M. (Marianne )
M. (Marianne ) Simons-Stelwagen
Klinisch verloskundige

Ik ben opgeleid in België als vroedvrouw, en vroedvrouw vind ik een geuzennnaam. Van oudsher is het ‘vroede’ vrouw, wat wijze vrouw betekent. Zij is een verloskundige met extra vaardigheden. Hierbij gebruikt zij optimaal haar zintuigen: luistert, kijkt, ruikt, voelt en proeft wat zij kan inzetten om de begeleiding zo goed en mooi mogelijk te laten aansluiten bij de wens van de zwangere vrouw en haar partner. Het woord ‘vroedvrouw’ is eigenlijk een leenwoord uit de Franse taal, “sage-femme’, wat letterlijk vertaald dus wijze vrouw betekent.

 In Nederland concurreert vroedvrouw sinds de 20e eeuw met de naam verloskundige, wat sinds 1978 de enige in de wet genoemde, en daardoor inmiddels algemeen gebruikte naam voor dit beroep is. Gewestelijk hecht men echter nog sterk aan de oude naam. In het BN is vroedvrouw nog steeds de gewone benaming voor dit beroep. (Eerder studeerde ik Nederlandse Taal en Letterkunde, dus vandaar mijn interesse in het woord…)

Deze omschrijving zegt helemaal waarom ik verloskundige ben geworden; ik zeg niet dat ik “wijs” ben, want er valt veel te leren. Maar het zegt iets over mijn motivatie, ik vind het een geweldig boeiend proces, die zwangerschap en geboorte. Het begeleiden daarvan doe ik met hart en ziel.

Mijn slogan op de opleiding was: zorg eerst dat je goed wordt in de praktische kant, dan zit de basis goed. Het vertrouwen met de zwangere en haar partner is elke keer weer iets wat opnieuw moet ontstaan, zeker in het ziekenhuis waar de patiënt veel verschillende zorgverleners ziet. Het is heel waardevol als dat er is, in korte tijd kan het zomaar ontstaan en het maakt vrouwen sterk in deze omstandigheden.

 

Wat ik fantastisch vind aan mijn werk, is kennis te maken met de zwangere (en haar partner). Te horen wat er in hen omgaat, waaraan ze behoefte hebben tijdens deze fase en de tijd na de geboorte. Kijken wat we samen met hen kunnen doen om dit tot een zo positief mogelijke ervaring te maken, ook al is het in een medische setting. Soms zijn er moeilijke omstandigheden, het is bijzonder om hierin een rol te kunnen spelen.

 

Ik wil met hoofd, hart en handen de barende nabij zijn, als professional en als medemens! Samenwerken met de collega’s die betrokken zijn bij de geboortezorg, zowel in de thuispraktijk als in het ziekenhuis is hierbij heel mooi en belangrijk voor mij.

 

BIG nr. 69058041903