l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Oogzorgpoli in Dronten

Speciaal voor inwoners uit het gebied rond Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Kampen en Elburg heeft St Jansdal een mooie polikliniek aan het Zwarte Water 77-83 in Dronten. Voor een groot aantal behandelingen en specialismen kon het publiek daar al langer terecht, maar sinds mei 2019 ook voor eerstelijns oogheelkundige zorg.    

 

Op twee vaste dagen per week houden optometristen daar zelfstandig spreekuur. Men kan er terecht voor screening, onderzoek en behandeling van een aantal oogziekten. Veel voorkomende oogziekten zijn staar (cataract), maculadegeneratie, glaucoom, oogafwijkingen door suikerziekte en droge of tranende ogen. Kinderen (jonger dan twaalf jaar) dienen bij alle oogproblemen, waaronder ook scheelzien en minder goed zien, in het ziekenhuis beoordeeld te worden door een orthoptist. Mendy Snel (links) en Clarinda Reijnders draaien om beurten het spreekuur in Dronten.

 

 

Beiden zijn optometrist en al lang werkzaam binnen de oogheelkunde van het St Jansdal. Clarinda: "De patiënten worden veelal doorverwezen door de huisarts en maken rechtstreeks een afspraak via de polikliniek oogheelkunde in Harderwijk. Wanneer er bij een optometrisch onderzoek aan een oogziekte gedacht wordt, zullen zij vervolgens doorverwijzen naar de oogarts." Mendy vult aan: "Dit optometrisch onderzoek bestaat uit een anamnese, visusbepaling, refractie, oogdrukmeting, eventueel aanvullende neurologische testen en beoordeling van het voorsegment (buitenkant van oog, oogleden, hoornvlies en lens) om te kijken of er veilig gedruppeld kan worden. Daarna wordt de patiënt gedruppeld met pupilverwijdende druppels. Hierdoor kunnen we het netvlies beoordelen. In de tussentijd dat deze druppels inwerken zien we nog een patiënt." Clarinda: "Als we de patiënt terugzien kunnen we nog een aanvullende scan maken als dat nodig is voor de juiste diagnostiek. We bekijken het netvlies en bespreken de resultaten en eventuele behandeling of verwijzing met de patiënt."
 

De ruimte in Dronten is volwaardig optometrisch ingericht, maar is helaas niet groot genoeg om ook een oogarts en/of een assistente te kunnen huisvesten. De afspraken worden zoveel mogelijk geclusterd. Soms komt het voor dat ook patiënten uit regio Harderwijk in Dronten afspreken omdat men daar dan eerder terecht kan.

 

Heel recent is besloten dat in Dronten binnenkort ook controles kunnen worden uitgevoerd met betrekking tot diabetes en glaucoom, zodat de patiënten uit de polder minder ver hoeven te reizen. Vanaf januari zijn de spreekuren op de maandag en/of dinsdag. Het ‘polderen’ bevalt beide dames uitstekend.  Mendy: "We zijn echt aangewezen op onszelf. In Harderwijk hebben we veel collega’s, PA (physician assistent)  en de oogarts waar we op kunnen terugvallen. Het gebeurt wel eens dat je ‘uitloopt’ en dan kun je hier niet even geholpen worden door een collega die even een voormeting,  onderzoek of de ‘hele patiënt’ overneemt." Het contact met collega's uit de andere disciplines is door de kleinschaligheid erg leuk. Ze zijn blij de "anderhalvelijns oogzorg" dichtbij de bewoners te mogen brengen. Clarinda wijst nog even fijnzinnig op het actuele gratis parkeren aldaar.