l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Spoedpost Harderwijk  

085 - 773 73 71

Website: Spoedpost Harderwijk

 

Lelystad: Huisartsenpost Lelystad  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

Gevolgen kanker niet te overzien

Bij het vragen van een aantal willekeurige mensen of zij bekend zijn met de functie screeningsconsulent oncologische nazorg, krijg ik weinig instemmende antwoorden. Pas als bij iemand kanker wordt geconstateerd en tijdens of na een behandeling klachten ondervindt, merkt diegene pas hoe belangrijk deze functie is.

 

De gevolgen van (de behandeling) van kanker op de kwaliteit van leven zijn vaak niet te overzien. Veelgehoorde klachten zijn vermoeidheid, verminderde conditie, pijn, slaapproblemen, geheugen- en concentratieproblemen, angst, depressieve gevoelens, onzekerheid, problemen met relaties en moeite met terugkeer naar het werk. In St Jansdal heeft Debby van Dijk de afgelopen drie jaren invulling gegeven aan de functie en daarmee al veel patiënten kunnen helpen.

 

Helikopterview over de zorg

Debby werkte altijd bij behandelcentrum Salem en zag daar veel mensen baat hebben bij het nazorgprogramma Herstel & Balans. “In 2016 stopte dit programma landelijk en nam het ziekenhuis het besluit om Salem te sluiten. Toen gingen we nadenken hoe we deze nazorg voort konden zetten,” vertelt Debby. “Ik heb mij als fysiotherapeut bij laten scholen als ‘interprofessioneel oncologie specialist’. Daarbij leerde ik om een helikopterview te hebben over de zorg en behandeling van mensen met kanker en de patiënt te helpen om voor hem/haar de juiste weg hierin te kiezen.”

 

Een plekje in het zorgproces

“Het ziekenhuis is in eerste instantie gericht op de medische behandeling en zorg. Maar we weten dat de ziekte en de behandeling van kanker een grote impact heeft. Een gevoel van verlies en ongewilde beperkingen op verschillende vlakken in het dagelijks leven kunnen een belangrijke rol spelen tijdens de ziekte en/of er na. De nazorg (ondersteunende zorg) moet voor elke patiënt nog echt een plekje krijgen in het hele zorgproces.” Van de medisch specialisten en verpleegkundigen, maar bovenal van patiënten, krijgt ze terug hoe waardevol en belangrijk deze zorg is.

 

Wat de patiënt wil

Debby gaat met de patiënt in gesprek, vaak na een behandeling. Tegenwoordig komt ze vaak ook al in beeld tijdens bijvoorbeeld de chemokuur. “Ik kijk wat de patiënt wil en waar hij of zij behoefte aan heeft, niet wat de buitenwereld wil. Iemand met kanker heeft zelf weinig grip op de behandeling. Daarom kijk ik waar ze zelf regie op hebben. Ik bespreek met hen de lichamelijke klachten, maar ook hoe het met de emotionele, praktische en sociale situatie gesteld is.” Ze gaat met de patiënt in gesprek om te inventariseren welke problemen en hulpvragen er zijn. Hierbij geeft ze informatie en advies over de klachten die horen bij de verschillende fases van behandeling en herstel en de mogelijkheden voor ondersteuning en begeleiding binnen of buiten het ziekenhuis.”

 

Als screeningsconsulent kan Debby verbinding leggen tussen de eerste en tweede lijn. Er is nog veel te verbeteren in deze samenwerking, vertelt Debby. “We hebben een voorlopige routekaart gemaakt die houvast kan bieden aan professionals. Er is veel kennis op het gebied van oncologie. Maar de zorgverleners moeten meer met elkaar verbinden en een betere samenwerking zoeken.” Om deze reden is er onlangs nog een visiebijeenkomst georganiseerd.

 

 

Patiënten kunnen via de medisch specialist of oncologieverpleegkundige een verwijzing naar de screeningsconsulent krijgen of vragen. Ook wordt er momenteel gekeken hoe huisartsen uit de regio patiënten kunnen insturen voor een screening. Tevens zijn er korte lijnen met oncologie fysiotherapeuten in de eerste lijn en kunnen ook zij de patiënt adviseren om een gesprek voor screening aan te vragen.