l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal Harderwijk

0341 - 463911

St Jansdal Lelystad

0341 - 463590

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Voorbereiden_Op-Opname

Dupuytren, Plastische chirurgie

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Ziekte van Dupuytren

   Bij de ziekte van Dupuytren ontstaan er verdikkingen en verkortingen in de bindweefselplaat, die net onder de huid van de handpalm ligt.
   Hierdoor buigen de vingers naar de handpalm toe en kunnen ze niet volledig meer gestrekt worden. Uiteindelijk wordt de beweeglijkheid van de vinger(s) beperkt.

   Deze aandoening kan zich ook voordoen op andere plaatsen van het lichaam, zoals de knokkels van de vingers, de voetzolen of de penis. De oorzaak van de ziekte van Dupuytren is onbekend. De ziekte is niet te genezen, maar wel te behandelen.

    

    

   Wie krijgen de ziekte van Dupuytren?

   De ziekte van Dupuytren komt het meest voor bij blanke mensen. Mannen krijgen de ziekte vaker dan vrouwen en de eerste verschijnselen ontstaan gewoonlijk na de leeftijd van 40 jaar. In veel gevallen komt de ziekte in de familie voor.

   Sommige patiënten ontwikkelen een agressieve vorm van de ziekte van Dupuytren die moeilijker te behandelen is. Dit zijn mensen die:

   • de ziekte op jonge leeftijd ontwikkelen
   • de ziekte ook hebben in andere gebieden dan in de hand
   • leverafwijkingen hebben door alcoholmisbruik
   • medicijnen gebruiken tegen epilepsie.

    

   Verwondingen aan de hand vormen niet direct een aanleiding voor het ontstaan van deze ziekte.

    

    

   Wat zijn de symptomen?

   Het eerste teken van de ziekte van Dupuytren is een klein knobbeltje of kuiltje in de handpalm, vlakbij de handlijn aan de basis van de ringvinger en de pink. Geleidelijk aan kan zich een streng gaan ontwikkelen tussen de palm en de vingers. De afwijking wordt vaak pas opgemerkt als de hand niet meer vlak geplaatst kan worden op een tafelblad.
   Als de ziekte voortschrijdt, kunnen de vingers zo krom gaan staan dat er belemmeringen gaan optreden bij alledaagse activiteiten zoals bij het handen wassen, het handschoenen dragen en het in de zakken steken van de handen.

    

    

   Waaruit bestaat de behandeling?

   Er is geen permanente oplossing voor dit ziektebeeld. Een operatie kan ervoor zorgen dat de kromstand van de vingers wordt opgeheven, maar deze toestand kan na verloop van tijd terugkomen. Het doel van de operatie is om het strekken van de vingers weer mogelijk te maken. Uw chirurg zal u adviseren of een operatie in uw geval is aan te bevelen.
   Enkele overwegingen voor of tegen een operatie kunnen zijn:

   • De aanwezigheid van een verdikking alleen hoeft geen reden voor operatie te zijn.
   • Een kromstand van de vingers door buiging aan de basis van de vingers is meestal goed te corrigeren door middel van een operatie.
   • Een kromstand van de vingers door buiging van de midden- en eindgewrichten van de vingers kan soms niet volledig worden opgeheven.
   • Na de operatie kan opnieuw een verdikking in de hand ontstaan en kan een streng terugkeren op dezelfde plek of op een andere plaats in de hand.

    

   De operatie wordt over het algemeen in dagbehandeling uitgevoerd onder regionale verdoving (waarbij alleen de arm wordt verdoofd) of algehele verdoving (narcose).
   De anesthesioloog zal u hierover informeren. Via een snee aan de handpalmzijde verwijdert de plastisch chirurg de verdikking, waarna uw vinger zoveel mogelijk wordt gestrekt. De wondjes worden met hechtingen gesloten. In sommige gevallen wordt alleen maar de streng doorgesneden. Uw chirurg zal u hierover informeren.

    

    

   Bloedverdunners

   Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld coumarine, marcoumar, sinaspril, sintrom, ascal, APC, asprobruis, kinderaspirine) moet u dit melden tijdens uw eerste gesprek met de plastisch chirurg. Hij zal u vragen om drie tot tien dagen voor de ingreep met deze medicijnen te stoppen.

    

    

   Is een nabehandeling nodig?

   Aan het eind van de operatie wordt uw hand verbonden met een drukverband, dat een week moet blijven zitten. U gaat de vingers al in het verband oefenen. Ook krijgt u een draagdoek (mitella) om de hand enkele dagen goed hoog te houden. Nadat het verband is verwijderd, moet u de hand weer zo normaal mogelijk proberen te gebruiken. Afhankelijk van de ernst van de aandoening duurt het 3 tot 6 weken voordat u weer vrijwel normaal met de hand kunt functioneren. Soms is het na de operatie nodig om u te behandelen met een (nacht)spalk, om de vingers zo recht mogelijk te krijgen. Ook kan het nodig zijn dat u onder begeleiding van een handtherapeut oefent.

    

    

   Zijn er complicaties mogelijk?

   Er bestaat altijd een kans op complicaties zoals een infectie, nabloeding of een stoornis in de wondgenezing. Deze kans is echter klein. Het specifieke risico van deze operatie is het ontstaan van letsel aan zenuwtakjes, waardoor het gevoel van de vinger gestoord kan raken.

    

    

   Meer informatie?

   Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie, dan zal de plastisch chirurg u tijdens zijn spreekuur graag te woord staan. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Ook kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, telefoon (0341) 463777, of een bezoek brengen aan onze website www.plastisch-chirurgie.nl.

    

    

   Verantwoording tekst

   Deze folder is samengesteld door de maatschap Plastische Chirurgie in samenwerking met de afdeling Communicatie van de Isala klinieken.

    

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer