Binnenkort komt u voor een Kanteltafeltest (KTT) naar de functieafdeling van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk In deze folder wordt uitgelegd wat een KTT inhoudt en krijgt u informatie over de gang van zaken tijdens het onderzoek.
Het onderzoek
Tijdens een KTT wordt onderzoek verricht naar het functioneren van een deel van het zenuwstelsel, het zogenaamde autonome zenuwstelsel. Dit stelsel regelt onder andere de hartslag, bloeddruk, ademhaling, spijsvertering en temperatuur van het lichaam. Het onderzoek meet de reacties van vooral hartslag en bloeddruk. De test kan duidelijkheid geven bij klachten van onbegrepen flauwtes of wegrakingen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een neuroloog en laborante KNF (klinische neurofysiologie).
Voorbereiding
De KTT wordt (bijna) altijd in combinatie met een EEG en video uitgevoerd. Dit houdt in dat er een aantal elektroden op uw hoofd worden bevestigd om de hersenactiviteit tijdens een eventuele bloeddrukdaling te kunnen meten. Dit wordt gedaan door de KNF laborante.
Daarnaast brengt de laborante een hoesje om uw middelvinger aan, komt er een kastje om uw pols en een bloeddrukband om uw arm. Nu is het mogelijk om uw bloeddruk en hartslag continu te meten.
Registratie
Na aanbrengen van bovengenoemde meetapparatuur ligt u gedurende 10 minuten plat op een onderzoeksbank.
Vervolgens vraagt de laborante en/of neuroloog u om in een vloeiende beweging snel overeind te komen en blijft u 3 minuten staan. Voor het onderzoek is het van belang dat u uw best doet zo vloeiend mogelijk overeind te komen. Daarna gaat u weer op de onderzoeksbank liggen, worden er drie banden om respectievelijk borst, buik en benen aangebracht. Dit wordt vastgemaakt met klitteband, zodat u niet van de bank kunt vallen.
De tafel kantelt vervolgens overeind tot 70 graden verticaal. Op deze wijze blijft u gedurende 20 minuten staan. De test is het meest betrouwbaar als u zo passief mogelijk staat. Het is dan ook belangrijk dat u zoveel mogelijk de beenspieren ontspant en u laat ‘hangen’ in de banden. Om te voorkomen dat het hart wordt geholpen, mag u de kuitspieren niet aanspannen.
Indien er in de voorafgaande periode geen bloeddrukdaling optreedt, spuit de neuroloog een vaatverwijdend middel in uw mond om te kijken of er alsnog een bloeddrukdaling optreedt.
Als de bloeddruk daadwerkelijk daalt, eventueel met vertraging van de polsslag, en u daarbij de klachten herkent, is de test afwijkend van normaal (positief).
Hierna wordt de tafel weer horizontaal gezet en de bloeddruk kan zich weer herstellen tot normaal. Dit duurt slechts enkele seconden.
Als de bloeddruk weer op een normale waarde is gekomen, is het onderzoek afgerond en mag u weer naar huis.
Tijdens het hele onderzoek wordt er zo weinig mogelijk met u gesproken om de onderzoeksresultaten niet te beïnvloeden. Mocht u tijdens het onderzoek klachten krijgen moet u dit wel melden bij de laborant en neuroloog. Als er veranderingen optreden in de metingen zal de neuroloog of laborant bij u informeren of u de klachten herkent.
Wat kunt u zelf doen om het onderzoek goed te laten verlopen:
- Niet ontbijten.
- Maak voor het onderzoek gebruik van het toilet.
Resultaten
De neuroloog maakt een verslag van het onderzoek en bespreekt de uitslag met u op de poli neurologie.
Algemene informatie
De duur van een KTT is anderhalf uur en vindt plaats op de functieafdeling op de eerste verdieping 1.62. Het kan gebeuren dat u zich na het onderzoek niet lekker voelt. Wij raden u aan altijd samen met een familielid of kennis te komen die u thuis kan brengen. Indien uw afspraak niet door kan gaan verzoeken wij u dit minimaal 24 uur van tevoren door te geven aan de functieafdeling. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 0341-463538.