l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Electro-encefalogram (EEG)

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Doel van het EEG-onderzoek

   De bedoeling van het EEG-onderzoek (electro encefalogram) is om te bepalen of er afwijkingen zijn in de hersenfunctie, van welke soort deze zijn en waar ze optreden.
    

   Wie verricht het onderzoek

   Uw specialist geeft opdracht tot dit onderzoek. Het onderzoek wordt  uitgevoerd door een laborante van de functieafdeling, gespecialiseerd in klinische neurofysiologie. De laborant legt zoveel mogelijk uit wat er gebeurt. Maar als u vragen hebt, kunt u die natuurlijk stellen.
    

   Kinderen

   Het EEG-onderzoek vindt plaats bij jong en oud, dus ook bij kinderen. Voor kinderen die poliklinisch komen, geldt dat ook de ouders erbij mogen zijn. Dit is zelfs heel wenselijk omdat de kinderen dan rustig gehouden kunnen worden. Beweeglijkheid remt het onderzoek alleen maar. Aan ouders wordt geadviseerd om voor het kind een knuffel mee te nemen, een voorleesboekje, een flesje drinken en eventueel een schone luier. Ook is het goed om het kind ‘s ochtends wakker te maken en dan niet meer te laten slapen voor het plaatsvinden van het EEG-onderzoek. Dit kan ertoe bijdragen dat het kind rustiger is tijdens het onderzoek.
   We verzoeken u geen andere kinderen mee te nemen naar het onderzoek, omdat dit afleidt en de meting kan verstoren.
   Kinderen die vanuit de kliniek komen worden begeleid door een verpleegkundige van de afdeling. Ook de ouders van deze kinderen kunnen bij het onderzoek aanwezig zijn.
    

   Medicijngebruik

   Mensen die medicijnen gebruiken dienen dit van tevoren even aan te geven. U kunt uw medicijnen meenemen en laten zien, of
   u kunt een lijstje maken van wat u gebruikt. De Hartstichting geeft voor dit doel een Geneesmiddelenkaart uit. Reden hiervoor is dat men bij het lezen van de grafiek rekening kan houden met de eventuele invloed van medicijnen.
    

   Opzet en duur van het onderzoek

   Voorbereiding: 20 minuten
   Registratie: 25 minuten
   Schoonmaken: 5 á 10 minuten
   Het totale onderzoek duurt dus ongeveer een uur.
    

   Voorbereiding: aanbrengen electrodes

   De voorbereiding gebeurt op een stoel, bij bedlegerige mensen gewoon in hun bed.

   Met behulp van een centimeter en een potlood worden op het hoofd 19 punten aangegeven.

   Ondanks dat u uw haar na het onderzoek zult moeten wassen, wordt het zeer op prijs gesteld als het haar voor het onderzoek ook schoon is zodat er zo min mogelijk vet op de hoofdhuid aanwezig is. Als deze punten zijn uitgemeten, wordt met een watten staafje een soort korrelige gel aangebracht op de aangemerkte punten op het hoofd. Dit is om dode huidcellen en vet te verwijderen en zodoende de huid ruw te maken. Mensen die tot nu toe op een stoel zaten worden verzocht nu op een behandeltafel plaats te nemen en rustig op de rug te liggen. Met
   een pasta, die er uit ziet als boter, worden dan de electroden op de gemarkeerde punten bevestigd.
    

   Registratie

   Via de electroden bent u verbonden met het EEG-apparaat. De kleine stroompjes, die bij iedereen in de hersenen aanwezig zijn, worden door de electroden opgevangen en versterkt door de computer weergegeven. Er zal aan u gevraagd worden om de ogen te openen en te sluiten. Als uw conditie het toelaat zal men
   u ook verzoeken gedurende 3 minuten te zuchten. Daarnaast komt er een lamp boven uw hoofd te staan die met verschillende frequenties knippert. Er wordt dus niets toegediend, alleen maar gemeten. Het onderzoek is totaal niet pijnlijk.
    

   Schoonmaken

   Na afloop van de registratie worden de electroden van uw hoofd verwijderd. Potloodstrepen en gel worden zoveel mogelijk uitgewassen met een washandje. Zonodig zal uw haar nog met een föhn gedroogd worden. Het is handig als u zelf een kam bij u hebt. Uw haar zal na het onderzoek nog wel vettig zijn, zodat u het nogmaals zult moeten wassen. Maar met shampoo is de pasta er goed uit te krijgen.

    

   Resultaten

   Het is niet eenvoudig de informatie uit de grafieken te interpreteren. Dit is dan ook de taak van de neuroloog. Hij kijkt het EEG na en beoordeelt het. U krijgt de uitslag te horen van uw behandelend arts op het spreekuur.
    

   Verhinderd

   • Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur van tevoren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.
     

   Vragen

   Als u vragen hebt over het maken van een EEG, en dus niet over de uitslag, kunt u altijd contact opnemen met de medewerkers van de functieafdeling,

   telefoon (0341) 463538

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 26-9-2021