l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Voorbereiden_Op-Opname
Folders

Botox op operatiekamer

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Overactieve blaas

   Uw arts heeft u verteld dat u een ‘overactieve blaas’ heeft. Dit betekent dat u vaak moet plassen. Voordat u moet plassen heeft u hele sterke aandrang. Sommige patiënten verliezen af en toe zelfs urine. Hiervoor heeft u al verschillende behandelingen gehad. Bijvoorbeeld met medicijnen, bekkenbodem therapie of neurostimulatie.

    

   Bij sommige patiënten helpen deze behandelingen niet goed genoeg. Een behandeling met botuline-toxine (botox) kan dan een oplossing zijn. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stel ze dan. U kunt hiervoor terecht bij uw behandelend arts of verpleegkundige.

    

   Wat is botox?

   Botuline-toxine is een stofje dat door bacteriën wordt aangemaakt. Dit stofje zorgt ervoor dat de zenuwen hun signalen niet goed door kunnen geven aan de spieren. Door botox in een spier te spuiten verlam je de spier. Het kan geen signalen meer ontvangen. Als de blaasspier te actief is kun je deze met botox dus meer tot rust brengen. Hij zal minder vaak en minder hard samenknijpen. Hierdoor neemt de aandrang om te plassen af. De aandrang zal minder vaak en minder heftig zijn. Ook het verliezen van urine komt minder voor.

    

   Bloedverdunning

   Als u bloedverdunners gebruikt via de trombosedienst, dan moet u hier voor de ingreep mee stoppen. Dit geldt voor de volgende medicijnen:

   Acenocoumarol
   Stop drie dagen voor de ingreep

    

   Fenprocoumon (Marcoumar®)
   Stop zeven dagen voor de ingreep


   Bel van tevoren met de trombosedienst om door te geven welke ingreep u krijgt. Zij kunnen u vertellen of u tijdelijk een ander middel moet gebruiken. Dit gaat dan meestal om spuitjes met heparine.

    

   Voor de andere bloedverdunners geldt het volgende:

   • Slikt u acetylsalicylzuur of carbasalaat calcium (Ascal®) èn een anderebloedverdunner, stop dan zeven dagen voor de ingreep met de andere bloedverdunner.
   • Slikt u Rivaroxaban (Xarelto®), Dabigatran (Pradaxa®) òf Apixaban (Eliquis®) stop dan een dag voor de ingreep met dit middel.
   • Slikt u alleen alleen persantin òf plavix, bel dan met de polikliniek urologie. De uroloog kan u dan vertellen of u uw medicijnen in mag blijven nemen.

    

   Als u bent gestopt met acenocoumarol of fenprocoumon (marcoumar®) moet u voor de ingreep bloed laten prikken. Zo kan de uroloog nakijken of uw bloed weer dik genoeg is. Dit is belangrijk. Anders verliest u teveel bloed bij de operatie. U heeft een aanvraagformulier nodig om bloed te kunnen prikken. Dit formulier heeft u meegekregen van de polikliniek urologie.

    

   De dag van de ingreep gaat u eerst naar de bloedafname. Deze afdeling vindt u in de centrale hal van het St Jansdal. Naast de balie staat een apparaat waar u een nummer kunt trekken. Druk op de knop “cito” om een nummertje te trekken. U hoeft dan niet lang te wachten.

    

   Alleen als u gestopt bent met acenocoumarol of fenprocoumon (marcoumar®) moet u bloed laten prikken. Als u bent gestopt met een andere bloedverdunner is dit niet nodig. 

    

   De dag na de ingreep mag u uw medicijnen weer innemen. Als u nog veel bloed in de urine heeft moet u ons eerst bellen. Bel dan met de polikliniek urologie.
    

   Behandeling

   Voor het juiste effect moet botox direct in de blaasspier gespoten (geïnjecteerd) worden. De botox wordt ingespoten op 25 plaatsen in de blaas. De uroloog gaat met een speciale kijkbuis (cystoscoop) de blaas in. Door de kijkbuis kan een lange injectienaald worden ingebracht. Op deze manier kan er op de juiste plaats geprikt worden. Op elk van die 25 plaatsen wordt een zeer kleine hoeveelheid botox geïnjecteerd. Soms kiest de uroloog voor de helft van de injecties.
   Bij mannen wordt voor deze ingreep een starre buis gebruikt. Deze kan niet meebuigen met de plasbuis. De ingreep vindt daarom plaats onder verdoving (ruggenprik of algehele anesthesie).
    

   Er moet van tevoren een gesprek plaats vinden met de anesthesist (narcotiseur). Deze afspraak wordt gemaakt door de assistente van de uroloog.
   Bij vrouwen wordt meestal een plaatselijke verdoving gebruikt. Soms kiest de arts toch voor algehele narcose of een ruggenprik. Ook dan moet er een gesprek met de anesthesist plaatsvinden.
    

   Wat kunt u van de ingreep verwachten?

   De behandeling geeft geen ernstige  bijwerkingen. Soms kan er na de ingreep wat bloed bij de urine zitten. Na de operatie heeft u een katheter. Dit is een slangetje dat door de plasbuis naar de blaas gaat. Via deze katheter wordt de blaas geleegd. Deze katheter gaat er de dag na de operatie uit. Als u goed uit kunt plassen mag u daarna naar huis. Het effect van de behandeling is na ongeveer drie dagen te merken.

    

   Helaas werkt botox maar tijdelijk. Gemiddeld zes tot twaalf maanden. Als het is uitgewerkt kan de behandeling herhaald worden. Soms werkt de botox te goed. De spieren van de blaas zijn dan niet sterk genoeg om de blaas leeg te knijpen. U plast dan helemaal niet of er blijft teveel urine in de blaas na het plassen. Soms is het dan nodig om de blaas een paar keer per dag met een katheter te legen. Dit kan u aangeleerd worden zodat u dit thuis zelf kunt doen. Zeg het tegen uw arts als u twijfelt of u dit aankunt. Het is dan mogelijk om hier al voor de ingreep mee te oefenen. Deze bijwerking gaat weer over als de botox raakt uitgewerkt. Het is dus altijd een tijdelijk probleem.
    

   Tot slot

   Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u ons bellen. Bel dan met de polikliniek urologie, (0341) 463558.

   Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website:
   www.urologie.nl

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 29-1-2020