l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal Harderwijk

0341 - 463911

St Jansdal Lelystad

0341 - 463590

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Voorbereiden_Op-Opname

CT-onderzoek met iv contrast

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   U bent door de specialist naar de afdeling radiologie verwezen om een CT-scan te laten maken. Het onderzoek wordt door de radiodiagnostisch laborant(e) uitgevoerd.

    

   Allergie jodium/ contrasmiddel

   Wannneer u bekend bent met allergie voor jodium of contrasmiddel, wilt u dit dan voor aanvang van het onderzoek aan de laborant melden!

    

   Zwanger.

   Bij het uitvoeren van de CT- scan wordt gebruik gemaakt van röntgenstralingen. Wannneer u zwanger bent of denkt te zijn, moet u dit ons voor aanvang van het onderzoek melden. Dit is in belang van uw ongeboren kind. Het is namelijk beter de ongeboren baby niet aan röntgenstralingen bloot te stellen.

    

   Borstvoeding

   Na toediening van contrasvloeisof mag gedurende twee dagen n het onderzoek geen borstvoeding worden gegeven. De moedermelk moet worden gekolfd en weggedaan.


   Een ieder wordt zo snel mogelijk geholpen. Daar de tijdsduur per onderzoek verschillend is en in vele onderzoekskamers tegelijk wordt gewerkt, wordt een andere patiënt soms eerder geholpen dan u.

    

   Verhinderd

   Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur vantevoren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen. 

    

   Mocht er iets zijn dat u wilt weten of mocht u iets niet begrijpen, neem dan contact met ons op. Wij zijn er voor om u te helpen. Het telefoonnummer van de afdeling radiologie is: (0341) 463650.
    

   Werking multislice CT-scan

   CT-scan staat voor computertomografie. Met behulp van dit apparaat worden fotografisch dunne dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam gemaakt. U wordt met het te onderzoeken lichaamsdeel in een ring geplaatst. Deze ring draait om u heen. U ligt zelf stil op een tafelblad, dat gelijkmatig door de ring schuift. De computer meet constant de hoeveelheid röntgenstraling aan de andere kant van het lichaam en reconstrueert middels die meetgegevens de gedetailleerde röntgenbeelden. De stralingsdosis is meestal wel hoger dan van veel andere röntgenonderzoeken. Echter, de laborant zal de stralingsdosis zo beperkt mogelijk proberen te houden.

    

   CT-onderzoek borstorganen/bovenbuik/bloedvaten/hoofd

   Vanaf twee uur voor het onderzoek mag u niets meer eten of drinken.
    

   CT-onderzoek buikorganen

   Voor dit onderzoek bestaat een voorbereiding, waarmee u thuis al moet beginnen. Hiervoor heeft u een flesje Telebrix gastro (contrastmiddel) ontvangen.

   Houdt u zich strikt aan de voorbereiding zoals beschreven in deze folder! De voorbereiding zorgt ervoor dat de binnenkant van de darmen goed afgebeeld kan worden.
   Op indicatie van uw arts of door de radioloog kan besloten worden om ook contrast via het rectum in de dikke darm in te brengen. Dit gebeurt middels het inbrengen van een rectale canule waardoor het contrast inloopt.

   Waarschuwing: Telebrix gastro kan laxerend werken!

   Bij aanvang van het onderzoek krijgt u van de radiodiagnostisch laborant(e) een injectie in een ader in uw arm, waarbij contrastvloeistof wordt ingespoten. Hierdoor onderscheiden de verschillende organen zich op de röntgenbeelden.
    

   Duur van het onderzoek

   Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
    

   Uitslag

   Met de aanvragend specialist dient u een afspraak te maken voor de uitslag.
    

   Voorbereiding

    

   De dag VÓÓR het onderzoek:
   Geen sterk gasvormende producten eten, zoals bonen, koolsoorten en uien.
   Onderzoek vindt ’s ochtends plaats

   • U mag een licht ontbijt nuttigen tot twee uur voor het onderzoek. Vermijd hierbij vet houdende producten en melkproducten.
   • Twee uur voor het onderzoek niets meer eten.
   • Het flesje Telebrix oplossen in water totdat het samen 1 liter is.
   • Van deze liter oplossing gebruikt u slechts 0,5 liter. De rest gooit u weg.
   • Twee uur voor het onderzoek deze 0,5 liter oplossing rustig opdrinken, bijvoorbeeld elk kwartier een beker.

   Tip: U kunt de oplossing Telebrix naar wens op smaak brengen met limonadesiroop.
    

   • Onderzoek vindt ’s middags plaats
    U mag normaal ontbijten. Tot twee uur voor het onderzoek mag u een lichte lunch nuttigen (geen warme maaltijd). Vermijd hierbij vet houdende producten en melkproducten.
   • Twee uur voor het onderzoek niets meer eten.
   • Het flesje Telebrix oplossen in water totdat het samen 1 liter is.
   • Van deze liter oplossing gebruikt u slechts 0,5 liter. De rest gooit u weg.
   • Twee uur voor het onderzoek deze 0,5 liter oplossing rustig opdrinken, bijvoorbeeld elk kwartier een beker.

   Tip: U kunt de oplossing Telebrix naar wens op smaak brengen met limonadesiroop.

   Melden

   U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling radiologie. Deze afdeling bereikt u door bewegwijzeringsnummer 0.78 te volgen.
    

   Afspraak afnamelab

   Het contrastvloeistof dat in een ader in uw arm wordt gespoten tijdens het CT-onderzoek kan belastend voor uw nieren zijn. Om te kunnen bepalen of uw nieren bescherming nodig hebben, is het van belang uw nierfunctie te bepalen. U heeft hiervoor een laboratoriumformulier meegekregen (met aanvraag voor de MDRD waarden).

   We verzoeken u uw bloed te laten prikken in de periode van 10 tot uiterlijk 7 dagen voor het CT-onderzoek. U kunt zich zonder afspraak melden bij het afnamelaboratorium, locatie 0.21

   Datum: …………………….

    

   Afspraak radiologie

   Wilt u zich voor het CT-onderzoek melden bij de afdeling radiologie op

   Dag:  …………………….

   Datum: …………………….

   Tijd:  …………………….

    
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer