l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Cytologische punctie

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Doel van het onderzoek

   Een cytologische punctie wordt ook wel dunne-naaldpunctie genoemd. Bij dit onderzoek worden cellen weggenomen, die vervolgens onderzocht worden in het laboratorium.
    

   Voorbereiding

   Voor dit onderzoek zijn geen voorbereidingen nodig.
    

   Het onderzoek

   Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie en duurt ongeveer een kwartier. Een radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door een laborant. U neemt plaats op de onderzoekstafel. Het lichaamsdeel dat we moeten onderzoeken, moet ruim ontbloot zijn. Vervolgens wordt echo-gel aangebracht op uw huid om de (ultra-)geluidsgolven goed te geleiden. De radioloog strijkt met het echoapparaat over de huid. Zo zoekt hij/zij de plaats waarin moet worden geprikt. Hierna wordt de prikplaats schoongemaakt met alcohol. De radioloog prikt met een dunne naald in het plekje en gaat wat op en neer met de naald om de cellen los te maken. Dit kan een onaangenaam gevoel geven. Vervolgens strijkt hij/zij de cellen op dekglaasjes uit. Soms prikt de radioloog nog een keer. Na het onderzoek krijgt u een pleister op het prikgaatje en kunt u zich weer aankleden.

    

   Na het onderzoek

   Er is geen speciale nabehandeling. U mag alles weer doen wat u gewend bent te doen. Wel kan er ‘s avonds een blauwe plek optreden en kan er wat napijn zijn. Dit is normaal.

    

    
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 26-9-2020