l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

Anale endo-echografie

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Wat is een anale endo-echografie?

   Een anale endo-echografie is een onderzoek waarbij vanuit de anus en endeldarm beeldopnamen worden gemaakt. De opnamen worden gemaakt met behulp van geluidsgolven (echografie). Hiertoe brengt de arts een dunne, starre endoscoop via de anus in de endeldarm. Deze scoop heeft een dikte van ongeveer twee centimeter. Aan het uiteinde van de scoop zit een echoapparaatje dat de beeldopnamen maakt.
    

   Voorbereiding

   Een anale endo-echografie vindt meestal plaats in combinatie met een sigmoïdo- of colonoscopie. Daarom volgt u de voorbereiding van een sigmoïdo- of colonoscopie.

   Komt u echter alleen voor een anale endo-echografie dan krijgt u op de verpleegafdeling een klysma. Dit klysma moet u ongeveer tien minuten proberen op te houden. Daarna gaat u naar het toilet.
    

   Onderzoek

   U wordt door de verpleegkundige van de verpleegafdeling naar de functieafdeling gebracht.
   In de behandelkamer maakt u kennis met de arts en de endoscopielaboranten die het onderzoek uit zullen voeren. Vervolgens wordt er desgewenst een infuusnaald in uw hand of arm ingebracht en wordt uw bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een meter gecontroleerd.In overleg met de MDL-arts wordt eventueel de medicatie voor een lichte sedatie toegediend. Dit werkt binnen enkele minuten. Tijdens het onderzoek ligt u op de linker zijde in uw bed. De MDL-arts brengt de endoscoop via de anus naar binnen en maakt vervolgens de gewenste opnames. Het onderzoek duurt meestal niet langer dan tien minuten.
    

   Na het onderzoek

   Na het onderzoek gaat u weer terug naar de verpleegafdeling. Als u een lichte sedatie heeft gehad, meten verpleegkundigen regelmatig uw bloeddruk en controleren zij het zuurstofgehalte in uw bloed om eventuele complicaties uit te sluiten. Wanneer u goed wakker bent en alle controles stabiel zijn, wordt het infuus verwijderd. U mag uw normale eetpatroon hervatten.

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 23-1-2022