l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Ergometrie met ademanalyse

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Binnenkort ondergaat u een inspanningsonderzoek oftewel ergometrie.
   Met behulp van dit onderzoek wordt er gekeken tot welke lichamelijke inspanning u in staat bent. Hierbij gaat u fietsen op een soort hometrainer.
    

   De voorbereiding

   Kleding
   Trekt u gemakkelijk zittende kleding aan.

    

   Schoenen
   Stevige schoenen zijn aan te bevelen.

    

   Bril
   Neemt u eventueel uw bril mee als u die nodig heeft bij het lezen.

    

   Medicijnen
   Uw medicijnen mag u gewoon doorgebruiken, tenzij uw specialist iets anders met u afgesproken heeft.

    

   Rustig en ontspannen
   Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint, komt u daarom op tijd. Ook mag u geen zware inspanning leveren, dus niet op de fiets komen.

    

   Het onderzoek

   Als eerste zal er een ademtest gedaan worden om de kracht van de luchtwegen te bepalen. Om dit goed te kunnen meten krijgt u een mondstuk in de mond en een klem op de neus om te voorkomen dat u met uw neus ademt.

    

   Na het omkleden neemt u plaats op de fiets. De juiste hoogte wordt door de longfunctieanaliste(e) ingesteld. Om uw arm wordt een bloeddrukmanchet bevestigd voor metingen van de bloeddruk tijdens de inspanning.

    

   Op uw borst en rug worden stickers geplakt om een hartfilmpje te maken tijdens het fietsen. U ademt door een masker, dat over uw neus en mond komt te zitten. U ademt kamerlucht. Op het masker wordt een meetapparaat bevestigd, dat met de computer verbonden is. Daarmee wordt de opname van zuurstof en afgifte van koolzuur door de longen gemeten.

    

   U gaat fietsen en ondertussen wordt de belasting regelmatig opgevoerd. Terwijl u fietst worden bloeddruk en hartfilmpje gecontroleerd.

    

   Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen, is het belangrijk dat u zich zo goed mogelijk inspant. U bepaalt zelf wanneer u niet meer verder kunt. De duur van het fietsen wordt dus door uzelf bepaald. Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.

    


   Net voordat u begint met fietsen en enkele minuten nadat u gestopt bent met fietsen, zal wat bloed worden afgenomen uit de slagader van uw arm. Na het prikken krijgt u een drukverband om uw arm, dat 30 tot 60 minuten moet blijven zitten.

   Over het algemeen is de fietstest een inspannend onderzoek, dat als vermoeiend wordt ervaren. Na afloop van het onderzoek kunt u zich eventueel opfrissen en omkleden.
    

   Verhinderd 

   Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur van tevoren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.
    

   Tot slot 

   Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om thuis alles nog eens rustig na te lezen.

    

   Heeft u nog vragen over deze test, schrijft u ze dan op en neemt u contact op met de longfunctie afdeling,  telefoon (0341)463538

    

   Met algemene vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist, die ook de uitslag van de test aan u zal meedelen en met u zal bespreken.

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 23-1-2022