l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal Harderwijk

0341 - 463911

St Jansdal Lelystad

0341 - 463590

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Voorbereiden_Op-Opname

Dacryocystografie

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   U bent door de specialist naar de afdeling radiologie verwezen om röntgenfoto’s te laten maken. Het onderzoek wordt door de radiodiagnost en de radiodiagnostisch laborant(e) uitgevoerd.

   Bij het nemen van röntgenfoto’s wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling.

    

   Wanneer u zwanger bent, of denkt zwanger te zijn, moet u ons dat altijd vertellen voordat wij met de foto's beginnen.  Het is namelijk beter de ongeboren baby niet aan röntgenstralen bloot te stellen.

    

   Een ieder wordt zo snel mogelijk geholpen. Daar de tijdsduur per onderzoek verschillend is en in vele onderzoekskamers tegelijk wordt gewerkt, wordt een andere patiënt soms eerder geholpen dan u. Mocht er iets zijn dat u wilt weten of mocht u iets niet begrijpen, neem dan contact met ons op. Wij zijn er voor om u te helpen. Het telefoonnummer van de afdeling radiologie: (0341) 463650

    

   Verhinderd

   Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur vantevoren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen. 

    

   Dacryocystografie

   (onderzoek van de traanweg)
    

   Opmerking
   Er zal slechts één traanweg per sessie worden onderzocht; voor eventueel onderzoek van het andere oog moet een nieuwe afspraak worden gemaakt.
    

   Doel van het onderzoek
   Bij een dacryocystografie wordt de traanweg door middel van een jodiumhoudend contrast-middel zichtbaar gemaakt.
    

   Voorbereiding
   Voor dit onderzoek zijn geen speciale voor-bereidingen nodig. Wel moeten een eventuele bril, pruik, gebitsprothese, haarspelden en hals- en oorsieraden worden verwijderd. Bent u overgevoelig voor bepaalde medicijnen of jodium of heeft u in het verleden een over-gevoeligheidsreactie op een contrastmiddel gehad, dan dient u dit vóór het onderzoek te melden bij de laborant en de arts.


   Uitvoering onderzoek
   U komt op de rug op de röntgentafel te liggen. Om de traanweg op de röntgenfoto zichtbaar te maken, is het nodig hierin een contrastvloeistof te spuiten. De radiodiagnost zal proberen de uitgang van het traanbuisje te vinden met een zeer dunne sonde om deze iets op te rekken. Vervolgens komt er een klein stomp naaldje in deze uitgang. (Soms is deze uitgang echter zo klein dat het inbrengen ervan niet lukt.) Daarna wordt een contrastvloeistof ingespoten, wat soms gevoelig is. Vervolgens worden er verschillende foto’s gemaakt.
    

   Duur van het onderzoek
   Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten
    

   Na afloop van het onderzoek
   Na het onderzoek mag u 6 uur niet zelf de auto besturen. Zonodig dient u dus een ‘chauffeur’ mee te nemen.
    

   Uitslag

   De behandelend specialist heeft na ongeveer 4 werkdagen de uitslag.
    

   Melden

   U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling radiologie. Deze afdeling bereikt u door vanaf de hoofdingang bewegwijzeringsnummer 0.78 te volgen.

    

   Afspraak

   Wilt u zich melden op

   Dag:  

   Datum: 

   Tijd:  

   bij de balie van de afdeling radiologie

    

   Wilt u uw patiëntenpas meenemen?
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer