l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal Harderwijk

0341 - 463911

St Jansdal Lelystad

0341 - 463590

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Voorbereiden_Op-Opname

Manometrie

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Afspraakgegevens

   Het onderzoek vindt plaats op de functieafdeling (routenummer 1.62) van Ziekenhuis St Jansdal. U wordt verwacht op:

   Dag       ........................
   Datum   ........................

   Tijd        ........................

    

   Inleiding

   Uw behandelend arts heeft voor u een afspraak gemaakt voor:

   • Slokdarmmanometrie
    Slokdarmmanometrie en een 24-uurs pH meting
    Slokdarmmanometrie en een 24-uurs impedantie meting

    

   Manometrie (een drukmeting) geeft informatie over het functioneren van de slokdarm, het samentrekken en ontspannen van de sluitspier en de slokdarmwand.

    

   24-uurs pH meting registreert gedurende een hele dag de zuurgraad in de slokdarm. Er wordt hierbij dus gemeten hoeveel en hoe vaak er zuur uit de maag omhoog komt in de slokdarm. Bij een 24-uurs PH-meting wordt altijd voorafgaand een manometrie uitgevoerd.

    

   24-uurs impedantie meting registreert gedurende een hele dag de passage van lucht en vocht (waaronder zuur) in de slokdarm, zowel van boven naar beneden, tijdens slikken. Als van beneden naar boven bij het omhoogkomen vanuit de maag. Bij een 24-uurs impedantie meting wordt altijd voorafgaand een manometrie uitgevoerd.

    

   Afwijkingen in de manier waarop uw slokdarm functioneert, kunnen op deze manier worden vastgelegd.

    

   Belangrijk is:
   Uw ervaring van klachten tijdens de 24 uurs meting. Nadat het onderzoek heeft plaats gevonden, krijgt u van de endoscopielaborante een formulier mee. Gedurende het onderzoek noteert u op dit formulier uw klachten, de aard van de klachten en het tijdstip van de klachten. Hoe u dit noteert wordt u na het onderzoek uitgelegd. Door dit formulier nauwkeurig in te vullen kunnen wij achteraf constateren of er een verband bestaat tussen de klachten en afwijkende metingen op dat moment.

    

   Voorbereiding

   Voor deze onderzoeken mag u ’s morgens een licht ontbijt nemen, bijvoorbeeld twee beschuiten en een kopje thee.

    

   Medicijnen

   Als u medicatie gebruikt, wilt u dan zorgvuldig controleren of u deze moet staken en hoelang deze gestaakt moet worden. Heeft u twijfel of staat de medicatie die u gebruikt niet vermeld, overleg dan met uw arts. Alle onderstaande medicijnen hebben op één of andere manier direct invloed op de meting. Alle andere medicijnen die u eventueel gebruikt moet u gewoon doorgebruiken. Bij uitzondering kan er door uw behandelend arts beslist worden onderstaande medicatie NIET te stoppen op de dag van de meting. Dit wordt altijd duidelijk aangegeven.

    

   Zeven dagen voor het onderzoek stoppen

   Protonpomp-remmers
   Losec®  omeprazol
   Prezal®  lansoprazol
   Pantozol®  pantoprazol
   Nexium®  esomeprazol
   Pariet® rabeprazol

    

   Heeft u binnen deze zeven dagen toch klachten van zuurbranden of pijn op de borst dan mag u wel Rennies/Maalox gebruiken ter verlichting van deze klachten. Deze middelen gebruikt u dan in plaats van uw maagbeschermer.

    

   Drie dagen voor het onderzoek stoppen

   H2-receptorblokkers
   Zantac®  ranitidine
   Tagamet®  cimetidine
   Pepcidin®  famotidine
   Axid®  nizatidine

   Pro-Kinetica
   Motilium®  domperidon
   Primperan®  metoclopramide

    

   Stoppen tijdens meting, niet gebruiken tijdens onderzoek

   Antacida
   Antagel®
   Maalox®
   Maalox plus®
   Regla-pH®  algedraat, magnesium (hydro-)oxide
   Alcasedine® algedraat-Magnesiumtrilsilicaat
   Gaviscon®  alginezuur
   Wanneer u op de dag van de meting vervelende pijnklachten heeft, mag u gedurende die dag tot vier keer 500 mg Paracetamol gebruiken.

    

   Het onderzoek

   Slokdarmmanometrie

   Een slokdarmmanometrie wordt veelal gebruikt bij klachten van onverklaarde pijn op de borst en/of klachten van bemoeilijkte voedselpassage van mond naar maag; meestal gevoelens van stagnatie achter het borstbeen.

    

   Het onderzoek wordt uitgevoerd door twee endoscopielaborantes. Via de neus wordt een slangetje tot in de maag ingebracht. Tijdens het inbrengen zit u op de rand van een onderzoeksbank. Het inbrengen is niet pijnlijk, maar kan wel een vervelend gevoel geven. Boven in de neus geeft het een prikkelend gevoel, achter in de keel kunt u een kokhalsreflex krijgen. Wanneer het slangetje eenmaal is ingebracht, heeft u er minder last van. Vervolgens wordt u gevraagd te gaan liggen op de onderzoeksbank. Als het slangetje in de maag zit, wordt deze teruggetrokken. Dit terugtrekken bepaalt de juiste positie van de onderste slokdarmspier om de meting te kunnen verrichten. Wanneer het slangetje op de goede plaats in de slokdarm ligt, krijgt u tien keer een slokje water (5ml) te slikken. Tijdens het slikken, wordt de druk in de slokdarm gemeten. Er zal u gevraagd worden om naast het slikken op commando verder niet tot zo min mogelijk te slikken, om het onderzoek zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Nadat alle metingen verricht zijn zal het geplaatste slangetje weer worden verwijderd. Het onderzoek duurt ongeveer 45 min.

   24-uurs PH-Meting

   De 24-uurs PH-meting wordt veelal gebruikt bij klachten van pijn op de borst, zuurbranden of luchtwegklachten zoals hoesten. Vooraf aan dit onderzoek ondergaat u een manometrie.

    

   Het slangetje wat tijdens de manometrie geplaatst is, wordt verwijderd en u krijgt voor de 24-uurs PH-meting een nieuw dunner slangetje ingebracht, ook wel meetkatheter genoemd. Het slangetje registreert continu de zuurgraad in de slokdarm. Deze wordt met een pleister op uw neus en uw wang vastgeplakt en vervolgens aangesloten op een kastje dat de meting registreert. Op dit kastje zitten knoppen om momenten van o.a. symptomen mee aan te kunnen geven. De endoscopielaborante zal u uitleg geven over dit kastje en de bijhorende formulieren. Een manometrie in combinatie met een 24-uurs meting duurt ongeveer 60 min.

    

   Er wordt een afspraak gemaakt hoe laat u de volgende dag weer aanwezig moet zijn. Dit bezoek is van korte duur, het slangetje wordt verwijderd en de formulieren worden met u doorgenomen.
    

   24-uurs Impedantiemeting

   De 24-uurs impedantiemeting wordt veelal gebruikt bij klachten van pijn op de borst, zuurbranden, boeren of luchtwegklachten zoals hoesten. Vooraf aan dit onderzoek ondergaat u een manometrie.
   Het slangetje wat tijdens de manometrie geplaatst is, wordt verwijderd en u krijgt voor de 24-uurs impedatiemeting een nieuw dunner slangetje ingebracht, ook wel meetkatheter genoemd.
   Het slangetje registreert continu de zuurgraad en/of de passerende lucht in de slokdarm. Deze wordt met een pleister op uw neus en uw wang vastgeplakt en vervolgens aangesloten op een kastje dat de meting registreert. Op dit kastje zitten een knoppen om momenten van o.a. symptomen mee aan te kunnen geven. De endoscopielaborante zal u uitleg geven over dit kastje en de bijhorende formulieren. Een manometrie in combinatie met een 24-uurs meting duurt ongeveer 60 min.
   Er wordt een afspraak gemaakt hoe laat u de volgende dag weer aanwezig moet zijn. Dit bezoek is van korte duur, het slangetje wordt verwijderd en de formulieren worden met u doorgenomen.

    

   Na het onderzoek

   Dit onderzoek kent geen complicaties. Een enigszins gevoelige neus en keel komt af en toe voor. Wij raden u in dat geval aan extra te drinken.

    

   Uitslag

   De uitslag van het onderzoek wordt in het algemeen binnen veertien dagen naar uw behandelend arts gestuurd. Hij of zij bespreekt de uitslag met u.

    

   Aanbeveling

   • Wij raden u aan voor u eigen comfort om iemand mee te brengen.
   • U kunt deze dag gewoon uw dagelijkse bezigheden voortzetten.
   • Indien er etenswaren en/of dranken zijn waar u na inname klachten van krijgt, raden wij u juist aan deze tijdens de meting te gebruiken. (Alleen GEEN cola, rode wijn en jus d’orange). Dit geldt ook voor bewegingen waar u klachten door krijgt. Het stelt ons dan in staat om te kijken naar een verband tussen de klachten en een afwijkende registratie in de slokdarm op dat moment.
   • U mag deze dag niet douchen en sporten.

    

   Vragen?

   Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met het ziekenhuis. U kunt bellen met de functieafdeling (0341) 463538 (maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur).

    

    

    
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer