l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Longscintigrafie

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Binnenkort een longscintigrafie

      Uw behandelend specialist heeft voor u een longscintigrafie aangevraagd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Uw specialist heeft u ongetwijfeld al de nodige informatie gegeven over het onderzoek. In deze brochure kunt u de belangrijkste zaken nog eens rustig nalezen. We vertellen u aan welke zaken u moet denken, hoe u zich voorbereidt op het onderzoek, wat het onderzoek inhoudt en welke stappen na het onderzoek van belang zijn.
       

      Wat is een longscintigrafie?

      Bij een longscintigrafie (perfusiescan) wordt de doorbloeding van uw longen in beeld gebracht. Ook is het mogelijk om de luchtvoorziening (ventilatiescan) van de longen te onderzoeken.
      Afhankelijk van de bedoeling van uw aanvragend specialist wordt of alleen de doorbloeding, of de doorbloeding en de luchtvoorziening onderzocht. Meestal wordt dit onderzoek verricht om een longembolie (een bloedprop in een bloedvat van de long) aan te tonen of uit te sluiten.
      Regelmatig wordt dit onderzoek ook aangevraagd bij de voorbereiding voor een eventuele operatie aan de longen. Dan geeft het onderzoek, gecombineerd met een longfunctieonderzoek, een goede indruk van de functie van de gezonde
      delen van de long of longen. Voor het onderzoek krijgt u een licht radioactieve vloeistof ingespoten; deze wordt opgenomen in de bloedvaten in de longen. Er worden tijdens het onderzoek foto’s gemaakt van uw longen met een gammacamera. De gammacamera is een
      groot apparaat dat de gammastraling van de radioactieve stof opvangt, waardoor het beeld van uw maag en darmen ontstaat. De gammacamera lijkt absoluut niet op een MRI-scanner en is derhalve géén tunnel. Wanneer de luchtvoorziening van de longen ook moet worden beoordeeld, dan worden er foto’s gemaakt met een gammacamera terwijl u lucht inademt waaraan een geringe hoeveelheid radioactieve stof is toegevoegd.
       

      Wat is radioactiviteit?

      Radioactiviteit is aanwezig in de bodem, in de lucht, in klein hoeveelheden in ons voedsel en zelfs in ons eigen lichaam.
      De kleine hoeveelheid radioactieve stof die bij dit onderzoek
      wordt gebruikt, is te vergelijken met de hoeveelheid straling van een gemiddeld röntgenonderzoek.
      De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen zoals misselijkheid of huidreacties. Ook als u overgevoelig zou zijn voor jodium of contrastmiddelen ondervindt u geen hinder van dit onderzoek.

       

      Ik ga naar het ziekenhuis en dan?

      Wat neem ik mee naar het ziekenhuis?

      • Uw afsprakenkaart
      • Uw verzekeringsbewijs
      • Uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
      • Uw ponsplaatje, waarop uw patiëntgegevens staan
      • Een lijst van medicijnen die u regelmatig slikt

       

      Waar meld ik mij?

      • Als u nog geen ponsplaatje van Meander Medisch Centrum heeft, gaat u eerst naar de inschrijfbalie; deze bevindt zich bij de ingang.
      • Indien u al een ponsplaatje heeft, kunt u direct door naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
      • Met uw ponsplaatje meldt u zich bij de receptie op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Daar wordt u verteld waar u kunt plaatsnemen.
      • U wordt vervolgens gehaald door de medisch nucleair werker, die het onderzoek bij u gaat uitvoeren.

       

      Voorbereiding

      Er is geen speciale voorbereiding voor dit onderzoek vereist.
      Voor het onderzoek wordt u gevraagd om eventuele kledingstukken waar metaal in zit, uit te doen.
       

      Wat als ik zwanger ben?

      Bent u (misschien) zwanger of geeft u borstvoeding, dan is het van belang dat u voor het onderzoek telefonisch contact opneemt met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
       

      Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

      Voor het doorbloedingsonderzoek krijgt u een klein prikje in een ader in de arm. Via het naaldje krijgt u een licht radioactieve vloeistof ingespoten. U merkt niets van de toediening van deze vloeistof. Tijdens het inspuiten van de vloeistof wordt u verzocht een paar keer diep in en uit te ademen. Dit is nodig om de stof goed en gelijkmatig over de longen te verdelen. Van de radioactieve stof krijgt u geen bijwerkingen. Direct na de injectie worden er van verschillende richtingen opnamen van de longen gemaakt. Tijdens het maken van de foto’s zit u op een kruk. Deze kruk wordt voor de gammacamera gepositioneerd. Het is van belang dat u zo stil mogelijk blijft zitten gedurende het onderzoek. Wanneer er foto’s van de luchtvoorziening van uw longen gemaakt dienen te worden, ademt u (via een mondstukje of mondkapje) lucht in waaraan een geringe hoeveelheid radioactieve stof is toegevoegd. De radioactieve stof die u inademt is reukloos en ongevaarlijk, u wordt er niet slaperig of misselijk van. De foto’s van de doorbloeding en de luchtvoorziening kunnen tegelijkertijd gemaakt worden. Het maken van de foto’s duurt gemiddeld 30 minuten. Indien u niet lang op een kruk kunt zitten, worden de foto’s liggend gemaakt. U ligt dan op uw rug op een onderzoeksbed met een camera boven en onder u. Het is van belang dat u stil blijft liggen gedurende het onderzoek. Het kan soms nodig zijn om extra opnamen te maken. Er worden dan opnamen gemaakt terwijl de camera om u heen draait. Aansluitend wordt er een CT-scan gemaakt. Deze CT-scan duurt enkele minuten. Het maken van deze extra opnamen duurt ongeveer 30 minuten. Na het onderzoek worden de opnamen beoordeeld door de nucleair geneeskundige.
       

      Ik ben verhinderd, wat nu?

      De radioactieve vloeistof wordt voor uw komst klaargemaakt, daarom is het belangrijk dat u op tijd aanwezig bent.
      Wanneer u op het afgesproken tijdstip niet kunt komen, neem dan zo spoedig mogelijk, contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde om een nieuwe afspraak te maken.
       

      Van wie krijg ik de uitslag?

      U krijgt de uitslag van uw onderzoek via de behandelend specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. De specialist bespreekt met u het vervolg van de behandeling.

       

      Wie kan ik bellen bij vragen?

      Heeft u nog vragen over het onderzoek of de voorbereiding, neem dan gerust - tijdens kantooruren - contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, via de telefooncentrale van het ziekenhuis op telefoonnummer 033 - 850 60 70.

       

      Bereikbaarheid Meander Medisch Centrum

      Maatweg 3
      3813 TZ, Amersfoort
      Telefoon 033 - 850 5050
       

      Met het openbaar vervoer
      Er zijn bushaltes van buslijn 3 en 76 aan de Maatweg, direct tegenover de ingang van het ziekenhuis. Vanaf de bushalte is het een minuut lopen naar de voetgangershoofdingang. Via deze hoofdingang komt u direct uit in de Laan. Vanaf daar wijzen wij u de weg naar de afdelingen.
      De frequentie van de buslijnen varieert van tien keer per uur op werkdagen in de spits, acht keer per uur buiten de spits en vier keer per uur in het weekend. De wachttijd is gemiddeld slechts drie á vier minuten (vergelijkbaar met een metro). De eerste bus naar de Maatweg vertrekt op werkdagen om 6.00 uur vanaf Amersfoort Centraal Station, de laatste om 0.45 uur. Op zaterdag vertrekt de bus om 8.00 uur, op zondag iets later. 
      Op 300 meter vanaf het ziekenhuis, bij het kruispunt Hamseweg - Maatweg, ligt de halte Iskanderpad van lijn 2. Deze lijn rijdt de gehele dag zes keer per uur en kan een goed alternatief voor u zijn.
       Plan uw reis op www.9292.nl of bel 0900-9292  (0,70/minuut). De dienstregeling van de bussen is ook te vinden op www.connexxion.nl.
       

      Met de auto

      Vanuit de richting Amsterdam A1
      U volgt de A1 richting Amersfoort. Neem afrit 12, afslag Bunschoten-Spakenburg / Amersfoort. Onderaan de afslag bij de rotonde gaat u naar links richting Amersfoort (N199). U rijdt nu op de Bunschoterstraat, deze blijven volgen. Na 2 rotondes neemt u het 2e verkeerslicht linksaf, richting Amersfoort-Oost / Amersfoort-Centrum-N. Vervolgens ziet u na ca. 400 meter aan uw rechterhand de inrit naar Meander Medisch Centrum en volgt u de borden naar de parkeergarage onder het ziekenhuis.
       
      Vanuit de richting Apeldoorn A1
      U volgt de A1 richting Amersfoort. Neem afrit 12, afslag Bunschoten-Spakenburg / Amersfoort. Ga onder aan de afslag bij de rotonde naar links richting Amersfoort (N199).
      U rijdt nu op de Bunschoterstraat, deze blijven volgen. Na 3 rotondes neemt u het 2e verkeerslicht linksaf, richting Amersfoort-Oost / Amersfoort-Centrum-N. Vervolgens ziet u na ca. 400 meter aan uw rechterhand de inrit naar Meander Medisch Centrum en volgt u de borden naar de parkeergarage onder het ziekenhuis.
       
      Vanuit de richting Utrecht A27
      U volgt de A27 richting Amersfoort. Bij knooppunt Eemnes richting Amersfoort (A1) aanhouden. Zie verder de routebeschrijving vanuit de richting Amsterdam A1.
       
      Vanuit de richting Utrecht A28
      U volgt de A28 richting Amersfoort tot knooppunt Hoevelaken. Hier volgt u de borden Apeldoorn / Hilversum /Amsterdam (A1). Houdt vervolgens de borden Hilversum /Amsterdam (A1) aan. Zie verder de routebeschrijving vanuit de richting Apeldoorn A1.
       
      Vanuit de richting Zwolle A28
      U volgt de A28 richting Amersfoort. Bij knooppunt Hoevelaken kies richting Amsterdam / Amersfoort-N (A1). Zie verder routebeschrijving vanuit de richting Apeldoorn A1.
       

      Parkeren
      U kunt uw auto tegen betaling parkeren in de parkeergarage onder het ziekenhuis. Vanaf de inrit aan de Maatweg van Meander Medisch Centrum volgt u de borden naar de parkeergarage. Deze lichte en open parkeergarage heeft één parkeerlaag en biedt plaats aan ca. 700 auto’s voor patiënten en bezoekers. Vanuit de parkeergarage gaat u met de (rol)trap of lift naar boven. U komt dan direct uit in het hart van het ziekenhuis, in de Laan. Vanaf dit punt wijzen wij u de weg naar de afdelingen.

       

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 25-4-2024