l

Direct contact

Telefoonnummers

Algemeen (receptie)

0341 - 463911

Afsprakenbureau, incl Dronten en Nijkerk 

0341 - 463890

Informatielijn inwoners Flevoland

0341- 463590

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Vragen over MijnStjansdal.nl (8.30 - 12 u)

0341 - 463700 

 

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Medicamus Spoedpost (Harderwijk) 

0900 - 3410341

Website Medicamus Spoedpost Harderwijk 

Voorbereiden_Op-Opname

Echo heup

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Wat is heupdysplasie?

   Heupdysplasie is een aangeboren afwijking aan het heupgewricht. Het heupgewricht van de baby ontwikkelt hierbij niet goed omdat de heupkom niet diep genoeg is. Daardoor past de heupkop niet goed in de kom. De kop kan gemakkelijk uit de ondiepe kom glijden. Door de heupaandoening kan een baby de beentjes niet goed spreiden. De lies-, bil- en dijplooien zijn vaak ongelijk en soms lijkt het ene been korter dan het andere. Een baby heeft geen pijn van de heupdysplasie, maar op de lange termijn geeft deze afwijking problemen.

    

    

   Risico op heupdysplasie

   Een aantal factoren verhogen het risico op een heupdysplasie. Een baby die langere tijd in stuitligging ligt heeft een hoger risico en ook als er heupdysplasie in de directe familie voorkomt.
   Echografisch onderzoek
   Bij het risico op heupdysplasie, adviseren wij u om een echografisch onderzoek van de heupen te laten doen. Het onderzoek vindt ongeveer drie maanden na de oorspronkelijk uitgerekende datum plaats.

    

   Aanvraag echo heupen

   Bij ontslag uit het ziekenhuis na de bevalling krijgt u deze folder van ons mee. Op het consultatiebureau onderzoekt de jeugdarts uw baby opnieuw en maakt dan een aanvraag voor een echo van de heupen van uw baby. Met deze aanvraag kunt u een afspraak voor een echo maken bij de afdeling radiologie in Ziekenhuis St Jansdal, telefoonnummer: (0341) 463650.

    

   Meenemen

   Neemt u op de dag van het onderzoek het aanvraagformulier mee. Als de baby onrustig is, kan een fopspeentje of afleidend knuffeltje helpen om stil te liggen.
   Patiëntenpas
   Als uw baby nog geen eigen patiëntenpas heeft, kunt u op de dag van het onderzoek bij de receptie een patiëntenpas laten maken. Deze is nodig bij het aanmelden op de afdeling radiologie.

    

   Het onderzoek

   Een echo is een onderzoek waarbij men gebruik maakt van geluidsgolven, net als bij een zwangerschapsecho. Met behulp van deze geluidsgolven maakt de echolaborant afbeeldingen (foto’s) van delen van het menselijk lichaam. Het onderzoek is niet schadelijk voor uw baby en doet geen pijn. Dit onderzoek heeft geen specifieke voorbereiding nodig.
   Tijdens het maken van de echo moet het onderlichaam van uw baby ontbloot zijn. U kunt hem of haar in de onderzoekskamer uit- en aankleden.
   Tijdens het onderzoek ligt uw baby in een speciaal kussen en bekijkt een echolaborant beide heupjes. Uw baby moet zo stil mogelijk liggen om een goede echo te kunnen maken.  U kunt naast uw baby blijven zitten.
   Mocht uw baby wat onrustig worden, kunt u hem of haar geruststellen. Het is handig om hiervoor een speentje of speeltje mee te nemen.
   Om een goede diagnose te stellen, kan het voorkomen dat we nog een aanvullende röntgenfoto maken. Dit gebeurt aansluitend aan het echo-onderzoek.
   Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

    

   Uitslag

   Een radioloog beoordeelt de beelden en maakt een uitslag van het onderzoek. Wij sturen deze uitslag naar de jeugdarts van het consultatiebureau of de aanvragend (huis)arts. Deze zal, als extra controleslag, de uitslag ook bekijken en als dat nodig is, om aanvullend onderzoek vragen. Het blijft belangrijk om bij het bezoek aan het consultatiebureau na te vragen of de uitslag is doorgekomen. In de meeste gevallen sluit de echo een afwijking uit en bent u als ouder/verzorger gerustgesteld. Mocht dit niet zo zijn, dan verwijzen wij u door naar een (kinder) orthopeed voor vervolgonderzoek.

    

   Bronvermelding

   Voor de opstelling van dit boekje bezochten wij diverse websites. De tekst is aangepast op de situatie in het St Jansdal en is geschreven door een kinderarts, de Voorlichtings-Coördinatoren van het Moeder&Kind Centrum in samenwerking met klinisch verloskundigen en een teamleider van de afdeling radiologie.

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer