l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Dikke-naaldpunctie, biopsie of histologisch onderzoek

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

    

   Doel van het onderzoek

   Een dikke-naaldpunctie wordt ook wel een biopsie of histologisch onderzoek genoemd. Bij dit onderzoek worden kleine stukjes weefsel weggenomen, die vervolgens onderzocht worden in het laboratorium.
    

   Voorbereiding

   De voorbereiding hangt af van de plek waarin gaat worden geprikt.

   Wanneer er wordt geprikt in de hals, borsten of ledematen, dan is er geen speciale voorbereiding nodig.

   Wanneer er wordt geprikt in de longen of buik, bijvoorbeeld lever, nieren, alvleesklier of lymfeklieren, dan zijn de onderstaande voorbereidingen nodig.
    

   Opname op een verpleegafdeling

   U wordt voor één dag opgenomen op de verpleegafdeling, omdat er een risico bestaat op een nabloeding. Eén van de voorgaande dagen is bloed geprikt om te bepalen of het bloed goed stolt. De verpleegkundige controleert of de bloeduitslagen goed zijn.

   Het onderzoek

   Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie en duurt ongeveer een half uur. Een radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door een laborant. U kunt in uw bed blijven liggen voor dit onderzoek. Het lichaamsdeel dat we moeten onderzoeken, moet ruim ontbloot zijn. Vervolgens wordt echo-gel aangebracht op uw huid om de (ultra-)geluidsgolven goed te geleiden. De radioloog strijkt met het echoapparaat over de huid. Zo zoekt hij/zij de plaats waarin moet worden geprikt. De huid wordt schoongemaakt met alcohol of jodium. De radioloog geeft een injectie voor de verdoving. Dit kan een wat branderig gevoel geven. Hierna maakt de radioloog met een klein mesje een sneetje. Hier voelt u niets van. De radioloog gaat vervolgens met een wat dikkere naald - die in een soort pistool zit - naar binnen. Het pistool zorgt ervoor dat het stukje weefsel snel wordt afgenomen. Bij het inbrengen van de naald kunt u even een scherpe pijn voelen. U hoort een klik en voelt van binnen een tikje. Op dit moment wordt de naald weggehaald.. Meestal worden meerdere biopten op dezelfde plek weggenomen. Na het onderzoek krijgt u een verband op de prikplek.

    

   Na het onderzoek

   Afhankelijk van de plaats waar geprikt is, gaat u naar huis of terug naar de verpleegafdeling.

   Wanneer u bent geprikt in de hals, borsten of ledematen, dan mag u nu naar huis, maar het is wel belangrijk dat u het deze dag nog rustig aan doet. Na de biopsie dient u dezelfde dag zware belasting van het desbetreffende lichaamsdeel te vermijden, dit betekent bijvoorbeeld niet intensief sporten of zwaar tillen. Dit om te voorkomen dat het wondje weer opengaat en er een nabloeding optreedt. Het kan zijn dat er een beurs gevoel of blauwe plek ontstaat op de plek waar geprikt is. De pleister dient de rest van de dag te blijven zitten en mag niet nat worden. De volgende ochtend mag u de pleister verwijderen. Indien nodig kunt u zelf een nieuwe pleister aanbrengen. Houdt u het plekje nog wel in de gaten. Wanneer u bent geprikt in de buikorganen of longen, dan gaat u terug naar de verpleegafdeling. Hier blijft u tot drie uur na het biopt onder controle. U blijft deze tijd in bed en ook ‘nuchter’, dit betekent dat u nog even niets mag eten en drinken, met uitzondering van  een glaasje water bij een droge mond of erge dorst. De verpleegkundige komt de eerste tijd een paar keer de bloeddruk en de pols meten en het wondje controleren. Het kan zijn dat u napijn heeft, bijvoorbeeld een uitstralende pijn naar de rechterschouder.

    

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 21-9-2020