Leverbiopsie of leverpunctie
Bij een leverbiopsie of een leverpunctie wordt onder plaatselijke verdoving een klein stukje leverweefsel weggehaald.
Dit gebeurt met een lange holle naald die in de rechterflank, tussen de onderste ribben wordt ingebracht en verder wordt opgevoerd naar de daar onder gelegen lever. Het precieze handelen tijdens de punctie wordt u van tevoren zorgvuldig uitgelegd.
Daar haalt de arts op een speciale manier een stukje weefsel (biopt) weg. Dit biopt wordt op het pathalogisch anatomisch laboratorium onderzocht.
Met een leverpunctie kan men informatie krijgen over:
- leverontsteking;
- littekenweefsel in de lever;
- levercirrose (uitgebreide verlittekening van de lever);
- gezwellen (met name uitzaaiingen naar de lever van een ander gezwel);
- leververvetting.
Soms wordt een biopsie gedaan in combinatie met een echografie of CT-scan. Via het röntgenbeeld kan dan exact de richting van de naald bepaald worden.
Dit is nodig als uit een tumor geprikt moet worden of als om een of andere reden een gewone biopsie zonder echografie of CT-geleiding niet goed mogelijk is.
Het onderzoek kent helaas een klein risico op complicaties. Deze zijn: bloeding, beschadiging van een galgang of beschadiging van het (vlakbij gelegen) borstvlies. Tevoren wordt u hierover geïnformeerd en worden voors en tegens tegen elkaar afgewogen.
Sommige patienten hebben enige tijd (enkele uren tot dagen) pijn na de punctie, anderen juist helemaal niet. Hiervoor wordt zo nodig pijnstilling gegeven.
Het is veelal niet goed voorspelbaar wie wel en wie niet pijn zal hebben als gevolg van de ingreep.
Vragen?
Mocht u vragen hebben over het onderzoek dan kunt u contact opnemen met:
Polikliniek Interne Geneeskunde
Maag-, darm- en leverziekten
Telefoon (0341) 463760