l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Arthroscopie

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Wat is een arthroscopie?

      Een arthroscopie is een operatie die plaatsvindt onder regionale verdoving (ruggenprik) of algehele verdoving. Na de verdoving maakt de orthopedisch chirurg een snee in de huid ter grootte van een knoopsgat en brengt de arthroscoop in het kniegewricht. Een arthroscoop is een smalle buis van 2 tot 8 mm doorsnede, met een miniatuurlens en een lichtkabel. Door de kabel wordt licht geleid naar het uiteinde van de atrhroscoop in de knie. Via de miniatuurlens verschijnt een beeld van het gewricht op een televisiescherm, dat in de operatiekamer is opgesteld.

      Door een andere kleine snee kan de orthopedisch chirurg verschillende soorten instrumenten invoeren, zoals bijvoorbeeld schaartjes en tasthaakjes om een kapotte meniscus los te knippen of paktangetjes om losse stukjes kraakbeen te verwijderen.

      Ook wordt er vloeistof in het gewricht gespoten, waardoor de knie uitzet en de orthopedisch chirurg gemakkelijker kan werken.

      Na de operatie wordt de knie verbonden en de patiënt wordt naar de uitslaapkamer gereden.

       

      Waarom is een arthroscopie nodig?

      Allerlei delen van een gewricht kunnen door ongeval of ziekte beschadigd worden. Voor een deel kunnen deze beschadigingen worden geconstateerd door lichamelijk onderzoek en/of röntgenfoto’s. Waar dit niet goed mogelijk is, biedt de arthroscopie een methode om bijna altijd zowel een precieze diagnose te stellen als tegelijkertijd behandelend op te treden.
      Tijdens de artrhroscopie heeft de orthopedisch chirurg namelijk direct zicht op de gewrichtsvlakken (het kraakbeen) en de ‘weke delen’, zoals meniscus, slijmvlies en banden.

      De meeste voorkomende gewrichtsbeschadigingen zijn:

      • gescheurd of abnormaal kraakbeen
      • gescheurde meniscus (voetbalknietje)
      • gescheurde banden
      • losse bot- en kraakbeenstukjes
      • ontstoken gewrichten(reuma)

       

      Soms is het niet mogelijk om de beschadiging op deze wijze te behandelen en moet er toch nog een operatie aan te pas komen.

       

      Na de arthroscopie

      Bij een controlebezoek wordt de knie bekeken, eventuele hechtingen worden verwijderd en het verdere revalidatieprogramma wordt  besproken.
       

      De voordelen

      Een arthroscopie heeft veel voordelen voor de patiënt. Velen ondergaan deze operatie op basis van dagbehandeling. Zij komen dan ’s ochtends naar het ziekenhuis en gaan aan het eind van de dag weer naar huis. De kleine sneetjes geven een mooi litteken en snel herstel.
       

      Complicaties

      De kans op complicaties is bij een meniscusoperatie klein.
      Een van de voorkomende complicaties is een trombosebeen.
       

      Adviezen

      Het is raadzaam dat u geen auto, fiets of motor rijdt gedurende de tijd dat u met krukken loopt. Neemt u voor vragen hierover contact op met uw zorgverzekeraar.
      Mocht u ernstige hoofdpijnklachten krijgen, dan dient u contact op te nemen met de polikliniek anesthesie, telefoonnummer: (0341) 463447.
      We adviseren om vóór de ingreep krukken op te halen. Hoe lang u hiermee na de operatie moet lopen hangt af van welke ingreep er is verricht. In de regel hoeft u de krukken na twee tot vier dagen niet meer te gebruiken.
      Direct na de operatie krijgt u een groot drukverband, dat u na twee dagen zelf mag afdoen. Het dragen van een strakke lange broek kan problemen geven door het om de knie aangelegde drukverband.
      Werkhervatting is mogelijk binnen één week, indien tijdens de ingreep alleen wordt gekeken.
      Douchen is in verband met de kleine wondjes die u heeft  niet wenselijk.
       

      Consequenties voor uw werk

      Vraagt u zich af of uw aandoening of behandeling consequenties heeft voor het uitoefenen van uw werk? Overleg dan met uw specialist. De specialist kan informatie over de ingreep uitwisselen met uw bedrijfsarts. Zo wordt duidelijk of u (tijdelijk) beperkingen heeft en zo ja welke. Om uw privacy te beschermen is uw toestemming nodig voor overleg tussen uw specialist en uw bedrijfsarts.
       

      Contact

      Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen?

      • De eerste vijf dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341-463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.
      • Is het langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.

         

       

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 24-4-2024