l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Knobbel in borst

Een knobbel in de borst is de meest voorkomende verandering bij de borst. De ontdekking van een knobbel in de borst is voor veel vrouwen een onthutsende ervaring. Na de eerste schrik volgt de angst. Gelukkig blijkt in tachtig procent van de gevallen geen sprake te zijn van borstkanker bij het ontdekken van een knobbel in de borst. Het is belangrijk om bij het ontdekken van een knobbel in de borst contact op te nemen met uw huisarts voor medisch onderzoek. De huisarts kan doorverwijzen naar het Mammacentrum Harderwijk, waar u binnen twee werkdagen terecht kunt.

 

Knobbel in de borst herkennen?

Bij een knobbel in de borst gaat het om een verdikking die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die je normaal opmerkt. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Soms is de knobbel in de borst kogelrond als een knikker. Ook kan een knobbel in de borst aanvoelen als een plekje dat harder en stugger aanvoelt of als een verdikte schijf of een strengetje achter de tepel. Een knobbel in de borst doet meestal geen pijn. Soms wordt een knobbel in de borst bij toeval ontdekt, door zelfonderzoek of door deelname aan het landelijk bevolkingsonderzoek.

Ingetrokken tepel

Een ingetrokken tepel komt voor bij ongeveer een op de tien vrouwen. Het kan een aangeboren afwijking zijn en is dan altijd al aanwezig. Het is niet nodig om je over een ingetrokken tepel zorgen te maken. In dat geval zijn de melkgangen in je borst namelijk te kort, waardoor de tepel naar binnen getrokken wordt. Het is anders als je plotseling een ingetrokken tepel ontdekt of dat de tepel naar één kant trekt. Neem in dat geval contact op met je huisarts.

 

Maakt u zich zorgen?

Een ingetrokken tepel kan kan een goedaardige borstafwijking zijn. Heeft u twijfel of bent u bang dat u borstkanker heeft? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Overige symptomen van borstkanker

Klachten van borstkanker herkennen is belangrijk, omdat hierdoor in een vroeg stadium borstkanker kan worden ontdekt. Onderstaande klachten betekenen niet direct dat iemand borstkanker heeft. Tachtig procent van de knobbeltjes in de borst of andere veranderingen in de borst zijn geen kanker. Bij de volgende klachten is het raadzaam om direct de huisarts te raadplegen die, indien nodig, kan doorverwijzen naar Mammacentrum Harderwijk:

 

  • Een ongewoon knobbeltje in de borst
  • Sinds kort ingetrokken tepel
  • Schilfering en roodheid van de tepel
  • Kuiltje in de borst
  • Strenge(tje) naar de tepel
  • Vocht uit de tepel (bloederig, waterig, groen van kleur, bruin of melkachtig)
  • Een slecht genezend plekje
  • Pijnlijke, anders aanvoelende plek in de borst
  • Warm aanvoelende borst met een rode verkleuring van de huid
  • Zwelling in de oksel