l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Electro-encefalogram (EEG)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   EEG onderzoek looproute 1.62

    

   Doel van het EEG-onderzoek

   De bedoeling van het EEG-onderzoek (electro encefalogram) is om te bepalen of er afwijkingen zijn in de hersenfunctie, van welke soort deze zijn en waar ze optreden.
    

   Wie verricht het onderzoek

   Uw specialist geeft opdracht tot dit onderzoek. Het onderzoek wordt  uitgevoerd door een laborante van de functieafdeling, gespecialiseerd in klinische neurofysiologie. De laborant legt zoveel mogelijk uit wat er gebeurt maar als u vragen hebt, kunt u die natuurlijk stellen.
    

   Kinderen

   Het EEG-onderzoek vindt plaats bij jong en oud, dus ook bij kinderen. Voor kinderen die poliklinisch komen geldt, dat één van de ouders erbij mag zijn. Dit is zelfs heel wenselijk omdat de kinderen dan rustig gehouden kunnen worden. Aan ouders wordt geadviseerd om voor het kind een knuffel mee te nemen, een (voor)leesboekje, een flesje drinken en eventueel een schone luier. Nadat u uw kind heeft gewekt houdt u uw kind wakker totdat het onderzoek plaats vindt. Dit kan ertoe bijdragen dat het kind rustiger is tijdens het onderzoek.
   We verzoeken u geen andere kinderen mee te nemen naar het onderzoek, omdat dit afleidt en de meting kan verstoren.
   Kinderen die vanuit de kliniek komen worden begeleid door een verpleegkundige van de afdeling. De ouders van deze kinderen kunnen bij het onderzoek aanwezig zijn.
    

   Medicijngebruik

   Mensen die medicijnen gebruiken dienen dit van tevoren even aan te geven. U kunt uw medicijnen meenemen en laten zien, of u kunt een lijstje maken van wat u gebruikt. De Hartstichting geeft voor dit doel een Geneesmiddelenkaart uit. Reden hiervoor is dat men bij het lezen van de grafiek rekening kan houden met de eventuele invloed van medicijnen.
    

   Opzet en duur van het onderzoek

   Voorbereiding: 20 minuten
   Registratie: 25 minuten
   Schoonmaken: 5 á 10 minuten
   Het totale onderzoek duurt ongeveer een uur.
    

   Voorbereiding: aanbrengen electrodes

   De voorbereiding gebeurt op een stoel.

   Dit onderzoek kan zowel met losse electroden als met een cap, waar alle electroden al inzitten, uitgevoerd worden.

    

   Losse electroden

   Met behulp van een centimeter en een potlood markeert de laborante 19 punten op het hoofd.

   Om een goede verbinding tussen de hoofdhuid en de electroden te verkrijgen scrubt de laborante op de gemarkeerde punten met een wattenstaafje en een korrelige gel wat huidvet van het hoofd. Met een pasta, die er uit ziet als boter, worden de electroden op de gemarkeerde punten bevestigd.

    

   Cap

   De laborante plaatst een cap van rekbaar materiaal op uw hoofd waar de electroden al in bevestigd zijn.

   Om goed contact te maken met de hoofdhuid gebruikt de laborante een hol buisje met een stomp uiteinde waardoor een contact-pasta aangebracht wordt. Vervolgens verwijdert de laborante wat huidvet van de hoofdhuid door met dit buisje wat over uw hoofd te bewegen.

    

   Ondanks dat u uw haar na het onderzoek moet wassen, wordt het op prijs gesteld dat uw haar voor het onderzoek gewassen en droog is zodat er zo min mogelijk vet op de hoofdhuid aanwezig is. Na de voorbereiding op de stoel wordt u vervolgens verzocht op een behandeltafel plaats te nemen en rustig op de rug te gaan liggen.
    

   Registratie

   Het onderzoek is niet pijnlijk.

   Via de electroden bent u verbonden met het EEG-apparaat. De kleine stroompjes, die bij iedereen in de hersenen aanwezig zijn, worden door de electroden opgevangen en versterkt door de computer weergegeven. Tijdens het onderzoek zal aan u gevraagd worden om de ogen te openen en te sluiten. Als uw conditie het toelaat zal men u verzoeken gedurende 3 minuten te zuchten. Vervolgens komt er een lamp boven uw hoofd te staan die met verschillende frequenties knippert. Er wordt dus niets toegediend, alleen maar gemeten.
    

   Schoonmaken

   Na afloop van de registratie worden de electroden van uw hoofd verwijderd. Potlood strepen en gel worden zoveel mogelijk verwijderd met een vochtig washandje. Het is handig als u zelf een kam bij u hebt. Na het onderzoek is het haar nog wat vettig zodat u nogmaals uw haar moet wassen.

    

   Resultaten

   Het onderzoek wordt door  een neuroloog beoordeeld en tijdens uw poli afspraak met u besproken
    

   Verhinderd

   Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur van tevoren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.
    

   Vragen

   Als u vragen hebt over het maken van een EEG, en dus niet over de uitslag, kunt u altijd contact opnemen met de medewerkers van de functieafdeling, telefoon (0341) 463538.

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 1-12-2023