l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

JJ katheter

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   U krijgt een JJ- (dubbel J) katheter. Dit is een dun slangetje dat door de urineleider van de nier naar de blaas loopt. Aan beide uiteinden van het slangetje zit een krul. De ene krul ligt in de blaas. De andere krul ligt in de nier. Deze krullen zorgen ervoor de het slangetje goed op zijn plek blijft zitten.

   figuur: JJ (dubbel J) katheter

    

   Een JJ-katheter wordt ingebracht als de urine niet (goed) van de nier naar de blaas kan stromen. We spreken dan van obstructie. De JJ-katheter moet ervoor zorgen dat de urine vanuit de nier naar de blaas kan.

   De obstructie wordt vaak veroorzaakt door een niersteen. Deze is dan vast komen te zitten in de urineleider. De urine kan niet goed langs de steen naar de blaas. Hierdoor blijft er teveel urine achter in de nier. Zo ontstaat er stuwing. De urine die achter blijft kan gaan ontsteken. Zo kan een nierbekkenontsteking ontstaan. Dit is slecht voor de weefsels van uw nier. Die kunnen door de ontsteking beschadigd raken.
   Ook zonder ontsteking kan stuwing voor nierschade zorgen. De weefsels worden als het ware kapot gedrukt door de ophoping van urine.
   Bij stuwing moet daarom vaak met spoed een dubbel J worden geplaatst. Pas als de nier weer tot rust is gekomen kan de steen weggehaald worden.

   Soms wordt een dubbel J ingebracht als voorbereiding op een operatie aan de nier. Bijvoorbeeld voor een steenverwijdering  of een UPJ stenose (hierbij is de overgang van de nier naar de urineleider te smal). Stuwing kan ook ontstaan doordat de urineleider van buitenaf wordt dicht gedrukt. Bijvoorbeeld door een gezwel in de onderbuik. Ook dan kan een dubbel J worden geplaatst.

    

   Soms lukt het inbrengen van de dubbel J niet. Of er blijft met de dubbel J toch nog teveel urine achter in de nier. Er kan dan een nefrostomiekatheter worden geplaatst. Met een nefrostomiekatheter kan de urine direct vanuit de nier het lichaam verlaten. Deze katheter gaat via de rug naar binnen. Meer hierover leest u in de folder nefrostomiekatheter.

    

   Voorbereiding

   U krijgt al voor de ingreep antibiotica. Dit om u te beschermen tegen een urineweginfectie.
   Deze behandeling vindt plaats onder verdoving (algehele narcose of een ruggenprik). Daarom vindt er van tevoren een gesprek met de anesthesist (narcotiseur) plaats. De afspraak hiervoor wordt door de assistente van de uroloog voor u gemaakt. Als de operatie met spoed plaatsvindt komt de anesthesist meestal bij u langs op de afdeling.
    

   Bloedverdunners

   Als u bloedverdunners gebruikt via de trombosedienst, dan moet u hier voor de operatie mee stoppen. Dit geldt voor de volgende medicijnen:

   Acenocoumarol
   Stop drie dagen voor de operatie

    

   Fenprocoumon (Marcoumar®)
   Stop zeven dagen voor de operatie

    

   Bel van tevoren met de trombosedienst om door te geven welke operatie u krijgt. Zij kunnen u vertellen of u tijdelijk een ander middel moet gebruiken. Dit gaat dan meestal om spuitjes met heparine.

    


   Voor de andere bloedverdunners geldt het volgende:

   • Slikt u acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium (Ascal®) èn een andere bloedverdunner, stop dan zeven dagen voor de ingreep met de andere bloedverdunner.
   • Slikt u Rivaroxaban (Xarelto®),Dabigatran (Pradaxa®) òf Apixaban (Eliquis®) stop dan een dag voor de ingreep met dit middel.
   • Slikt u alleen alleen persantin òf plavix, bel dan met de polikliniek urologie. De uroloog kan u dan vertellen of u uw medicijnen in mag blijven nemen.

    

   Als u bent gestopt met acenocoumarol of fenprocoumon (marcoumar®) moet u voor de operatie bloed laten prikken. Zo kan de uroloog nakijken of uw bloed weer dik genoeg is. Dit is belangrijk. Anders verliest u teveel bloed bij de operatie. U heeft een aanvraagformulier nodig om bloed te kunnen prikken. Dit formulier heeft u meegekregen van de polikliniek urologie.

    

   De dag van de operatie gaat u eerst naar de bloedafname. Deze afdeling vind u  in de centrale hal van het St Jansdal. Naast de balie staat een apparaat waar u een nummer kunt trekken. Druk op de knop “cito” om een nummertje te trekken. U hoeft dan niet te lang te wachten.

    

   Alleen als u gestopt bent met acenocoumarol of fenprocoumon (marcoumar®) moet u bloed laten prikken. Als u bent gestopt met een andere bloedverdunner is dit niet nodig. 

    

   De dag na de operatie mag u uw medicijnen weer innemen. Als u nog veel bloed in de urine heeft moet u ons eerst bellen. Bel dan met de polikliniek urologie.
    

   De ingreep

   Tijdens de operatie ligt u met de benen in beensteunen. Via de plasbuis wordt een dunne kijkbuis ingebracht; een cystoscoop. De dubbel J kan via deze cystoscoop worden ingebracht.
    

   Complicaties

   Complicaties van het inbrengen zijn:

   • Heel soms wordt de urineleider doorgeprikt tijdens het inbrengen van de dubbel J. Hierdoor kan er urine lekken. Vaak kan de urine dankzij de dubbel J alsnog goed doorstromen naar de blaas. De urineleider groeit dan vanzelf dicht. Wanneer het plaatsen van de JJ katheter niet lukt wordt een nefrostomie katheter geplaatst. Dit is in principe een tijdelijke oplossing. Als de urineleider zich genoeg hersteld heeft kan de nefrostomiekatheter er weer uit. 
   • Koorts of pijn na de operatie kunnen een teken zijn van een complicatie. Er zal dan onderzoek gedaan worden naar de oorzaak.
   • Zolang u een JJ katheter heeft kan er bloed bij de urine zitten. Dit is onschuldig. U kunt meer aandrang hebben om te plassen. Dit komt door de krul van de dubbel J die in de blaas zit. Tijdens het plassen kan er wat urine door de katheter naar de nier teruglopen. Dit kan een vervelend gevoel geven in de buurt van de nier.

    

   Verwisselen van de katheter

   Bij sommige mensen moet de dubbel J voor langere tijd blijven zitten. Sommige mensen kunnen zelfs helemaal niet meer zonder. De dubbel J mag een half jaar tot een jaar blijven zitten. Dan moet hij verwisseld worden voor een nieuwe katheter. Ook dit gebeurd onder algehele narcose of ruggenprik op de operatiekamer.

   Als de dubbel J er weer uit mag kan dit op de polikliniek worden gedaan. Hiervoor is geen algehele narcose of ruggenprik nodig. Voor meer informatie leest u de folder JJ (dubbel J) katheter verwijderen.
    

   Tot slot

   Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u ons bellen. Bel dan met de polikliniek urologie:

   Telefoonnummer: (0341) 463 558.

    

   Voor het maken van deze folder is gebruik gemaakt van tekst van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.

    

   Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website: www.urologie.nl

    

    

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 3-8-2021