l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal Harderwijk

0341 - 463911

St Jansdal Lelystad

0341 - 463590

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Voorbereiden_Op-Opname

MRI-scan

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   De dokter heeft besloten dat er een MRI-scan gemaakt moet worden. Je gaat hiervoor naar de afdeling radiodiagnostiek, routenummer 0.78.

    

    

   MRI-scan

   De dokter onderzoekt wat de oorzaak is van jouw klachten. Daarom krijg je binnenkort een MRI-scan. Dan wordt er een serie foto’s gemaakt van de binnenkant van je lichaam.

   Het maken van de MRI-scan duurt ongeveer 30 minuten. Je moet al die tijd heel stil blijven liggen. Het apparaat maakt veel lawaai. Maar het doet geen pijn. Er mag iemand bij je blijven als we de MRI-scan maken. Eén van je ouder(s) mag bij je blijven terwijl de MRI-scan wordt gemaakt.
    

   Wat is een MRI-scan?

   MRI is de afkorting van Magnetic Resonance Imaging. In het Nederlands betekent dat: foto’s nemen met magnetische trillingen. Op die foto’s kan de dokter het binnenste van je lichaam van alle kanten bekijken.
    

   Wat de dokter bijvoorbeeld kan bekijken, zijn:

   • je hersenen
   • je ruggenmerg en je zenuwen
   • je spieren
   • je pezen en gewrichtsbanden
   • je hart
   • de organen in je buik, zoals je lever of je nieren.

    

   Hoe werkt het MRI apparaat?

   Met een magneet plak je briefjes op de deur van de koelkast. Twee magneten kunnen elkaar aantrekken of juist afstoten. Je lichaam is opgebouwd uit atomen. Piepkleine deeltjes. Je kunt ze niet zien. Die atomen zijn ook magnetisch. In een MRI-apparaat worden hele grote, sterke magneten gebruikt.
   De magneten van het MRI-apparaat en de atomen in je lichaam trekken elkaar aan of stoten elkaar af. Een antenne (de spoel) vangt die magnetische signalen op. De computer maakt daar plaatjes van. Die plaatjes zijn een soort foto’s van de binnenkant van je lichaam.
   Zo’n MRI-apparaat is een mooie uitvinding. Het kijkt dwars door je kleren en je vel heen. En je voelt er niks van. Het MRI-apparaat maakt veel foto’s. Heel snel achter elkaar. Bij elke foto hoor je harde klikken of bonken. Het maakt zoveel lawaai en het gaat zo snel, dat het wel een drilboor lijkt. Het klinkt of er iemand naast je staat te timmeren. Dat lawaai hoort er bij.
    

   Waarom maken we zovéél foto’s?

   Stel je voor dat de dokter je hoofd wil onderzoeken. Stukje voor stukje, van je kruin naar het puntje van je kin, maakt het MRI-apparaat foto’s van de binnenkant van je hoofd. Tussen de verschillende foto’s door kan het bed heel af en toe een stukje verschuiven.

   Je kunt die foto’s vergelijken met dunne plakjes kaas. Als je ze allemaal op elkaar legt, heb je weer een hele kaas. Op al die foto’s bij elkaar kan de dokter je hele hoofd van binnen bekijken. Plakje voor plakje.
    

    

   Vóór de MRI-scan

   In het MRI-apparaat zitten sterke magneten. En magneten trekken metaal aan. Daarom mag je geen metalen dingen meenemen naar de kamer waar het MRI-apparaat staat. Dat geldt ook voor je ouder(s). Het apparaat werkt niet goed als er metaal in de buurt is en het kan zelfs gevaarlijk zijn. De magneten in het apparaat zijn namelijk heel erg sterk.
   Metaal zit in:
    

   • ritsen en knopen
   • kettinkjes, armbanden, oorbellen
   • Piercings
   • Ringen
   • Haarspeldjes
   • Horloge
   • Sleutels
   • geld, bankpasjes met magneetstrip
   • Bril
   • mp3-speler, iPod, mobiele telefoon
   • sommige make-up kan de MRI-scan beinvloeden. Daarom voor het onderzoek geen make-up gebruiken.
   • bh met beugel – soms is de beugel van metaal
   • beugel in je mond (een vaste beugel is geen probleem voor een MRI)

    

   Meestal mag je voor een MRI-scan gewoon eten en drinken. Als dat niet mag, hoor je dat van tevoren van de dokter of de verpleegkundige.

    

    

    

   Contrastvloeistof

   Als de dokter wil dat er een MRI-scan met contrastvloeistof wordt gemaakt, dan krijg je een infuus. Het infuus blijft tijdens het onderzoek zitten.

    

    

   Hoe wordt de MRI-scan gemaakt?

   Je ligt op een smal bed. Het bed wordt in het MRI-apparaat geschoven. Dat apparaat ziet eruit als een soort tunneltje. Het is er niet donker. Aan het voeteneind komt gewoon licht naar binnen. Je mag je kleren aanhouden. Als je het koud hebt, krijg je een dekentje. In de kamer ernaast zitten de mensen die de scan maken, de laboranten. Ze kunnen jou zien door een groot raam. Boven je hoofd hangt een luidsprekertje, daardoor kun je de laboranten horen. Je krijgt een knopje in je hand. Als je daarop drukt, komt er een laborant naar je toe. Er mag de hele tijd iemand bij je blijven. Je vader, moeder of iemand anders kan bij het apparaat zitten. Je kunt hem of haar niet zien, maar hij/zij jou wel.
    

   Stil blijven liggen

   Het is heel belangrijk dat je niet beweegt. Echt stil liggen is moeilijk. Als er een scan van je hersenen wordt gemaakt, krijg je een speciale helm over je hoofd. In de helm zit een spiegeltje zodat je de laborant kunt zien zitten. De laboranten leggen kussentjes naast je neer, zodat je niet per ongeluk beweegt. Als je beweegt, mislukken de foto’s. Dan moeten we ze opnieuw maken. Dat zou jammer zijn, want dan moet je nog langer stil liggen.
    

   Foto’s maken

   De laborant maakt steeds een paar minuten achter elkaar foto’s. Dan hoor je dus hard gebonk en geklik. Het bed waarop je ligt, kan af en toe een stukje verschuiven. Tussen de foto-series door is het even stil. Maar ook dan mag je niet bewegen.
   Als je het prettig vindt, krijg je een koptelefoon op. Dan kun je naar muziek luisteren. Je mag je eigen CD meenemen met muziek die je leuk vindt. De herrie hoor je nog wel door de muziek heen. Je kunt ook om oordopjes vragen. Dan heb je minder last van het lawaai.

    

   Na het onderzoek

   Als je een infuus hebt gekregen, dan wordt deze na de CT-scan eruit gehaald. Daarna mag je terug naar de afdeling of naar huis.
    

   Uitslag

   De uitslag van de MRI-scan krijg je van de dokter die de MRI-scan heeft aangevraagd. De dokter bespreekt met jou en je ouders wat er op de MRI-scan te zien is.

    

   Voor ouders: voorbereiding en begeleiding

   Hoe kunt u uw kind voorbereiden?

   Hieronder staan algemene adviezen. U kunt zelf inschatten wat bij uw kind past.
    

   • Kies een rustig moment voor de voorbereiding. Bijvoorbeeld niet vlak voor het slapen gaan. Zorg dat er tijd is voor uw kind om vragen te stellen.
   • Begin bij jonge kinderen niet te vroeg met voorbereiden. Ze hebben een ander tijdsbesef dan volwassenen. Jonge kinderen leven in het ‘hier en nu’. Een paar dagen van tevoren is meestal vroeg genoeg. Zorg wel dat er voldoende tijd is om er nog eens op terug te komen. Herhaling is belangrijk. Bij oudere kinderen kunt u wat eerder beginnen.
   • Laat uw kind de informatie navertellen aan uzelf of aan anderen. Zo merkt u of alles begrepen is.

    

   Wat vertelt u en hoe?

   • Kies woorden die uw kind begrijpt, vertel zo eenvoudig mogelijk. Sluit aan bij zijn/haar belevingswereld.
   • Vraag wat uw kind al weet over het onderzoek.
   • Leg geen nadruk op nare dingen, maar vertel er wel eerlijk over.
   • Vertel alleen over wat uw kind bewust meemaakt tijdens het onderzoek. Dus over alles wat het ziet, voelt, hoort, ruikt en proeft.

    

   Hoe kunt u uw kind begeleiden?

   Ga met uw kind mee naar het onderzoek. Of vraag een ander vertrouwd persoon om mee te gaan. Dat geeft steun en veiligheid. U kunt voor afleiding zorgen. Bespreek thuis al hoe u dat het beste kunt doen.
   Neem lievelingsspeelgoed, een knuffel, (voor)leesboek of mobiele telefoon mee om muziek te luisteren of spelletjes op te doen.

    

   U mag verwachten dat we tijdens het onderzoek duidelijk vertellen wat er gebeurt. Stel gerust vragen als u of uw kind iets niet begrijpt.

    

   Een goede voorbereiding zorgt voor minder spanning en onverwachte situaties. Toch kan uw kind zich anders gedragen dan u verwacht of gewend bent. Uw kind kan stil worden, of juist druk, of huilerig. Thuis of tijdens het onderzoek. Geef hier aandacht aan en maak het bespreekbaar. Uw kind voelt zich daardoor gesteund.
    

   Wil je meer weten?

   Kijk dan op:
   www.stjansdalkids.nl
   www.stjansdal.nl
   www.jadokterneedokter.nl
   www.kindenziekenhuis.nl
    

   Heb je nog vragen?

   • Schrijf ze op, dan kun je ze niet vergeten.
   • Telefoonnummer van de kinder- en tienerafdeling is:  (0341) 463623
     

   Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar

   Een opname in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk informatie geven over de opname. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren of hoe de dingen gaan, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouder(s) lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.

    

   Ben je ouder dan 12 jaar?

   Dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat hij/zij gaat doen. Jij en je ouder(s) moeten allebei toestemming geven voor een behandeling of onderzoek. Als jij en je ouder(s) het niet met elkaar eens zijn, dan zal de arts met jullie in gesprek gaan om te kijken of jullie tot overeenstemming kunnen komen. Als dit niet lukt zal gekeken worden door de arts of de onderzoeken en behandelingen uitgesteld kunnen worden tot na je 16e levensjaar. Wanneer de behandeling of onderzoek niet kan worden uitgesteld, beoordeelt de arts of jij voldoende in staat bent de beslissing zelf te nemen. Dat neemt de arts mee in zijn uiteindelijke besluit. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl

    

   Ben je 16 jaar of ouder?

   Dan beslis je zelf. Alleen jouw toestemming is nodig. De arts mag informatie alleen met jouw toestemming geven aan je ouder(s). Het advies is wel om je ouder(s) te betrekken bij de besluiten die je neemt, omdat een keuze soms moeilijk is en grote gevolgen kan hebben. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl

    

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer