l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Compliance meting

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   De compliance meting is een onderzoek naar de elasticiteit van uw longen. Bij bepaalde longaandoeningen kunnen de longen namelijk slap of stug zijn, bijvoorbeeld bij longemfyseem of longfibrose.

    

   De voorbereiding

   Nuchter zijn
   Het is belangrijk dat u op de dag van het onderzoek nuchter bent. Dit houdt het volgende in.

    

   U mag op de dag van het onderzoek tot 6 uur voor het onderzoek een lichte maaltijd gebruiken. Een lichte maaltijd bestaat uit 2 beschuiten met een dun laagje boter en jam of suiker. Ook mag u nog sonde- of drinkvoeding gebruiken.

    

   Medicijnen gebruiken
   Uw medicijnen mag u gewoon door gebruiken, tenzij uw specialist iets anders met u afgesproken heeft. Verder is er geen speciale voorbereiding noodzakelijk.

    

   Als u aan een rolstoel gebonden bent of om een andere lichamelijke reden niet in staat bent om in een soort telefooncel te zitten, dan kunnen wij de metingen ook op een ander apparaat uitvoeren. Geeft u dit echter wel aan bij uw specialist of belt u met de longfunctie afdeling.

    

   Het onderzoek

   Om de elasticiteit van de longen te bepalen is het nodig om de druk binnenin uw borstkas te meten tijdens de ademhaling. Dit gebeurt met een dun slangetje waaraan op het einde een langwerpig ballonnetje bevestigd zit: een oesophaguscatheter.
   Tijdens het inbrengen en verwijderen hiervan is het ballonnetje leeg. Tijdens de meting wordt het ballonnetje iets gevuld met lucht, dit is niet merkbaar.

    

   Het slangetje komt in uw slokdarm te zitten en wordt als volgt op de juiste plaats gebracht: de longfunctieanalist(e) brengt het tipje van het ballonnetje, waarop wat verdovingsgel is aangebracht, in één van de neusgaten en schuift het zo verder naar de keel. U krijgt een bekertje water, waarmee u dan met kleine slokjes het ballonnetje zelf verder inslikt. De longfunctieanalist(e) schuift tijdens het slikken het slangetje verder bij u naar binnen. Tijdens het inbrengen kan enige irritatie en prikkeling in neus en keel optreden.

    

   Wanneer het ballonnetje op de juiste plaats in de slokdarm zit, krijgt u een mondstuk in de mond en een klem op de neus om te voorkomen dat u met uw neus ademt. U ademt via het apparaat kamerlucht en zo wordt uw ademhaling geregistreerd. Er worden dan wat ademoefeningen gemeten, aan de hand van verdere berekeningen wordt de elasticiteit bepaald. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

    

   Verhinderd

   Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur van tevoren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.
    

   Tot slot

   Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om thuis alles nog eens rustig na te lezen.

    

   Heeft u nog vragen over deze test, schrijft u ze dan op en neemt u contact op met de longfunctieafdeling:

   telefoon (0341)463538

    

   Met algemene vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist, die ook de uitslag van de test aan u zal meedelen en met u zal bespreken.

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 23-1-2022