We maken een tijdsprong naar 1967. Het jaar waarin de eerste besprekingen plaatsvonden over een fusie tussen de ziekenhuizen Pius en Boerhaave en Salem. Het werken in drie kleine, dicht bij elkaar gelegen ziekenhuizen was inefficiënt. Soms werkten dezelfde medewerkers in alle drie de ziekenhuizen. Door de kleinschaligheid was uitbreiding van specialismen niet mogelijk. Er moest een nieuw ziekenhuis komen was het besluit. De fusiebesprekingen wilden alleen niet vlotten, door veel spraakverwarring, chaos, achterdocht en discussies over de locatie van het nieuwe ziekenhuis.
De overheid speelde als scheidsrechter en koos Stadsweiden als locatie voor de nieuwbouw. En nadat één bestuur was gevormd ging het beter. Eind 1984 kon de bouw, waarvoor bijna 160 miljoen gulden opzij was gezet, van start gaan. Ondanks tegenslagen (twee strenge winters en een bouwstaking) is het gebouw na twee en een half jaar opgeleverd. De inrichting kon beginnen, waarna ruim honderd patiënten onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis St Jansdal werden overgebracht. Het spiksplinternieuwe ziekenhuis werd door prinses Margriet op 15 maart 1988 geopend. Als openingshandeling onthulde ze de maquette van suikerklontjes gemaakt door de koks van het ziekenhuis.
Thuis voelen
Het gebouw is ontworpen door architect Dorigo, van het architectenbureau Wiegerinck. De centrale hal noemde hij het hart van het St Jansdal, met daaromheen vier vleugels waarin de afdelingen zijn gehuisvest. In deze jaren is het accent gaan verschuiven naar patiëntgericht denken. Hoe kunnen patiënten zich een beetje thuis voelen in het ziekenhuis? “De worsteling van de architect", zoals hij dat zelf noemde. Hij wilde openheid, maar ook bescherming van de patiënt. De vrij kleine ramen waren niet alleen om energie te besparen, maar ook om inkijk te voorkomen. De architect wilde een echt 'huis' bouwen.
Toekomst
De woorden die de voorzitter van het bestuur, Willem Holtrop in 1984 uitsprak bij de plannen van de bouw “We moeten datgene formuleren, vormgeven en verwoorden wat nu nog toekomst is” zijn nu nog steeds van toepassing. Ook nu moeten we vooruit denken en met de tijd meegaan. In de afgelopen dertig jaar is een aantal afdelingen al ver- of gebouwd. Het Moeder&Kind Centrum, de poliklinieken, centrale hal en onlangs nog het OK-complex.
Ondertussen is ook een ander groot deel van het ziekenhuis toe aan renovatie en daarvoor is het Masterplan gemaakt. De bedoeling is om de komende vijf jaar de volgende afdelingen te gaan verbouwen; radiologie, POK, intensive care en cardio care, dagverpleging, de algemene verpleegafdelingen, chemo unit, stroke unit, kinderafdeling en de apotheek.
De komende tijd staat in het teken van het inventariseren van risico’s en het opstellen van een plan van eisen. Voor radiologie zijn ze zelfs al bezig met het definitieve ontwerp.
December 2018