l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Bloedgasanalyse

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Bloedgasanalyse

   Bij een bloedgasanalyse wordt de hoeveelheid zuurstof, koolzuur en zuurgraad van het bloed gemeten. Deze waarden zeggen iets over het functioneren van de longen. Daarvoor is het nodig om bloed uit uw slagader te onderzoeken, omdat dit bloed in de longen van zuurstof is voorzien.

    

   De voorbereiding

   U hoeft niet nuchter te zijn. Er is geen speciale voorbereiding noodzakelijk. Uw medicatie mag u gewoon doorgebruiken.

    

   Het onderzoek

   De arts neemt met een naald wat bloed uit de slagader in pols of elleboog (= arteriepunctie). Deze handeling is te vergelijken met een gewone bloedafname, het enige verschil is dat het wondje iets langer moet worden dichtgedrukt. U krijgt hiervoor een drukverband van de laborant. Dit verband moet minimaal een half uur blijven zitten. Indien uw arts dit aangegeven heeft, krijgt u zuurstof in te ademen gedurende een half uur, waarna opnieuw een arteriepunctie wordt gedaan. In het laboratorium wordt uw bloed onderzocht. Het onderzoek duurt slechts enkele minuten en de prik kan als onprettig ervaren worden.

    

   Tot slot

   Deze brochure is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om thuis alles nog eens rustig na te lezen.

   Hebt u nog vragen over deze test, schrijft u ze dan op en neem contact op met de polikliniek voor longgeneeskunde (niet op dinsdag- of donderdagmiddag), telefoon (0341) 463743.

    

   Met algemene vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist, die ook de uitslag van de test aan u zal meedelen en met u bespreken.

    

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 25-4-2024