l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Gebruik epinefrine

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   In ons land zijn twee merken epinefrine injectiepennen geregistreerd: de Jext® en de EpiPen®. Deze pennen werken allebei op dezelfde manier. Aan het ene uiteinde van de pen zit een zwarte schacht, waarin de naald is verborgen. Aan het andere uiteinde zit een gekleurde beschermdop met pin die voorkomt dat de naald er per ongeluk uit kan schieten. Pas als u de gekleurde beschermdop eraf heeft gehaald, is de pen klaar voor gebruik (figuur 1).

    

       
   Vervolgens duwt u de pen stevig en loodrecht op het been van uw kind. Door het indrukken van de zwarte schacht schiet de naald er uit (figuur 2). De naald schiet door de kleren heen; u hoeft het been van uw kind dus niet te ontbloten.

    


   U moet de pen gedurende ongeveer 10 seconden stevig tegen het been van uw kind gedrukt houden (figuur 3). In die tijd stroomt de epinefrine uit de pen in de spieren van het been van uw kind. Als u de pen daarna terugtrekt komt er een beschermhoesje over de naald. Na het prikken masseert u de prikplek gedurende een paar seconden.

    

   Algemeen

   De epinefrine-pen kan maar één keer gebruikt worden. Na eenmalig gebruik is de pen leeg, en moet u dus een nieuwe halen. De epipen is beperkt houdbaar! De kinderarts kan een nieuw recept uitschrijven als de datum verlopen is. 
    

   112 bellen

   Nadat u de epinefrine-pen heeft gebruikt, belt u 112 en meldt u dat uw kind een anafylaxie heeft. De epinefrine-pen is een noodmiddel, bedoeld om de tijd te overbruggen totdat uw kind op de spoedeisende hulp is. Daar is verdere behandeling nodig.

    

   Oefenen

   Om het gebruik van de epinefrine-pen te oefenen zijn oefenpennen (zogenaamde trainers) beschikbaar. Uw arts/verpleegkundige kan u er een meegeven, zodat u thuis kunt oefenen. Alle personen die betrokken zijn bij de opvang van uw kind (dus ook eventuele opa’s en oma’s, leerkrachten en oppassen) moeten in het gebruik van de epinefrine-pen worden getraind.
    

   Altijd bij je hebben

   U moet er voor zorgen dat uw kind de epinefrine-pen ALTIJD bij zich draagt.
   U weet immers nooit wanneer uw kind de pen nodig zal hebben. De pen moet dus ook mee naar school (of crèche), op vakantie, bij schoolreisjes, enzovoorts.
    

   Meer informatie?

   De Stichting Nederlands Anafylaxis Netwerk (www.anafylaxis.nl) is het kenniscentrum voor mensen met een anafylaxie. De Stichting heeft diverse hulpmiddelen die u misschien handig vindt. Zo is er een actieplan om samen met school afspraken te maken hoe te handelen bij een anafylaxie.

   Uiteraard is uw kinderarts of kinderlongverpleegkundige graag bereid u meer informatie te geven of uw vragen te beantwoorden.

    

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 26-10-2021