l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

JJ katheter verwijderen

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   U komt binnenkort op de polikliniek urologie voor een cystoscopie. Dit is een (kijk)onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek vindt bij u plaats zodat de dubbel J eruit gehaald kan worden.

    

   Het onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop. Dit is een flexibel slangetje dat mee kan buigen, met op het uiteinde een camera. Op deze manier kan de uroloog de blaas en plasbuis van binnen bekijken. Het beeld is te zien op een beeldscherm. U kunt op het scherm meekijken tijdens het onderzoek. Er wordt gebruik gemaakt van een flexibele scoop. Dit is een slangetje dat mee kan buigen.

    

   Figuur: JJ (dubbel J) katheter

    

   Voorbereiding onderzoek

   Voor het onderzoek is thuis geen speciale voorbereiding nodig. Het vindt plaats op de polikliniek urologie. De uroloog voert het onderzoek uit samen met een verpleegkundige. Na het onderzoek mag u direct weer naar huis.

   De verpleegkundige die bij het onderzoek is haalt u op uit de wachtkamer. In de onderzoeksruimte zit ook een aparte ruimte met toilet. Daar mag u de onderkleding uit trekken (broek/rok en onderbroek). De rest van uw kleren kunt u gewoon aan houden. U wordt gevraagd uit te plassen als dit lukt. 

    

   U neemt daarna plaats in een speciale onderzoeksstoel. De verpleegkundige maakt eerst de omgeving van de plasbuis schoon. Dit doet zij met een bacterie dodende vloeistof. Zo voorkomt ze dat er bacteriën in de blaas komen tijdens het onderzoek. Anders kan er een blaasontsteking ontstaan.

    

   Bij mannen wordt hierna wat speciale gel in de plasbuis gespoten. In deze gel zit een

   verdovende stof. Deze maakt de plasbuis minder gevoelig. Daarnaast werkt de gel als glijmiddel. U zult hierdoor minder voelen van het inbrengen van de slangetje. Het inbrengen van de gel kan een brandend gevoel in de plasbuis geven. Dit gevoel trekt meestal snel weer weg.

    

   Bij de dames wordt er wat gel op het slangetje gespoten. Hierdoor is het slangetje makkelijker in te brengen.

   Figuur: cystoscopisch onderzoek


    

   Uitvoering van het onderzoek

   De cystoscoop gaat naar binnen via de ingang van de plasbuis. Via de plasbuis gaat het slangetje verder tot aan de blaas. Het inbrengen van het slangetje voelt wat vervelend. Toch vinden de meeste mensen het niet echt pijnlijk. Het helpt om hierbij zo goed mogelijk te ontspannen.

    

   Via de cystoscoop wordt er steriel water in de blaas gebracht. Hierdoor bolt de blaas op als een soort ballon. Daardoor ontstaat de ruimte om rond te kijken in de blaas. U kunt hierdoor het gevoel krijgen dat u moet plassen. Geef het vooral aan als de aandrang om te plassen vervelend wordt. Dan kunnen we hier rekening mee houden.

    

   Met behulp van de cystoscoop wordt het uiteinde van de dubbel J opgezocht. Via de scoop wordt een paktang ingebracht. Dit is een dun slangetje met een klein grijpertje op het uiteinde. Hier voelt u niets van. Met het grijpertje wordt het uiteinde van de dubbel J vastgepakt. De dubbel J kan nu samen met de cystoscoop voorzichtig naar buiten getrokken worden. Dit is niet pijnlijk. Wel kan het even een weeïg gevoel geven. Dit gevoel verdwijnt vaak snel weer als het slangetje er eenmaal uit is.

    

   U kunt zich na het onderzoek in de toiletruimte weer opfrissen en aankleden. Ook kunt u hier het water uitplassen dat tijdens het onderzoek is ingebracht.

    

   U bent in totaal zo’n 20 tot 30 minuten in de onderzoeksruimte. Dit heeft te maken met de voorbereiding en de wachttijd tot de arts aanwezig is.

    

   Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem.

    

   Complicaties of klachten

   Na het onderzoek kunt u een branderig gevoel hebben bij het plassen. Ook kan de aandrang om te plassen heftiger zijn dan anders. Dit kan een paar uur tot een paar dagen duren. Sommige mensen hebben na het onderzoek wat bloed in de urine. Dit kan geen kwaad. Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. Dan bent u sneller van deze klachten af.

    

   Neem bij de volgende klachten contact met ons op:

   • Als de klachten na een dag of twee niet minder worden
   • Als u veel pijn heeft
   • Bij koorts boven de 38,5º C
   • Als het plassen moeilijker gaat dan anders

    

   Bel hiervoor met de polikliniek urologie. U bereikt ons tijdens kantooruren via telefoonnummer: 0341-463558.
    

   Tot slot

   Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u ons bellen.
   Bel dan met de polikliniek urologie, telefoon (0341) 463558.

   Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website:
   www.urologie.nl

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 2-8-2021