l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Heb ik borstkanker?

 

De vraag ‘Heb ik borstkanker?’ speelt vaak door het hoofd als iemand iets vreemds in de borst opmerkt, een familielid borstkanker  heeft of als iemand wordt opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek. Er is sprake van een mammacarcinoom oftewel een kwaadaardige tumor als de tumorcellen de omringende weefsels binnendringen en deze aantasten. De cellen van een kwaadaardige tumor kunnen zich door het lichaam verspreiden, waardoor uitzaaiingen (metastasen) ontstaan. Alleen in het geval van een kwaadaardige afwijking in de borsten spreken we van borstkanker. Als er veranderingen in de borsten optreden, is het belangrijk om snel contact op te nemen met de huisarts. De kans op een ja op de vraag ‘Heb ik borstkanker?’, is twintig procent. Tachtig procent van de knobbeltjes of veranderingen in de borst zijn gelukkig geen borstkanker.

Goedaardige borstafwijking

Bij tachtig procent van patiënten binnen Mammacentrum Harderwijk is sprake van een goedaardige borstafwijking of wordt helemaal geen borstafwijking gevonden. Wel zullen in eerste instantie de nodige onderzoeken worden uitgevoerd om borstkanker uit te sluiten.

 

Een veelvoorkomende goedaardige borstafwijking is het fibro-adenoom. Dit is een gezwel dat ontstaat door een wildgroei in het bindweefsel. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar zal niet naar binnen groeien. Het voelt aan als een zacht, stevig en pijnloos knobbeltje.

 

Een cyste is een andere veelvoorkomende goedaardige borstafwijking. Een cyste is een holte gevuld met vocht. Een dergelijke cyste kan bijvoorbeeld ontstaan door een verstopping in een uitvoergangetje van de melkklieren. Vooral als er spanning op de cyste staat, is deze goed voelbaar als een ronde, stevige knobbel.

 

In de borsten kunnen verdikkingen in het vetweefsel voorkomen door wildgroei in het vetweefsel. Dergelijke vetknobbels voelen in het algemeen vrij zacht aan.

 

Mastopathie is een verzamelnaam voor verschillende goedaardige borstafwijkingen aan het klierweefsel van de borsten en gaan vaak gepaard met pijnklachten. Veel voorkomende klachten bij mastopathie zijn pijn, tepelvocht, knobbels en cysten. De hormoonhuishouding speelt bij mastopathie een grote rol en komt vaker voor bij jongere vrouwen.

De prognose borstkanker

Over de prognose van borstkanker wordt veel gedacht en geschreven. Mensen vragen vaak oprecht belangstellend, ‘Wat is je prognose?’ Een exacte prognose van borstkanker en zekerheid is vaak helaas niet mogelijk. Het anatomo-pathologisch onderzoek van het tumorweefsel, waarbij onder andere wordt vastgesteld om welk soort kanker het gaat, wordt uitgevoerd nadat de tumor is verwijderd. Op basis van dit onderzoek is niet te zeggen of kanker zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam en dus nog niet wat de prognose van borstkanker zal zijn.

 

Prognose borstkanker voor de beste behandeling

Het is noodzakelijk informatie over de eventuele verspreiding van borstkanker te krijgen om de meest efficiënte behandelingsmethode te bepalen en dus het vooruitzicht te bepalen. De verspreidingsinformatie speelt ook een rol bij het vaststellen van het stadium van de kanker en bijgevolg ook bij het maken van een prognose van borstkanker. Om de eventuele uitzaaiing vast te stellen, worden er aanvullende onderzoeken uitgevoerd, zoals het maken van foto's van andere lichaamsdelen.

 

De gevolgen van borstkanker

Borstkankerbehandelingen zijn ingrijpend. De intensieve behandelingen van borstkanker kunnen vervelende gevolgen hebben, die soms lang aanhouden. Veel bijwerkingen verdwijnen als de behandeling voorbij is. Maar bestraling of operaties bij borstkanker kennen gevolgen als bijwerkingen waar de patiënten lang of zelfs levenslang last van kunnen hebben. De meest voorkomende klachten als gevolg van borstkanker zijn lymfoedeem, zenuwpijn en chronische vermoeidheid. Na behandeling van borstkanker gaat herstel niet altijd vanzelf. Het herstelproces duurt ongeveer net zolang als de behandelfase, ook gemiddeld een jaar. Sommige gevolgen van borstkanker zijn te voorkomen, als er tijdig aandacht aan wordt gegeven. Andere gevolgen van borstkanker kunnen met de juiste revalidatie en/of therapie verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. 

 

Lymfoedeem

Lymfoedeem kan ontstaan door de behandeling van borstkanker, door groei van de tumor in de lymfeklieren en door uitzaaiingen. Bij een operatie is het soms nodig om naast de tumor ook okselklieren weg te nemen. Dit kan de afvoer van lymfevocht verminderen, waardoor het lymfevocht zich ophoopt in de arm of borst. Ook bestraling (radiotherapie) kan lymfeklieren en lymfevaten zodanig beschadigen, dat het lymfesysteem minder goed werkt en de lymfe-afvloed moeilijker wordt. Operatie en bestraling kunnen elk apart lymfoedeem veroorzaken. Het risico op lymfoedeem is groter wanneer in een lymfegebied zowel wordt geopereerd als bestraald en is dus een vervelend gevolg van borstkanker.

 

Zenuwpijn

Zenuwpijn is pijn die veroorzaakt wordt door een beschadigde of geïrriteerde zenuw als gevolg van borstkanker.  U voelt pijnscheuten die heftig kunnen zijn, vaak borend of scherp. De pijn kan continu zijn of opkomen na aanraken of bewegen. Vaak hebt u ook een branderig of prikkelend gevoel.U kunt zelf weinig doen aan zenuwpijn. Als de pijn hevig is, en niet overgaat of vaak terugkomt, is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.

 

Chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid na borstkanker is anders dan 'normale' vermoeidheid. Het treedt plotseling op, zonder waarschuwing, meestal niet als gevolg van inspanning. Daarnaast wordt de vermoeidheid vaak als een extreem gevolg van borstkanker ervaren, lijkt het op uitputting en is de herstelperiode langer dan na een 'normale' vermoeidheid. Dit kan leiden tot flinke belemmeringen op gebieden als werk en relaties met anderen. In veel gevallen lukt het gelukkig om de conditie weer op peil te krijgen. In de eerste twee jaar na de behandeling kan dat spontaan of met behulp van een revalidatieprogramma herstellen. Het kan ook zijn dat het je veel meer tijd kost dan je denkt of dat het je niet lukt om je energie weer voldoende op te bouwen. Helaas kun je ook last blijven houden van vermoeidheid en energietekort als gevolg van borstkanker. Dat gebeurt bij ongeveer een kwart van de mensen die hersteld zijn van kanker.

 

Bron: www.borstkanker.nl (Borstkankervereniging Nederland)

 

De verschillende stadia bij borstkanker

 

Borstkanker kan in verschillende stadia ontdekt worden. Voordat het borstkanker behandeltraject van start gaat is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in de stadia van borstkanker en het stadium van de patiënt. Elk stadium van borstkanker kent een eigen aanpak. De diverse stadia van borstkanker zijn als volgt:

 

Stadium I

In dit stadium van borstkanker heeft de tumor een doorsnee van minder dan twee centimeter en zijn er geen uitzaaiingen in de lymfeklieren van de oksel.

 

Stadium II

De grootte van de tumor is in dit stadium tussen de twee en vijf centimeter. Er zijn eventueel uitzaaiingen in de lymfeklieren.

 

Stadium III

In dit stadium van borstkanker is de tumor groter dan vijf centimeter en er zijn eventueel uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oksel. Dit stadium geldt ook voor tumoren die door de huid naar buiten komen of aan de borstwand vastzitten. In beide gevallen is de kans op uitzaaiingen groot.

 

Stadium IV

In dit stadium van borstkanker zijn uitzaaiingen aangetroffen in andere organen of weefsel dan de borst of lymfeklieren nabij de borst.

 

Voor meer informatie over de diverse stadia van borstkanker verwijzen we u naar de website van Borstkankervereniging Nederland.

Uitzaaiingen bij borstkanker

Eén op de vijf vrouwen met borstkanker krijgt met uitzaaiingen te maken, maar bij slechts één op de twintig worden deze uitzaaiingen van borstkanker al bij de eerste diagnose vastgesteld. Uitzaaiingen komen meestal later in beeld, vaak pas jaren nadat de primaire (oorspronkelijke) tumor behandeld is. Een andere benaming voor 'uitzaaiing' van borstkanker is 'metastase'. Borstkanker kan uitzaaien naar veel organen, maar meestal zitten uitzaaiingen van borstkanker in de longen, lever of botten. Het kan soms jaren duren voordat uitgezaaide borstkanker zich uit. Dit wil niet zeggen dat uitzaaiingen bij die eerste behandeling geen rol spelen. Integendeel zelfs. Het belangrijkste doel van die behandeling is juist het voorkomen van uitzaaiingen.

 

Klachten bij uitzaaiingen

Het is nog niet te voorspellen wie uitzaaiingen krijgt en wie niet. Wel wordt steeds meer bekend over bepaald tumoreigenschappen die duiden op een hoger risico op borstkanker uitzaaiingen (zoals tumorgrootte, delingssnelheid en lymfeklierstatus). Meestal worden uitzaaiingen van borstkanker ontdekt door klachten zoals pijn (botpijn, hoofdpijn in de ochtend, pijn in de borst), benauwdheid, kortademigheid en/of misselijkheid. Het is belangrijk bij dit soort klachten contact op te nemen met de huisarts of het Mammacentrum.

 

Behandeling bij uitzaaiingen

Elke behandeling bij uitgezaaide borstkanker is erop gericht om zo lang mogelijk met de ziekte te kunnen leven. Met de behandelingen wordt geprobeerd de uitzaaiingen zoveel mogelijk in hun groei te remmen, maar de uitzaaiingen verdwijnen in dit stadium vaak niet meer. Belangrijk is dat bijkomende klachten, zoals pijn, zo goed mogelijk worden behandeld. 

 

Heeft u vragen?

Heeft u last van de genoemde klachten of wilt u meer weten over de behandeling bij uitzaaiingen? Neem dan gerust contact op met het Mammacentrum.