Waarom preventief darmonderzoek?
Jaarlijks krijgen meer dan 12.000 mensen darmkanker. Vroege ontdekking van darmkanker vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Daarom vindt in 2013 een bevolkingsonderzoek darmkanker plaats in Nederland.
Bevolkingsonderzoek
De uitvoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt, net als de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker en baarmoederhalskanker, gedaan door de vijf regionale screeningsorganisaties voor bevolkingsonderzoek.
Het bevolkingsonderzoek wordt gefaseerd ingevoerd. In 2013 ontvangen alle 65- en 75-jarigen een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.
iFOBT test
Deze mensen krijgen thuis een test: de immunologische Fecaal Occult Bloed Test ofwel iFOBT. In verband met deze test sturen ze een ontlastingsmonster op naar een laboratorium. De test spoort onzichtbaar bloed in de ontlasting op. Bij een afwijkende uitslag van de test krijgen mensen een uitnodiging voor een coloscopie.
Doelgroep
Bij volledige invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker krijgen alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar (ongeveer 4,4 miljoen mensen) elke twee jaar een uitnodiging. Dit zal leiden tot extra druk op de gezondheidszorg. Als er geen capaciteitsproblemen ontstaan en de wachttijden niet oplopen, zal het bevolkingsonderzoek in 2019 volledig zijn ingevoerd.
Preventie
Door het bevolkingsonderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld. Dit leidt tot een gunstiger stadiumverdeling van darmtumoren en een afname van de sterfte aan darmkanker.
Uit berekeningen blijkt dat door het bevolkingsonderzoek darmkanker er op termijn 2400 sterfgevallen minder zijn per jaar.
Poliepen
Tevens komen door het bevolkingsonderzoeken poliepen aan het licht. Zij vormen een voorstadium van darmkanker. Het weghalen van deze poliepen verlaagt de kans op darmkanker.
Patiënten van 50+
De afdeling chirurgie van ziekenhuis St Jansdal wil haar patiënten van 50+ graag al eerder de mogelijkheid geven om uit te zoeken of zij darmkanker hebben, of een voorstadium daarvan, voordat dit bevolkingsonderzoek is ingesteld. Ook nu is het al mogelijk om uit te zoeken of er sprake is van darmkanker of een voorstadium daarvan.
Scopie
Het kijken in de darm, ofwel een scopie, is daarvoor een veel efficiënter middel dan genoemde test, met een beter resultaat.
Bovendien geeft de test alleen uitsluitsel over afwijkingen die bloeding geven.
Door in de darm rond te kijken kunnen kleine poliepen in een vroege fase ontdekt worden. Deze kunnen dan uit voorzorg verwijderd worden, voordat ze groter en daardoor mogelijk kwaadaardig worden.
Aanvraag darmonderzoek
Indien U daar prijs op stelt, kan een darmonderzoek voor u worden georganiseerd bij de afdeling maag-, darm- en leverziekten (MDL) van ons ziekenhuis. Uw wens dient u kenbaar te maken bij de arts met wie u het gesprek voert. Tijdens het onderzoek wordt u met een roesje in slaap gehouden. Als er geen afwijkingen worden gezien bij het darmonderzoek kunt u zes jaar wachten met opnieuw een darmonderzoek te laten doen. Poliepen blijken namelijk maar langzaam te ontstaan en groeien. Dat scheelt weer!