niet ingedaalde testis

   Soms lukt het (ook) niet om met druk van de hand de bal in de balzak te brengen. Dit noemen we dan een retentio testis of niet ingedaalde testikel.
   Er is dan een operatie nodig om de bal in de balzak te brengen. Deze operatie noemen we een orchidopexie.
   Meestal kan de uroloog de bal wel voelen in de buik. Als de bal niet te voelen is kan er een echo worden gemaakt. Hierbij wordt met behulp van geluidsgolven gekeken waar de bal is gebleven. Soms is de bal ook op de echo niet te zien. Dan zal meestal een kijkoperatie (laparoscopie) volgen. Op die manier wordt de bal in de buik opgezocht. De uroloog kan dan zien of de bal zich wel goed ontwikkeld heeft. Het zal hiervan af hangen wat er verder gebeurd.     
    

   Voorbereiding

   De operatie gebeurt meestal in een dagopname. Dit betekent dat uw zoon op de dag van de operatie weer mee naar huis mag. Er zal gebruik gemaakt worden van algehele narcose. 
   Voor de operatie moet uw zoon nuchter zijn. Dit betekent dat hij van tevoren niet mag eten en drinken. In de week voor de operatie krijgt u een brief thuis van het opnamebureau. Hierin staat hoe laat u zich moet melden in het ziekenhuis. Ook staat in de brief vanaf hoe laat uw zoon nuchter moet blijven.
    

   Operatie

   De operatie zal ongeveer een uur duren. Eerst wordt uw zoontje onder narcose gebracht. Dit kan met een kapje waardoor hij in moet ademen. Soms wordt er een prikje in de arm gegeven. Eén van de ouders mag hierbij aanwezig zijn. Als uw kind in slaap is neemt u afscheid.
   De uroloog maakt als eerste een sneetje in de lies en een in de balzak. Via de opening in de lies wordt de zaadbal opgezocht. De zaadbal, de bloedvaten en zaadleider wordt vrij gemaakt van de rest van het weefsel. Hierdoor ontstaat er genoeg ruimte om de zaadbal in de balzak te brengen. Daarna wordt hij vastgezet in de balzak.
   Soms ontdekt de uroloog tijdens de operatie ook een liesbreukje. Dit wordt dan gelijk verholpen. Bij een liesbreuk bestaat er een zwakke plek in het buikvlies. Daardoor ontstaat er op die plek een bult. Dit is weefsel dat door de zwakke plek naar buiten worden geduwd. Het gaat dan om vetweefsel en soms een stukje darm.
    

   Vervoer naar huis

   Het is belangrijk dat uw zoontje met een auto thuis wordt gebracht. Laat uw zoontje achterin de auto plaatsnemen. Het is verstandig als er iemand bij hem achterin gaat zitten. Als hij dan niet lekker wordt is er iemand bij hem die hem kan helpen. 
    

   Nazorg thuis

   Pijn. In de eerste dagen zal uw zoon pijn hebben. De pijn wordt meestal snel minder. U

   kunt hem hiervoor paracetamol geven:

   • 2 - 4 jaar: 120 - 180 mg, vier tot zes per dag
   • 4 - 6 jaar: 180 mg, vier tot zes per dag
   • 6 - 9 jaar: 240 - 250 mg, vier tot zes per dag
   • 9 - 12 jaar: 360 - 375 mg, vier tot zes keer per dag
   • Kinderen ouder dan 12 jaar: 500-1000 mg per keer, maximaal vier keer per dag

    

   Eten en drinken. Door de narcose kan uw zoon misselijk zijn. Als hij niet misselijk is mag hij thuis eerst wat water of thee drinken. Geen koolzuurhoudende frisdrank! Als het drinken goed gaat, geef dan eerst een boterham, pap of beschuitje. Begin niet gelijk met een warme maaltijd.

    

   Koorts. Veel kinderen hebben de eerste dagen na een operatie wat verhoging. Dit is meestal na een paar dagen over. Neem contact op met uw uroloog als de koorts blijft. Ook bij koorts boven de 38,5°C belt u de polikliniek urologie.

    

   Wondverzorging. De dag na de operatie mag het verband er af. Ook mag uw zoontje dan weer onder de douche. Het is belangrijk om de wond schoon en droog te houden. Dep de wond dus na het douchen goed droog. Als uw zoon nog een luier gebruikt, wissel deze dan wat vaker.
   Activiteiten. Zeker de eerste dag moet uw zoontje rustig aan doen. Probeer hem rustig in bed of op de bank te laten liggen. De dag na de operatie kunt u hem weer gewoon zijn gang laten gaan. Waarschijnlijk zal hij de eerste dagen minder actief zijn. Het is beter de eerste twee weken niet te sporten. Zwemmen, fietsen en gymen mogen de eerste twee weken ook nog niet. De oudere kinderen kunnen na een paar dagen weer naar school.
    

   Complicaties

   De balzak zal na de operatie groter zijn dan anders. Ook kan hij wat blauw-rood zijn van kleur. De huid rond de wond zal een beetje rood zijn. Ook zal de huid rond het litteken wat harder aanvoelen. Dit hoort allemaal bij een gewone wondgenezing.

   Er kan een nabloeding ontstaan. U ziet dan een blauwe plek verschijnen onder de hechtingen. Dit verdwijnt meestal vanzelf. Dit hoeft dus niet behandeld te worden.

   Daarnaast kan de wond gaan ontsteken. Ook kan er onder de huid een abces ontstaan. Dit is een ruimte gevuld met pus. Tekenen van een ontsteking of abces zijn:

   • Koorts boven de 38,5°C
   • Vurig rode huid rond de wond
   • Pijn die veel erger wordt
   • Geel/groene pus die uit de wond komt
   • Zwelling die veel erger wordt.

   Neem bij deze klachten contact op met de polikliniek urologie.

   Op de lange termijn zie je soms dat de zaadbal zich toch niet goed ontwikkeld.
    

   Controle

   U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek urologie. Deze controle zal drie maanden na de operatie plaatsvinden.
    

   Ziekte of verhindering

   De operatie kan niet doorgaan als:

   • uw zoontje op de ochtend van de operatie koorts boven de 38°C heeft;
   • er in de omgeving besmettelijke ziekten voorkomen zoals mazelen, waterpokken, rode hond en bof.

   Bel dan met de polikliniek urologie. De polikliniek is op spreekuurtijden te bereiken op telefoonnummer: (0341) 463558.
    

   Tot slot

   Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u ons bellen. Bel dan met de polikliniek urologie.

   Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website: www.urologie.nl

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 27-10-2021