l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12.00 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

Website Spoedpost Harderwijk

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

Website Huisartsenpost Lelystad

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Herniografie

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   U bent door de specialist naar de afdeling radiologie verwezen om röntgenfoto’s te laten maken. Het onderzoek wordt door de radiodiagnost en / of radiodiagnostisch laborant(e) uitgevoerd.

   Bij het nemen van de röntgenfoto’s wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling.

   Wanneer u zwanger bent, of denkt te zijn, moet u ons dat altijd vertellen voordat wij met de foto’s beginnen. Het is namelijk beter de ongeboren baby niet aan röntgenstralen bloot te stellen. Een ieder wordt zo snel mogelijk geholpen. Daar de tijdsduur per onderzoek verschillend is en in vele onderzoekkamers tegelijk wordt gewerkt, wordt een andere patiënt soms eerder geholpen dan u. Mocht er iets zijn dat u wilt weten of mocht u iets niet begrijpen, vraagt of belt u ons dan. Wij zijn er voor om u te helpen.

   Bij verhindering dient u ons tenminste  24 uur van te voren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen. Het telefoonnummer van de afdeling radiologie is: (0341) 463650

    Herniografie


   Doel van het onderzoek
   Het doel van een herniografisch onderzoek is om na te gaan in hoeverre er bij u sprake is van een buikwandbreuk.
    

   Voorbereiding
   Indien het onderzoek in de ochtend plaats vindt, mag u een licht ontbijt (kopje thee en beschuit). Indien het onderzoek in de middag plaats vindt, mag u een normaal ontbijt en een lichte lunch.

   Indien u medicijnen gebruikt, kunt u hier gewoon mee doorgaan.

   Indien u overgevoelig bent voor medicamenten en/of jodium, wilt u dat dan vóór het onderzoek melden.
    

   Uitvoering onderzoek
   Voor het onderzoek moet u eerst de urineblaas ledigen. Daarna zal de radioloog, als u op de röntgentafel ligt, met een viltstift enkele centimeters links naast de navel een puntje tekenen. Voor de steriliteit wordt u plaatselijk met jodium schoongemaakt en afgedekt met een groene doek. Daarna zal de radioloog u ter plekke van het puntje plaatselijke verdoving geven en een naaldje in de buikwand plaatsen, waardoorheen contrastvloeistof in de buikholte wordt gespoten. De naald wordt weer verwijderd, waarna in staande houding enkele foto’s worden gemaakt. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.
    

   Na afloop van het onderzoek
   Na het onderzoek wordt er een pleister op het prikgaatje geplakt, waarna u zich kan aankleden. U moet dan nog een kwartier in de wachtkamer plaatsnemen. Vervolgens vindt er een eindcontrole door de radioloog plaats.

   Wanneer u met de auto komt voor het onderzoek is het raadzaam niet zelf terug te rijden. U dient dus een ‘chauffeur’ mee te nemen.
    

   Uitslag

   De huisarts of behandelend arts heeft na ongeveer vier werkdagen de uitslag van het onderzoek.
    

   Melden

   U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling radiologie. Deze afdeling bereikt u door vanaf de hoofdingang bewegwijzeringsnummer 0.78 te volgen.
    

   Afspraak

   Wilt u zich melden op

   Dag:  

   Datum: 

   Tijd:  

   bij de balie van de afdeling radiologie

    

   Patiëntenpas meebrengen alstublieft

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 5-10-2022