l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Chemotherapie en voeding

Versienr: 7
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Voeding rondom chemotherapie

   De behandeling van kanker kan veel van het lichaam vergen. Een goede voedingstoestand en met name een stabiel lichaamsgewicht, vergroten de mogelijkheid om een behandeling goed te doorstaan. Bovendien houdt een goede voedingstoestand uw weerstand op peil.

    

   Drinken

   Bij de behandelingen voor kanker worden cellen afgebroken. Er is vocht nodig om de afvalstoffen via de nieren af te voeren. Daarom is het goed anderhalf tot twee liter vocht te gebruiken. Dit betekent tien tot twaalf keer per dag een kopje of glas vocht drinken. Ook soep, vla, yoghurt en dergelijke tellen als vocht mee.Te weinig drinken kan klachten als misselijkheid verergeren en bijdragen aan een vieze smaak in de mond.

    

   Reuk- en smaakveranderingen

   Het is niet altijd even gemakkelijk om tijdens de behandeling goed te blijven eten. Veel mensen hebben minder of geen trek. Het eten smaakt anders door de behandeling en er kan afkeer van bepaalde voedingsmiddelen ontstaan. Producten die u echt tegenstaan, kunt u beter weglaten. Probeer verschillende producten uit; uw eetlust en smaakvoorkeur kunnen per dag wisselen. Soms smaakt niets lekker, probeer dan toch iets te eten.

    

   Misselijkheid

   Vaak helpen medicijnen goed tegen misselijkheid. Overleg met uw arts of (oncologie) verpleegkundige wat voor u mogelijk is.

   Misselijkheid kan ook worden veroorzaakt of wordt soms erger door een lege maag en kan in dat geval worden ‘weggegeten’. Gebruik per dag verschillende kleine maaltijden.

    

   Pijnlijke mond

   Als u last heeft van pijnlijke plekjes in uw mond of keel vermijd dan scherpe specerijen, zuur fruit en grof, hard voedsel. Maak het eten goed fijn en drink erbij. Snijd de korstjes van het brood of neem pap in plaats van brood, dat eet gemakkelijker.

    

   Hygiëne

   Door intensieve chemotherapie kan uw afweer verminderd zijn, waardoor u een grotere kans heeft op een voedselinfectie. Een goede hygiëne ten aanzien van voedingsmiddelen is daarom belangrijk. De volgende voedingsmiddelen kunt u tijdens een chemokuur beter niet gebruiken:

   • Rauw vlees(waren) zoals biefstuk, rosbief, filet americain, fricandeau, tartaar, ossenworst, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst.

   • Boerenmetworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst. Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan.
   • Leverworst, leverpastei, paté.
   • Rauwe vis, zoals rauwe tonijn, sushi. (Haring, dagvers, is toegestaan.)

   • Voorverpakte gerookte vis; zoals gerookte zalm, makreel en paling. Rauwe schelpdieren zoals oester.

   • Zachte rauwmelkse kaas (au lait cru) en rauwe melk. Boerenkaas en schimmelkaas van gepasteuriseerde melk zijn toegestaan.

   • Rauwe/zacht gekookte eieren, dooier moet gestold zijn.

   • Probiotica zoals Yakult, Vifit, Actimel, Activa, Kefir, huismerken van bijvoorbeeld Aldi en Lidl met probiotica en probiotica in capsule- en poedervorm.

    

   Vitaminen supplementen en visoliecapsules

   Een volwaardige voeding met voldoende vitamimen, mineralen en visolie is belangrijk tijdens de chemokuur. Echter het gezegde “baat het niet, schaadt het niet” gaat in dit geval niet op. Overleg met uw arts/diëtist over het gebruik van aanvullingen op uw voeding. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van supplementen met antioxidanten (vitamine E en C, seleen en zink) en visolie een negatieve invloed kan hebben op de werking van de chemokuur. Voedingsmiddelen met deze stoffen (bijvoorbeeld fruit en vis) kunnen wel worden gebruikt.

   Het gebruik van groene thee wordt afgeraden in combinatie met het medicijn Bortezomib. Ook worden grote hoeveelheden groene thee en groene thee supplementen afgeraden bij kanker.

    

   Mag ik citrusfruit eten en  drinken gedurende chemotherapie?

   Ja, maar er zijn uitzonderingen. U kunt sinaasappels, mandarijnen, citroenen en het sap van deze vruchten gewoon eten en drinken voor, tijdens en na de chemotherapie. Er is wel een uitzondering: wij raden u namelijk af om grapefruit en kruisingen van grapefruit te eten – of het sap van deze vruchten te drinken – 24 uur voor de eerste chemokuur en tijdens de gehele periode van de chemotherapie.

   Pomelo, ugli, mineola, tangelo en de zure sinaasappel (ook wel Sevilla sinaasappel genoemd) zijn kruisingen van grapefruit met een andere citrusvrucht. Het advies is dan ook om deze varianten ook niet te nemen rondom chemotherapie.

    

   Diëtist

   De diëtist zal u in het begin van de chemotherapie bezoeken om uw voeding en eventuele problemen te bespreken. Daarna komt ze op aanvraag van uzelf of de verpleging bij problemen. Na het voltooien van de chemokuren, zullen de meeste voedingsproblemen na verloop van tijd voor een groot deel verdwijnen.

    

   Mocht u, ook na het stoppen van de chemo, behoefte hebben aan advies van de diëtist, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling diëtetiek via nummer: 0341-463720. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 9.00 uur en van 14.00 tot 15.30 uur. Of via e-mail: dietetiek@stjansdal.nl

    

   Meer informatie

   Kijk voor meer informatie op de website: voedingenkankerinfo.nl

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 13-5-2021